Отиди на
Форум "Наука"

УСПЕХ: Ричард Брансън излетя в космоса! Безпроблемна мисия за кораба Юнити!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ричард Брансън излетя в космоса! Безпроблемна мисия за кораба Юнити!

2021-richard-branson-space.jpg

Кадър от кабината на "Юнити", показващ Ричард Брансън на фона на космическата чернота. Photo credit : Virgin Galactic

11 юли 2021 г. 19:40 ч.

Светослав Александров. Днешният ден ще влезе завинаги в историята на космическите полети! За пръв път предприемач летя в космоса посредством кораб, разработката на която е финансирана от самия него - и това е Ричард Брансън. За пръв път в космоса имаше, макар и за кратко, общо 16 души (доставени от американски, руски и китайски кораби) - абсолютен рекорд от началото на космическата епоха. И за пръв път беше поставен рекорд за най-голям брой британци в космическото пространство - общо трима (Брансън, Колин Бенет и Дейв Маккей).

Самолетът - носител "Ийв" с прикачения към него кораб "Юнити" излетя от пистата на космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико, САЩ, в около 17:30 ч. българско време. Час по-късно "Юнити" беше освободен от "Ийв" и започна самостоятелно довеждане до космоса, като ракетният му двигател работеше в продължение на минута. 

Това беше първият полет на кораба с цялостен екипаж от шестима - двама пилоти и шестима пътници. Досега "Юнити" е бил изстрелван с по двама или трима души. В хода на днешната мисия управляващите кораба пилоти бяха Дейв Маккей и Майкъл Масучи. Освен Брансън, в туристическата кабина на "Юнити" пътуваха Бет Мозес, Колин Бенет и Сириша Бандла (всичките работещи в компанията на предприемача Върджин Галактик).

За Брансън, Бенет и Бандла това бе дебютна космическа мисия, като те се превърнаха съответно в 581-вия, 582-рия и 583-тия астронавт (пълен списък на този линк). Маккей и Масучи са управлявали "Юнити" и при предишни излитания, а през февруари 2019 г. Моузес стана първата жена-астронавт, летяла в космоса на комерсиален кораб. 

richard-branson-with-mysk.jpg

Ричард Брансън се видя с Илон Мъск преди космическия си полет. Photo credit : Virgin Galactic

Историческото изстрелване бе посрещнато с овации от редица известни личности и работещи в космически агенции и фирми. Нещо повече - преди старта Брансън се срещна не с кой да е друг, а със самия Илон Мъск. Стана ясно, че Мъск е закупил билет за бъдещ полет на борда на "Юнити". Това е чудесен повод за охлаждане на страстите на фона на понякога загрубяващата космическа надпревара. 

Но Брансън няма търкания с Мъск, а с един друг предприемач - Джеф Безос, основателя на Блу Ориджин. След 15 успешни безпилотни полета на "Ню Шепърд", Безос се надяваше на 20-ти юли да се превърне в първия бизнесмен, летял в космоса със собствен кораб. Датата беше обявена няколко седмици предварително - ход, който не бе добре обмислен. Почти веднага Брансън заяви намерение да изпревари Безос. 

Босът на Блу Ориджин има още един последен коз, с който да атакува Брансън, макар че на фона на голямата реклама за Върджин днес, тепърва ще стане ясно доколко тази карта е силна. В хода на днешното излитане "Юнити" достигна до височина от 85 километра. Това е над 80-километровата граница, призната от американските ВВС и НАСА за началото на космическото пространство - но под условната 100-километрова граница, наричана "Линия на Карман" и приемана от много държави.  Проблемът е, че 80-километровата (което в САЩ се равнява приблизително на 50 мили) и 100-километровата граница са просто удобни кръгли числа, а не са научно обосновани. Както напомня журналистът Джъстин Дейвънпорт, самият Теодор фон Карман е изчислявал границата за начало на космическото пространство да е 83 километра. 

Но целият този дебат "откъде започва космосът" е безсмислен и най-лошото - отвлича вниманието от истинския научен проблем. И той е, че височините между 30 и 140 километра (т.е. които са недостъпни за височинни балони и са неудобни за космическите спътници) не са добре изучени. Алън Стърн, ръководителят на мисията "Ню Хърайзънс" (която през 2015 г. посети планетата Плутон), нарича тази област около Земята с термина "игноросфера". Ние почти не я познаваме. 

Ето защо са толкова важни суборбиталните полети - не само от гледната точка на космическия туризъм и бъдещата комерсиализация на космическото пространство, но и от изследователска. Прочие, днес "Юнити" превози в космоса експеримент на НАСА срещу заплащане. Опитът включва изучаване на влиянието на космическите условия върху растението Arabidopsis thaliana

Честито на Ричард Брансън. Първият от двата най-очаквани пилотирани старта през този месец е вече в историята. На ход е Безос - очакваме с нетърпение 20-ти юли! 

Видеозапис от днешната мисия: Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4072-2021-virgin-galactic-branson-space

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Руският космонавт Максим Сураев: Юра извини...

11 юли 2021 г. 20:15 ч. Известният руски космонавт Максим Сураев с коментар в социалните мрежи след днешния полет на британския предприемач Ричард Брансън на борда на финансирания от него американски кораб "Юнити". "Юра извини...", написа Сураев в Туитър

Сураев, който летя в космоса до МКС през 2009 г. на борда на мисията "Союз ТМА-16", е един от най-яростните критици на застоя в руската космонавтика. Това не му е и първото изказване по темата. Например, на 6-ти октомври миналата година, когато бяха тествани ускорителите на лунната ракета "Спейс Лонч Систъм", Сураев написа: "NASA завершила полномасштабные испытания ракеты-носителя SLS, предназначенного для полета на Луну. Разгонные блоки отработали на расчётной мощности более 2 минут. Столько же времени потребуется на то, чтобы вывести ракету на орбиту. ИЗВИНИ ЮРА (ГАГАРИН), мы ВСЁ ПРО...ЛИ :("

maksim-suraev.jpg

Космонавтът Максим Сураев. Фото: Роскосмос 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4073-2021-suraev-branson

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...