Отиди на
Форум "Наука"

Концепцията за алфа мъжки и женски вълци в глутницата е погрешна


Recommended Posts

  • Потребител

Оказва се, че тая концепция важи само за вълци в плен и се основава на наблюдения в зоопарк от средата на ХХ век. В природата вълците живеят в глутница от двойка родители плюс поколението им до към 3 години. Естествено е, както и при хората, родителите да имат водеща роля, а не да говорим за алфа мъжки-татко, алфа женска-мама и бета децата.

Въпреки че ... с тоя Родител 1, Родител 2 и т.н. ... не е ясно до къде ще го докараме.

По-интересно е тия нови теории ще доведат ли до преразглеждане ролята на алфа/бетите и при други животни, живеещи в някакви социални групи, за които досега старите разбирания за глутницата се пренасяха по дифолт?

https://sciencenorway.no/ulv/wolf-packs-dont-actually-have-alpha-males-and-alpha-females-the-idea-is-based-on-a-misunderstanding/1850514

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Естествено, че глутницата ще е от родствени индивиди, а не събрани по някаква случайност. Алфа вълците не само доминират, но са единствените, които имат право да се размножават. В плен женските могат да раждат вече към година, но в глутницата женските не се разгонват, докато майка им ражда, а помагат в отглеждането на нейното поколение. По този начин няма опасност и да родят от баща си и да се изродят. По-възрастните мъжки пък се прогонват и обикалят около чужди глутници, с надежда да им излезе късмета с някоя женска. Едва когато глутницата се разрасне,  някоя от дъщерите се отцепва с чужд мъжки да създаде нова глутница, ако могат да се преборят за територия. 
Такива алфа майка и татко имат също групите на миъркетс и други социални хищници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, genefan said:

Естествено, че глутницата ще е от родствени индивиди, а не събрани по някаква случайност. Алфа вълците не само доминират, но са единствените, които имат право да се размножават

Еми, както се вижда от дадените в материала примери, има и елементи на случайност. Но акцента в публикацията, поне за мен, е че се отрича идеята за алфа, бета, омега и т.н. Поне за вълците на свобода. И това е мнение на David Mech, който се смята за един от най-големите специалисти, и който именно има основна заслуга за налагане на алфа-концепцията през 70-те. Един вид - признава си човека, че е е сбъркал. Колкото до доминирането и правото на размножаване - то не е защото майката и таткото са алфи, а най-нормален инстинкт за продължаване на рода като отгледаш жизнеспособно потомство, пазиш го, храниш го, учиш го да ловува, не позволяваш инцест и т.н. Тоест, не трябва излишно да се усложняват нещата с кухи теории.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...