Отиди на
Форум "Наука"

Отбелязват 75 г. от атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

С официална церемония днес японският град Нагасаки отбеляза 75-ата годишнина от американската атомна бомбардировка, като кметът и малкото все още живи оцелели призоваха световните лидери, включително своите, да направят повече за забраняването на ядрените оръжия, предаде Асошиейтед прес.

В 11:02 ч., моментът, когато на 9 август 1945 г. американският бомбардировач Б-29 пуска 4,5-тонната бомба "Fat Man", оцелелите и другите присъстващи почетоха с минута мълчание загиналите над 70 000 души. На 15 август Япония капитулира, което слага край на Втората световна война.

На церемонията днес в Парка на мира в Нагасаки, която заради корона вируса бе в ограничен вид, кметът Томихиса Тауе прочете декларация за мир, в която изрази загриженост, че ядрените държави през последните години са се оттеглили от усилията за ядрено разоръжаване и вместо това модернизират и миниатюризират ядрените оръжия за по-лесна употреба.

Кметът специално упрекна САЩ и Русия за отказа от Договора за оръжията със среден и по-малък обсег. "В резултат заплахата от ядрените оръжия става все по-реална", каза той. Напомняйки, че Договорът за неразпространението на ядреното оръжие я влязъл в сила преди 50 години (на 5 март 1970 г.), Тауе призова САЩ и Русия дa посочат "осъществим път" към своето ядрено разоръжаване по време на прегледа на договора догодина. Той също така призова японското правителство и депутатите бързо да подпишат договора от 2017 г. за забрана на ядрените оръжия.

Премиерът Шиндзо Абе, който също участва в церемонията, разкритикува договора като нереалистичен и напомни, че нито една от ядрените държави не се е присъединила към него и че той няма широка подкрепа дори сред неядрените държави. По думите му договорът е бил приет, без да се вземе предвид "реалността на тежките предизвикателства към националната сигурност". Абе отбеляза също така, че Япония е изправена пред заплахите от развитие и модернизиране на ядрени оръжия "от съседни страни в региона".

Договорът се различава от позицията и подхода на Япония, макар че те споделят една и съща цел - премахването на ядрените оръжия, подчерта той. Абе, който многократно е отказвал да подпише договора, отново повтори, че подходът на Япония е да не взема страна, а да служи като мост между ядрените и неядрените държави, за да насърчава диалог с цел постигане на пълна ядрена забрана.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Хубаво че темата не се превърна в обичайното бойно поле за/против американската политика като цяло както традицията повелява при отбелязването на атомните бомбардировки ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Kujiro said:

Хубаво че темата не се превърна в обичайното бойно поле за/против американската политика като цяло както традицията повелява при отбелязването на атомните бомбардировки ...

Лично за мен остават някои въпроси без отговор. Вярно ли е,че Япония е щяла да капитулира и без ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагазаки? (В един документален филм,японец от Осака сподели,че в момента на бомбардировките са имали само ориз за ядене за три дена! И допълни,че японците са били готови да се предадат просто защото са нямали какво да ядат.) Има още въпроси,но този е най-важният...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Япония е била на косъм да капитулира малко преди самите бомбардировки, но все пак управляващите в последния момент се отказват от планираната безусловна капитулация. Така или иначе е било въпрос на време дори без атомните бомбардировки предвид глада и всички други поражения и по море, по суша и по въздух. Но мкаар че ще прозвучи цинично предвид пораженията по Хирошима и Нагасаки, за човечеството нямаше да е по-добре ако тези бомбардировки бяха избегнати, защото светът нямаше да научи колко разрушителна е силата атомните бомби толкова бързо след създаването им. И съответно впоследствие те нямаше да бъдат този възпиращ фактор от глобални конфликти.

Редактирано от skorpion1980
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 19.08.2020 г. at 20:26, deaf said:

Лично за мен остават някои въпроси без отговор. Вярно ли е,че Япония е щяла да капитулира и без ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагазаки? (В един документален филм,японец от Осака сподели,че в момента на бомбардировките са имали само ориз за ядене за три дена! И допълни,че японците са били готови да се предадат просто защото са нямали какво да ядат.) Има още въпроси,но този е най-важният...

Дали е щяла да капитулира или не е много трудно да се каже най-малкото поради 3 причини. Също така кога точно е щяла да капитулира. Един японец от Осака какво е казал няма отношение към хората, които вземат тези решения. Нито той, нито сражаващите се по островите, изолирани, оставени без храна и питейна вода войници имат отношение към решението за капитулацията.

В случая това което имаме от архивите са съвещанията на държавния съвет, който съвет е създаден с много усилия за да улесни и заобиколи тромавата процедура по вземане на решения свързани с координацията на военните действия. Генерал Тоджо преди да подаде оставка търси начин да прекрати войната, но капитулация е последното което има на ум. Същото се отнася за генералния щаб. Японците искат прекратяване на военните действия и запазване на различни части от териториите, които владеят до Пърл Харбър. Военните не са съгласни, нито за изтеглянето на японските войски от Китай, нито отстъпват за Манджурия и Корея. Не са съгласни и с потсдамската декларация и с нейните условия и срокове. Още повече, че започва подготовка за т.нар. "последна битка", която предвижда укрепване и защита на главните острови, мобилизация на цивилното население и използването на каквито и да е средства (включително сечива, взривове, тн.). След военните неуспехи Тоджо подава оставка, Куниаки Коисо го наседява, но и той не може да помири армия и флот, нито се приема добре от цивилните останали политически фактори заради това че е радикален ултранационалист и участва в опита за преврат от 1931 г. След още поражения най-накрая идва адмирал Кантаро Сузуки, който още с избирането си иска препотвърждение на желанието на кабинета и императора (който е съгласен за безусловна капитулация) да работи за излизането на Япония от войната. Благодарение на усилията си да свика две съвещания на държавния съвет и въпреки двата опита да бъде убит, той все пак успява да направи така, че императора да извърши безпрецедентния акт да се намеси, да обяви и да застави кабинета да се приеме потсдамската декларация (атомните бомбардировки вече са се случили), като единствено американците се оказват гъвкави по отношение на въпроса с бъдещето на императорската институция (гъвкави, в смисъл че се съгласяват "съдбата на императорското семейство да се реши от японския народ"), което е повече от достатъчно. Какво се случва с императора по-късно е друга тема, защо се случва - също. 

Но въпреки всичко изписано по-горе, записът с императорското изявление за приемане на капитулацията и прекратяване на войната трябва да бъде изнесен тайно от императорския дворец, като сумати и офицери се опитват да открият и унищожат записа, да забавят излъчването му по радиото и тн. Генерал Коречика Анами, който е подложен на небивал натиск от военните и подчинените си офицери изиграва също важна роля и не се противопоставя на решението на императора, макар че до тогава е твърдо против. Неговите действия попречват да се случи преврата на офицерите на 14 срещу 15 август и той се самоубива на 15-ти сутринта.

Затова е и толкова трудно да се отговори на този въпрос как и дали е щяла да капитулира Япония без бомбардировките, защото за 2 седмици се случват толкова много неща, намесени са толкова много хора и какво и как е щяло да стане е невъзможно да се предвиди със сигурност. Военните не изключват варианта императора да се премахне, освен останалите им нереалистични инициативи като това да се изпрати принц Фумимаро в Швейцария и Швеция да търси мир, посредничеството на СССР и тн.

За хората, които искат да видят от вътре как са се случили някои неща, предлагам този филм, който може поне да даде представа за обстановката, мисленето и цялостното поведение и нагласи на главните действащи лица от периода. Тоджо, Кантаро Сузуки, император Хирохито и генерал Анами са представени по блестящ начин. Разбира се, локациите за снимки са Киото и Токио (императорският дворец и тн.)

https://movieo.me/movies/the-emperor-in-august-ntwdgg

 

Редактирано от Kujiro
граматика
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...