Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Союз МС-18. Старт: 9 април 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ракетата Союз-2.1а с пилотирания космически кораб Союз МС-18 е на стартовата площадка

2021-soyuz-ms-18-launch-pad.jpg

Ракетата "Союз-2.1а" с космическия кораб "Союз МС-18" е на стартовата площадка. Photo credit : NASA / Bill Ingalls

7 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. На сутринта на 6-ти април ракетата-носител "Союз-2.1а" с пилотирания космически кораб "Союз МС-18" беше изведена на стартовата площадка №31 на космодрума Байконур в Казахстан. Стига всичко да мине наред, изстрелването ще бъде осъществено този петък, на 9-ти април в 11:42 ч. българско време.  

На борда на кораба ще пътуват руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров. Към тях ще се присъедини американският им колега Марк Ванде Хай - изненадваща смяна в последния момент, тъй като Русия планираше навръх честването на 60-годишнината от старта на Гагарин да изстреля изцяло руски екипаж. Благодарение на преговорите между НАСА, частната компания Аксиом и Роскосмос, американците получиха третото място на кораба на разменни начала, без да платят затова средства от джоба на данъкоплатците.

Мнозина очакваха, че след като през пролетта на 2020-та САЩ възстанови своята способност да изпраща самостоятелно астронавти до МКС посредством кораба "Крю Драгън", вече няма да се прибягва към услугите на руските космически кораби. Американската космическа агенция обаче залага на сигурно - "Крю Драгън" е все още твърде нов кораб и в случай на проблем НАСА не иска да рискува американският сегмент на МКС да бъде обезлюден. Тук се добавя и още един фактор. НАСА желае да разполага не с един, а с два космически кораба за превоз на астронавти до орбита. И макар че "Крю Драгън" е вече в експлоатация, същото не може да се каже за създадения от Боинг кораб "Старлайнър". Напомням на читателите, че през декември 2019 г., по време на първата му безпилотна мисия, "Старлайнър" не успя да се скачи със станцията. Боинг очаква през настоящата година да изстреля кораба на втори безпилотен тест - и този път всичко трябва да мине нормално. Първоначално стартът бе насрочен за март, после за април, а сега се очертава да е някъде през лятото. Компанията не бърза. И няма закъде да бърза - Боинг вече не е галеничето на НАСА, което получава пари заради дългогодишната си служба. Във връзка с множеството отлагания, тромавите процедури и неуспехите, Боинг загуби два конкурса, касаещи предстоящите американски лунни мисии. В известен смисъл идното безпилотно повторение на мисията на "Старлайнър" се вписва в сентенцията "успяваш или загиваш" - нов провал ще гарантира, че Боинг няма да получи държавен договор още дълго време. 

Но да се върнем към предстоящото изстрелване на "Союз МС-18". Стига всичко да мине наред, Новицки, Дубров и Ванде Хай ще се присъединят към сега живеещите на МКС Кейтлийн Рубинс, Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков, Шанон Уокър, Виктор Гловър, Майк Хопкинс и Соичи Ногучи. Благодарение на двата руски кораба "Союз" и "Крю Драгън", поне временно екипажът на МКС ще стане десетчленен. 

Самият факт, че "Союз МС-18" излита около годишнината на Юрий Гагарин, е причина Роскосмос да направи символичен жест във връзка с това велико празненство. Корабът е кръстен на името на първия космонавт:

gagarin-spaceship.png

Космическият кораб "Союз МС-18" е кръстен "Ю.А. Гагарин". Photo credit : NASA / Bill Ingalls

След пристигането на "Союз МС-18" и превръщането на екипажа на МКС в десетчленен, това ще постави на дневен ред интересен проблем. На станцията има само седем места за преспиване. Тъй че поне част от астронавтите ще трябва да нощуват не къде да е другаде, а на борда на "Крю Драгън". Съгласно информацията от Еveryday Astronaut, Марк Ванде Хай е поискал да е един от тези хора, но изненадващо неговата колежка Кейтлийн Рубинс е предложила да спи в "Крю Драгън" вместо него. "Тя си е направила цял списък за нещата за които трябва да се погрижи за мен, а аз бях много докоснат от това", съобщава Ванде Хай. В космоса астронавтите и космонавтите развиват тесни, почти семейни отношения.

Очакваме с интерес полета на "Союз МС-18" в петък. Всеки ден, в който хора излитат в космоса, е празник! 

За допълнителна информация относно предстоящия старт: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3909-2021-soyuz-ms-18-prelaunch

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-18 с трима души на борда излетя към МКС!

2021-9-apr-soyuz-launches.jpg

Снимка на излитането на кораба "Союз МС-18". Photo credit : NASA TV 

9 април 2021 г. 12:15 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 10:42 ч. от космодрума Байконур в Казахстан излетя ракетата "Союз-2.1а" с пилотирания космически кораб "Союз МС-18" и трима души на борда. Девет минути по-късно корабът се отдели благополучно от третата степен на ракетата-носител и започна самостоятелно сближаване с Международната космическа станция. 

Очаква се скачването да е факт в 14:07 ч. българско време. "Союз МС-18" ще се стикова към малкия модул "Рассвет". 

На борда на космическия кораб пътуват космонавтите Олег Новицки и Пьотр Дубров, както и американският астронавт Марк Ванде Хай. Това е трети полет за Новицки, втори за Ванде Хай, а Дубров е новакът в днешната мисия.

Тримата ще се присъединят към сега живеещите на МКС Кейтлийн Рубинс, Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков, Шанон Уокър, Виктор Гловър, Майк Хопкинс и Соичи Ногучи. Благодарение на двата руски кораба "Союз" и "Крю Драгън", поне временно екипажът на МКС ще стане десетчленен.

Самият факт, че "Союз МС-18" излетя около годишнината на Юрий Гагарин, беше причина Роскосмос да направи символичен жест във връзка с това велико празненство. Корабът е кръстен на името на първия космонавт:

gagarin-spaceship.png

Космическият кораб "Союз МС-18" е кръстен "Ю.А. Гагарин". Photo credit : NASA / Bill Ingalls

След пристигането на "Союз МС-18" и превръщането на екипажа на МКС в десетчленен, това ще постави на дневен ред интересен проблем. На станцията има само седем места за преспиване. Тъй че поне част от астронавтите ще трябва да нощуват не къде да е другаде, а на борда на американския кораб "Крю Драгън". Съгласно информацията от Еveryday Astronaut, Марк Ванде Хай е поискал да е един от тези хора, но изненадващо неговата колежка Кейтлийн Рубинс е предложила да спи в "Крю Драгън" вместо него. "Тя си е направила цял списък за нещата за които трябва да се погрижи за мен, а аз бях много докоснат от това", съобщава Ванде Хай. В космоса астронавтите и космонавтите развиват тесни, почти семейни отношения.

Видеозапис от днешното изстрелване: Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3913-2021-soyuz-ms-18-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-18 с първия киноекипаж се завърна на Земята!

2021-soyuz-ms-18-returns-earth.jpg

Кадър от завръщането на кораба "Союз МС-18". Photo credit : Roscosmos/NASA TV

17 октомври 2021 г. 11:20 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 07:36 ч. българско време пилотираният космически кораб "Союз МС-18" се завърна на Земята. У дома се прибраха професионалният космонавт Олег Новицки и първият киноекипаж, летял до орбита, състоящ се от актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко. 

Пересилд и Шипенко заснемаха филм, озаглавен "Предизвикателството, в който се разказва история за лекарка, която трябва да полети в космоса, за да спаси бедстващ космонавт. 

Нямаше никакви отклонения от полета и неприятни изненади по време на завръщането на "Союз МС-18", което е успокояващо, тъй като два дни по-рано, по време на тест на двигателната система на кораба, тя не се изключи в предвиденото за това време. Аномалията доведе до нежелана промяна в ориентацията на станцията. Проблемът бе решен своевременно - но все пак това е вторият случай през последните три месеца, свързан с отклонение от работата на двигателите на руски космически апарат. 

Напомням на читателите, че Пересилд и Шипенко бяха изстреляни на 5-ти октомври посредством кораба "Союз МС-19", като тогава двамата бяха съпровождани от космонавта Антон Шкаплеров. Шкаплеров остана на МКС и ще живее в космоса през следващите шест месеца. От друга страна оставените на станцията от "Союз МС-18" космонавт Пьотр Дубров и американски астронавт Марк Ванде Хай ще трябва да живеят в орбита почти година, тъй като те трябваше да освободят местата на кораба за завръщането на актрисата и режисьора. 

Завършилата днес киноекспедиция бе важна и поради още една причина - за пръв път след 21-годишно прекъсване Роскосмос успя да изстреля изцяло руски екипаж в космоса. За последен път изцяло руски пилотиран полет в космоса бе проведен на 4-ти април 2000 г. с космонавтите Сергей Зальотин и Александър Калери до орбиталната станция "Мир" (практически последната пилотирана експедиция до "Мир"). От тогава до сега руските кораби "Союз" винаги са извозвали поне по един чуждестранен астронавт, но днес тази традиция бе прекъсната.

Следващата голяма стъпка за пилотираната космонавтика на Русия очакваме на 24-ти ноември, когато ще бъде изстрелян модулът "Причал". Така Роскосмос най-после е на крачка от това да завърши своя сегмент на МКС, макар и след дългогодишни забавяния. 

Видеозапис от завръщането на "Союз МС-18" - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4197-2021-soyuz-ms-18-returns-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...