Отиди на
Форум "Наука"

Българско географско общество, Българска национална география


Recommended Posts

  • Потребител

С приятел вървим през Балкана и на един кръстопът се чудим на къде да хванем. Казвам му, "Имаш ли GPS?", пък той ми отговаря "Аз съм с Чи- Пи- еС." Питам го, а той обяснява "Че Питам Селяните". Пак така, се сещам разказ, за това, как военни се придвижват през Балкана, но стигайки до кръстопът пращат едного при седналите старци да уточни маршрута. Като ги приближил, чул единия да казва на другите "Военните пак се ориентират по карти. Хи- хи".

Явно географските познания за родината ни не са съвсем на висота. Трябва да се използва ЧПС-а. 

Една друга случка, предадена във Вики.ру

Цитирай

21 августа 1942 году в ходе немецкой наступательной операции «Эдельвейс» группа альпийских стрелков из одноимённой горно-стрелковой дивизии под командованием капитана Грота совершила восхождение на Эльбрус и водрузила на Западной и Восточной вершинах флаг своего подразделения.

която немците дават по- подробно тук. Немците забили знаме, което червената армия свалила едва на 17.02.1943. Стратегическото и тактическо значение за войната е нулево, но като пропаганда "завземането" на Елбрус е било много важно.

Отбелязвам я, защото се разказва, че споменатия кап. Грот е посетил като турист СССР между войните и изкачвал Елбрус, при което си водил записки и отбелязал кладенче, което нямало на руските топографски карти. Това пояснява и защо ръководител на Руското географическо общество сега е министърът на отбраната Шойгу. 

Не зная, дали у нас има Географско общество, но със сигурност и по свой опит зная, че опитът на туристите в България не е централизиран и не се споделя. Това, къде има кладенче или как се стига до определено място е поверено на ЧПС. Наистина, топографските карти са класифицирана информация, но така също са потребни, а и могат да бъдат уточнявани от обикновения пътешественик- туриста. В този смисъл въпросът за създаване и обмяна на информация е интересен. БТС на практика е едното нищо, а информацията за пътеки и кладенчета не е толкова важна за военните, които са вече на друго ниво или в друг свят. Туристите си остават експерти на практично ниво за особеностите на българската география. Знанията им- всеки за себе си си остават некоординирани и дават предимство само на знаещите.

Случка. Изкачваме се към хижа, а пред нас група. Стигаме до някъде си и тези пред нас уморено ни изчакват да ги изпреварим. Радваме се, че сме по- издръжливи, докато стигнем до хижата и установим, че другата група вече са обядвали и са си по стаите, защото са минали по по- кратка пътека. Всеки за себе си. То, това е присъщо на днешното време, в което информацията дава предимства и на най- ниско ниво, но интересите на България като държава, макар и в ЕС може би са други... а може би не. Кой- знае и къде отива информацията от конкретни походи на природозащитници по програми, платени от някъде. Сигурно при този, който плаща. Знам ли?

Та, не зная дали в България има Географско общество, не зная и дали има нужда от такова, но познаването на България е важна туристическа и военна информация.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Много интересна тема :)

Според мен всички сме стигали до "Че Питам Селяните", което ми напомня на един виц:

"Седят едни баби в едно зачукано село на пейка и си говорят. В един момент до тях профучава джип и се забива директно в близкото дере и едната баба небрежно възкликва "Хайде още един с Google maps".

Шегата на страна, но не вярвам в момента военните да не разполагат с подробна карта на България ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 31 минути, Р. Теодосиев said:

не вярвам в момента военните да не разполагат с подробна карта на България ;)

Е, темата е и за Българско Географско общество, защото ако някой направи своето "откритие", той ще го прати на Нешенъл Джиографик, а не тук. Не, че нещо ... но все пак....

Преди 28 минути, Янков said:

Карти има всякакви. Просто няма достъп до тях.

Изпитвам недоверие. Това с достъпа пък ми е някак конспиративно и потвърждавам мнението си, че няма. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 44 минути, Втори след княза said:

Е, темата е и за Българско Географско общество, защото ако някой направи своето "откритие", той ще го прати на Нешенъл Джиографик, а не тук. Не, че нещо ... но все пак....

Изпитвам недоверие. Това с достъпа пък ми е някак конспиративно и потвърждавам мнението си, че няма. 

Стари карти, колкото искаш. Зависи точно каква искаш. И не само на България, а и на света. Ето ти какво ми дава безплатно като варианти софтуер който ползвам:Screenshot_1.png.14d8d4e5b450f199d88fb8c6694f8ff7.png

Всичко е с географски координати.

Но най-вече зависи какво търсиш. Ако искаш пътеки през планината, туристическите дружества и отборите по ориентиране би трябвало да имат. Кладенчета и чешми, не знам кой може да има. Но по принцип, трябва да са отбелязани някъде. В България всичко което е счетено за нужно, е отбелязано с точност до милиметър. Бил съм на терен с геодезисти. И не се дават заради лични данни, държавна собственост и т.н. Не е конспирация. В земеделието ни дават файлове с разширение .SHP, Но ги кастрят здраво. Но пък на тях съм виждал отбелязани единични орехи.

 Но ако разровиш в интернет, има много неща. Но са стари и трудното е да отсееш това което ти е нужно.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...