Отиди на
Форум "Наука"

Космическите агенции и пиарът


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

А можеше и да няма снимки от Ганимед и хеликоптер на Марс...

2021-detachable-camera.jpg

Снимка на стационарния спускаем апарат и марсохода "Чжурон", заснета от малък модул в близост до тях. Photo credit : CNSA

11 юни 2021 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Един от най-съществените и по-скоро въображаеми проблеми, които имат някои мои читатели, е този с предполагаемата ми "пристрастност". И от единия и от другия спектър. Всъщност винаги съм критикувал космонавтиката на САЩ, Китай и Русия, когато е заслужавало - но това не се харесва на определени "фили" и "фоби". Но пък фактът, че не спестявам критика, ми дава възможността да съм най-търсеният коментатор в България по въпроси, касаещи космонавтиката - така че цената си заслужава... 

НАСА винаги е заслужавала моето уважение заради факта, че снимките от марсоходите и от важните междупланетни мисии се публикуват в реално време - веднага щом бъдат получени на Земята. Снимките от китайските мисии, напротив, пристигат спорадично. Но вчера, след като публикувах този коментар, не предполагах, че днес ще има повод да похваля китайската космонавтика и да разкритикувам американската. Когато след дълго чакане най-сетне пристигнаха новите снимки от марсохода "Чжурон", аз не предполагах (а и не ни бяха информирали своевременно), че китайците са добавили малък камерен модул, който да снима отделно стационарния апарат и самоходната машина. Същото се случи преди няколко месеца, когато малък модул се отдели от орбиталната марсианска мисия "Тянвън" и я фотографира странично. НАСА сериозно пренебрегва стойността на подобни снимки. Никога досега американските мисии не са притежавали мини-модули с камери за пиар цели. Даже ще отида по-далеч - ще ви информирам, че камерата на мисията "Джуно", която засне снимки на Ганимед преди броени дни, можеше да не бъде добавена. Същото се отнася и за хеликоптера "Инджинюъти", който бе доставен на Марс от марсохода "Пърсъвиърънс". 

2021-ganymede-photo-1.jpg

Американската космическа мисия "Джуно" засне тази снимка на юпитерианската луна Ганимед на 7-ми юни посредством основната си камера JunoCam. Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Колкото и невероятно да звучи, екипът на "Пърсъвиърънс" бе против хеликоптера през 2018 година, когато ръководството на НАСА изяви желание да го добави. "Аз не съм привърженик на хеликоптера и не мисля, че някой от проекта Марс 2020 е привърженик на хеликоптера", заяви тогава Кен Фарли, водещ учен и ръководител на мисията. Основният аргумент на учените бе този, че "Инджинюъти" ще краде от времето за наука на марсохода. "Аз лично се противих на него защото ние работим много упорито за производителността, а прекарването на 30 дни за технологичен демонстратор не помага в изпълнението на целите от научна гледна точка".

Сходно е положението с юпитерианската мисия "Джуно", която днес обикаля около Юпитер. Преди броени дни тя прелетя край Ганимед и засне снимки на луната, а през следващите години ще посети и спътника Европа. Когато екипът първоначално взе решение кои научни инструменти да бъдат пратени, камера не бе добавена - изследователите сметнаха, че всичко интересно се крие под облаците на Юпитер и няма какво да се снима. И така добавиха единствено сондиращи прибори.

"Ако публиката не беше накарала ръката на НАСА да се раздвижи, мисията "Джуно" нямаше да разполага с ЕДИНСТВЕНАТА камера във видимя спектър", коментира журналистът Ерик Ралф от сайта Тесларати. "Това изцяло щеше да изключи възможността да получим първите снимки на Ганимед след десетилетно прекъсване и да угаси възможността за какъвто и да е обществен интерес". 

Винаги съм бил привърженик да има повече образовани и грамотни хора във властта на управленски позиции. Но истината е следната - понякога умните хора биха взели глупави решения. Демокрацията притежава способността да компенсира тези недъзи. Разбира се, в Китай положението е различно - страната разчита на снимките, за да рекламира постиженията на режима си. 

Западният академичен елит трябва да преосмисли отношението си към камерите и да осъзнае желанието на широката общественост за "красиви снимки". В статията, в която поясних защо Юрий Гагарин не е взел със себе си фотоапарат, съобщих, че в САЩ опозицията към камерите датира още от зората на космическата надпревара. Д-р Джеймс ван Алън, откривателят на радиационните пояси около Земята, е бил яростен противник да се монтира фотографска екипировка на лунните и междупланетните мисии. За щастие той винаги е губил споровете през 60-те години. 

Космонавтиката в демократичните държави се крепи на капризите на широките обществени маси. В крайна сметка финансирането на държавните агенции зависи от данъкоплатците. Няма снимки? Няма пари. Но далеч по-сериозно е другото следствие - в един свят, който се е вторачил в пъпа си, в злободневието, който отказва да погледне нагоре, любовта към по-красивото и различното няма да процъфти ако не види обаянието на небето. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4024-2021-junocam-helicopter-almost-didnt-happen

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...