Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

;;;......... 

Американската Агенция за иновативни изследователски проекти в отбраната DARPA, която е част от Пентагона, възнамерява да изгради сателитна мрежа, подобна на Starlink на Илън Мъск. Последната е уникална по рода си система с много на брой (вероятно десетки хиляди) но много малки като големина сателити. Първите няколко десетки от тях вече са в орбита и дори понякога могат да бъдат наблюдавани от България.

Проектът на DARPA ще се нарича Blackjack. Подобно на Starlink, той също ще бъде съставен от голям брой сателити, летящи около Земята на ниска орбита. Все още обаче не се знае какво ще е неговото предназначение.

Първият спътник от съзвездието ще бъде изстрелян по-късно тази година. Преди да стане това обаче, трябва да бъдат направени още много тестове и симулации.

Ако DARPA успее да реализира проекта, това вероятно ще е най-модерната и мащабна военна телекомуникационна система. А имаме всички основания да вярваме, че ще успее. Все пак това е агенцията, отговорна за създаването на глобалната мрежа интернет, както и за много други технологични иновации .........:::

 

От дивана си на тъп тУлУпин виждам как Дара и проектюето на лйолйото мъски след врме ще се слеят и ще имаме една военнокорпоративна мрежа. Поредното спасяване на скайпалячото от фалит и условието, повод държавната <сила> да се контролира корпоративно.
Мрежите на ТО са в процес на изграждане, колелото е завъртяно, по малко от 2 години до достигане на критичната точка........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

..................

Преди това компанията на Мъск правеше изстрелвания на шпионски сателити.

Армията на САЩ се обърна към SpaceX и за двойната употреба на сателитите за интернет Starlink, които могат да създадат нова военна навигационна мрежа.

Служителите на Space Force пуснаха по-рано тази година, че вече работят в тясно сътрудничество със SpaceX, след като възложиха на компанията договор през август.

Новата система за доставка на оръжие наподобява милитаризирана версия на ракетата Starship. Вместо да е пълна с хора, тя ще превозва военни товари.

Възможно е системата да се използва и за нанасянето на масивен удар от космоса. Сигурно е, че проектът ще стъпва на Starship, но за сега няма повече яснота.

Близкото партньорство на SpaceX с Пентагона кара някои да мислят, че и другите проекти на Мъск може да имат двойно предназначение. Такива могат да бъдат мозъчните чипове на Neuralink.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...