Отиди на
Форум "Наука"

59 години от полета на първия американец


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Отбелязваме 59 години от полета на първия американец - Алън Шепърд

2020-alan-shepard-anniversary.jpg

На снимката: американският астронавт Алън Шепърд в своя космически кораб "Мъркюри" по време на мисията "Фрийдъм 7". Photo credit : NASA

5 май 2020 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. На 5-ти май 1961 г., по-малко от месец след полета на Юрий Гагарин, НАСА успява да изстреля мисията "Фрийдъм 7", в хода на която Алън Шепърд се превръща в първия американец, достигнал космоса. СССР отмъква победата от САЩ буквално в последния момент, тъй като американците са на косъм от това да изстрелят астронавт. Причината е в колебливостта на екипа на Вернер фон Браун, който настоява да има още един последен безпилотен полет. Самият Шепърд споделя по-късно: "Бяхме ги хванали. Бяхме ги хванали за късата коса - и я пуснахме". 

Историята е следната: на 31 януари 1961 г. НАСА изстрелва космически кораб "Мъркюри", а вътре е шимпанзето Хам. По време на полета са забелязани някои проблеми - спад на налягането в кабината, както и отклонение от целевата траектория. Мисията в крайна сметка завършва успешно и шимпанзето се завръща живо, но Вернер фон Браун иска нов безпилотен полет, за да се увери, че ракетата-носител и космическият кораб работят нормално. 

СССР използват случая умело, за да изстрелят Юрий Гагарин на 12-ти април... и с това извоюват нова победа в космическата сфера. 

Какво щеше да е, ако Шепърд беше полетял първи в космоса? Макар че полетът на астронавта трае само 15 минути и е суборбитален, за разлика от Гагариновата цяла обиколка около Земята, със сигурност американците щяха да оповестят космическата надпревара за спечелена. И вероятно за Кенеди нямаше да има стимул да поставя цел пред НАСА да изпраща човек на Луната. През 1961 г. вече се появяват твърде много фактори - руснаците са изстреляли първия спътник, първата роботизирана мисия Луната и първия човек в космоса. Именно това налага започването на програма, която да докаже категорично върховенството на американската космонавтика.  

Въпреки че Алън Шепърд е втори, а Гагарин - първи, има някои неща, в които полетът на американеца извоюва първенство. Най-вече: изстрелването на "Фрийдъм 7" е първата пилотирана мисия, която е показана в реално време по телевизиите. За разлика от нея, полетът на Гагарин е проведен в секретност. Освен това има един детайл, който е премълчан от СССР - кацането на Гагарин. Съветският космонавт не се завръща с космическия си кораб, а катапултира във въздуха. Шепърд до края на самия полет, чак до завръщането си в океана, остава в космическия си кораб.

Но историята е такава, каквато е - Гагарин е първият - и това е факт, въпреки че дори в България някои се опитват да му оспорят първенството, съвсем глупаво. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3332-2020-freedom-7-59-years

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 36 минути, SAlexandrov said:

Съветският космонавт не се завръща с космическия си кораб, а катапултира във въздуха.

Не съм сигурен,но май че полет с катапултиране накрая не се води за космически според стандартите? Във всички случаи обаче,има много обосновани съмнения и улики за за повече или по-малко да ги наречем фалшификации на и около полета на Гагарин.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...