Отиди на
Форум "Наука"

д-р Тодор Йорданов Влахов, стоматолог


Guest Дара Първа

Recommended Posts

Guest Дара Първа

Д-р Тодор Влахов, стоматолог /19.08.1937 - 07.05.1997/

Историята на един бохем:

На 18 август 1946 г. Комитетът на ОФ в село Малорад, Ореховска околия, взема решение да предложи на отговорните фактори да бъде уволнен бащата Йордан Иванов Влахов- учител, като враг на ОФ власт и ОФ България.

Тодор е на 9 години. Помни времето, когато в Малорад в малката им къщичка в центъра на селото семейството им приютява в една стая библиотеката на читалището, чийто председател е баща му.

Бащата сега е уволнен и изпратен да учителствува в село Долни Въдин, Ореховско. В това село комунистите не печелят изборите. Виновен е даскал Йордан Влахов. Той бива отново уволнен, без право на работа като учител в цялата Ореховска околия. Горан Ценов е един от добрите хора, които му осигуряват учителско място в Белослатинска околия - в село Тлачене.

На тази детска възраст се налага Тодор Влахов да разбере защо баща му е преместван от село в село, защо по-голямата му сестра е изключена от Комсомола, а по-късно характеристиките от селските големци я преследват и не й дават възможност да следва във ВУЗ.

Семесйтвото напуска село Малорад, днес на мястото на техния дом се издига читалищната сграда в центъра на селото.

През юни 1954 г. умира майка му и Тодор, болен от воден плеврит, повтаря учебната година в Бяла Слатина. Десети клас завършва в село Габаре. Единадесети клас учи в Благоевград и завършва гимназията отлично.

С пристигането си в Благоевград той е 19 годишен. Приятелите го наричат Тошо - Качеството. Създава си скоро и врагове. Те го наричат Тошо - Северняка.

Тодор Влахов е бохем, свири на тромпет и за него мечтаят много момичета в града. Негова приятелка става Елка Бъчварова, тогава ученичка в девети клас на същата гимназия. Елка е най-красивото момиче в гимназията, дъщеря на адвокат и учителка по биология. /Известната Свобода Бъчварова е жена на един от братята на Елка - Любчо/. Семейството не одобрява приятелството на Елка с Тошо/Качеството/. Приятелството издържа на това неодобрение. Благоевградските юнаци също не могат да се примирят с факта, че някакъв си младеж, дошъл в града от Северна България, им взема под носа най-хубавата девойка в града. Тодор Влахов получава анонимни заплахи: "Северняк, ако не оставиш момичето на мира, ще последва нещо лошо." Рисунка на окървавено, прободено сърце.

Тодор Влахов придружава Елка Бъчварова и майка й на едно цирково представление. Обикновено те го изпращат до дома му. Тази вечер на 1956 година той кавалерски ги изпраща до дома им и се прибира по тъмните улици на града сам. Квартирата му е в края на града. Уличката е малка, с много порти, останали от турско време. От портата преди неговата квартира изскачат в гръб няколко въоръжени мъже или младежи. Те повалят Тодор Влахов с бокс и му нанасят удари в ръката с нож. Младежйт Тодор кърви и се свива на земята. Следват псувни по адрес на скоро починалата му майка. Тодор се изправя с последни сили и нанася със сетни сили удар със сгъваемо ножче по посока ухото на единия от нападателите. Те побягват. Тодор се прибира в кърви в квартирата. Близките му го намират окървавен, скоро целият е бинтован.

След дни се вдига на крака и с приятелите си следи из центъра на Благоевград - ще видят ли младеж или мъж с одраскване от камичка около ухото или в областта на шията. Скоро откриват един. Насочват се бабаитски към него. Сочат недвусмислено превръзката на гърлото му, под ухото. Младежът страхливо започва да се обяснява и да моли - да не стане недоразумение. Тодор рязко дръпва превръзката. Наистина отдолу се вижда заздравяваща рана от изрязан цирей. Не е човекът, когото търсят. Така и не го откриват.

Тодор Влахов завършва отлично гимназията в Благоевград и иска да учи Стоматология. Явява се на приемните изпити, представя се добре. В списъка за приетите името му е задраскано. Тодор започва да учи за учител в полувишсия институт в Дупница. Минава месец. Тодор се е примирил, че лошите характеристики от селото му ще го следват и няма да му се разреши да учи във ВУЗ. Тогава се намесва майката на приятелката му. Тя лично проверява и настоява за изясняване - защо е зачетнат в списъка на приетите Стоматология младежът Тодор Йорданов Влахов.

Късметът проработва в негова полза. Бъдещият стоматолог започва обучението си.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...