Отиди на
Форум "Наука"

ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ : Рокет Лаб за пръв път прибра степен след изстрелване!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Частната компания Рокет Лаб за пръв път прибра първа степен от ракета Електрон след изстрелване!

2020-20-nov-electron-recovery.jpeg

Кадър от разгръщането на основния парашут на първата степен на "Електрон" след днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab 

20 ноември 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Исторически момент в космонавтиката - днес американската компания Рокет Лаб се превърна в третата фирма след Блу Ориджин и СпейсЕкс, прибрала ракетна степен след космически полет! Но тъй като постиженията на Блу Ориджин са само в сферата на суборбиталната космонавтика, де факто Рокет Лаб стана единствената друга фирма след СпейсЕкс, притежаваща способността да си връща степените след орбитална мисия. 

Това се случи тази нощ след поредното изстрелване на "Електрон" в 04:20 ч. българско време, което бе проведено от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия. В орбита безпроблемно бяха изведени общо 30 спътника на височина 500 километра над Земята. Прикачен към горната степен на ракетата бе и известният гном от компютърната игра "Half-Life 2: Episode 2", като директорът на Valve Гейб Нюъл организира космическото изстрелване с благотворителна цел - за всеки, гледал излъчването на живо днес, ще дари по $1 долар на детска болница. 

2020-20-nov-electron-launch.jpg

Поздравления, Гордън Фриймън! Гномът от "Half-Life" е вече в космоса. Photo credit : Rocket Lab

Около два часа след полета, наземните екипи извадиха първата степен на "Електрон" от морето посредством оборудван за целта кораб. Самото завръщане на степента към Земята бе осъществено чрез парашутна система. Разгръщането на парашутите протече безпроблемно. 

"Поздравления!", написа Илон Мъск в Туитър към предприемача Питър Бек, основател на Рокет Лаб. На това официалният Туитър акаунт на компанията отговори "Благодаря ти, Илон".

Какво следва оттук насетне? "След като приберем степента обратно във фабриката, ще последва нещо като разследване на престъпление", конкретизира Бек. "Ще я разглобим и наистина, ама наистина ще прегледаме как отделните компоненти от подсистемите са се справили".

Предприемачът предполага, че ако Рокет Лаб започне повторно да изстрелва хардуер, това драстично ще смъкне цената на полетите на "Електрон". Но основната цел няма да е тази, а облекчаване на натоварването на производствената фабрика.

"Дори и да се окаже неутрално от икономическа гледна точка, фактът, че няма да се налага да строим повече ракети в същата фабрика, ще е голямо предимство", категоричен е Бек. 

Видеозапис от днешното изстрелване - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3660-2020-20-nov-electron-stage-recovery

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Разцветът на възвръщаемите космически технологии в САЩ

electron-returned-rocket-stage.jpg

Снимка на успешно прибраната днес първа степен на ракета "Електрон". Photo credit : Rocket Lab

20 ноември 2020 г. 21:40 ч.

Светослав Александров. През 2015 година частната компания Блу Ориджин за пръв път успя да изстреля ракета в космоса, макар и само по суборбитална траектория, след което върна ракетата обратно в непокътнат вид. В края на същата година СпейсЕкс прибра на Земята първа степен от ракета "Фолкън 9" след орбитална мисия. 

Отне известно време, но днес, половин десетилетие по-късно, друга американска компания на име Рокет Лаб постигна възвръщаемост - първа степен на ракета "Електрон" извърши меко кацане в океана посредством парашути след безпроблемно извеждане на спътници. Разцветът на възвръщаемите ракетни технологии в САЩ е налице, а скоро очакваме развитие и от старите аерокосмически гиганти - обединението ЮЛА на Локхийд Мартин и Боинг ще се опита да внедри поне частична възвръщаемост на първата степен на ракетата от ново поколение "Вулкан".

Единственото, което е трудно за осмисляне, е защо някои хора продължават да са негативно настроени към тези постижения. 

Донякъде причината се дължи на пропагандата и насажданата патологична омраза към САЩ. Да, съществена част от лошите неща, които се говорят за ставащото "отвъд океана", са верни. В Щатите наистина бият афроамериканците. И повечето от местните активисти, включително тези, които се борят за социална справедливост, рушейки статуи и унищожаващи магазини, са отвратителни хора. Те, както и безмълвно подкрепящите ги. Външната политика на САЩ не е цвете за мирисане - ами американците си следват своите интереси и не винаги се съобразяват с желанията на другите.

Покрай тази неприязън някои казват - ето, постиженията в космонавтиката не са ги направили американци. Вернер фон Браун е бил немец. Илон Мъск е южноафриканец. Питър Бек е новозеландец, даже нещо повече - неговата компания Рокет Лаб е основана в Нова Зеландия и все още изстрелва от тамошния космодрум, но впоследствие се мести в САЩ. Защо това изобщо се случва, ако в Щатите не всичко е цветя и рози? 

Отговорът е много прост - лесно е да си основеш фирма в САЩ и да започнеш да развиваш дейност. Бюрократичните спънки ги има и там, но са по-малки, отколкото е другаде. Не плащаш данък "рекет". Никой не ти пречи. А и някой да ти пречи, по-добре е да се преместиш в друг щат, отколкото в друга държава. Помните ли как калифорнийското ръководство не даде на Илон Мъск да произвежда автомобили "Тесла" заради коронавируса? Еми хубаво ...  Мъск се закани да се премести в Тексас. Прочие, базата, където се строят ракетите и корабите "Старшип", е неслучайно направена в Тексас - държавните намеси са минимални. 

Други казват - държавата е тази, която подпомага частните фирми. Какво ти частно предприемачество? Да, вярно е - много от фирмите се основават в САЩ или се местят там, защото са налице огромно количество държавни проекти за изпълнение. Държавата е била голям клиент на ракетните компании и винаги ще бъде такъв. Но тук има нещо, което мнозинството от критиците пропускат. Държавата плаща за превоз - било то на спътници, било то на астронавти. Никой не плаща и не е плащал за възвръщаемост. 

Както Блу Ориджин, така и СпейсЕкс и Рокет Лаб сами инвестираха, за да създадат възвръщаеми космически технологии. Всички те го направиха на фона на сериозна критика - включително от страна на старите аерокосмически гиганти, които твърдяха, че вече са го обмислили, че вече са го опитали, че не се е получило и няма пазарна полза от цялата тази работа. Тази критика бе разбита на пух и прах от Джеф Безос и Илон Мъск.

Безос и Мъск първи повлякоха крак, а всички останали ги последваха. Питър Бек, основателят на Рокет Лаб, не вярваше във възвръщаемосттта. Той трябваше да види личен пример от Мъск, че има файда. Изчака цели пет години, като през това време наблюдаваше как СпейсЕкс изстрелва и връща множество степени на ракети. Е, чакането приключи. Днес Бек също върна степен от ракета. 

Оттук насетне всички искат да правят като американските предприемачи. Китайски фирми (условно казано, защото всички знаем каква е политиката на Китай) се мъчат да построят клонинги на "Фолкън 9". Руската ракета "Амур" (която все още съществува само на хартия) е почти точно копие на ракетите на СпейсЕкс. Даже на европейската космическа индустрия, която доскоро бездействаше в това отношение, взе да ѝ светва лампичката. 

Междувременно някои критици из българските групи и форуми продължават да мрънкат, че в Щатите е зле, че американската космонавтика е зависима от руските ракетни двигатели (което е абсурдно, защото тези двигатели се използват само на две ракети - "Атлас" и "Антарес"), че понеже в САЩ нямаше пилотиран кораб в продължение на 10 години, значи са много назад...

Но вижте, има едно-единствено определение за това кой е лидер и кой не е. Лидерът е този, който прави нещо ново, а всички останали се опитват да го копират. 

Картинката е ясна, нали? 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3661-2020-reusability-usa

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...