Отиди на
Форум "Наука"

27 септември 2021 г. - изстрелване на спътник Ландсат 9


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Атлас 5 на ЮЛА изведе в космоса американския спътник Ландсат 9!

2021-landsat-9-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

27 септември 2021 г. 22:40 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:12 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя американската космическа ракета "Атлас 5". В космоса беше изведен мощният спътник за наблюдение на Земята "Ландсат 9". 

Програмата Ландсат, според описанието на уебсайта на НАСА, представлява партньорство между американската космическа агенция и Геологическата топографска служба на САЩ (USGS). Целите на програмата включват мониторинг, управление и опознаване на наземните ресурси, които са критични за поддържането на живота на човека. Антропогенната дейност променя земната повърхност и това се отразява на климата, екосистемите, въглеродния кръговрат, глобалната икономика и здравеопазването. Ландсат е единствената спътникова система на САЩ, която провежда непрекъснати наблюдения на Земята в умерен мащаб и по този начин наблюдава както природните, така и антропогенните промени на нашата планета.

Общо осем спътника са изстреляни от началото на програмата през 1972 г., което показва, че това е почти 50-годишна космическа дейност. От тези осем спътника един се проваля, а останалите седем достигат орбита и си изпълняват благополучно своите задачи. Два от по-старите сателити са все още в експлоатация - "Ландсат 7", изстрелян през 1999 г. и "Ландсат 8", изстрелян през 2013 г.

За нуждите на днешния полет бе използвана ракетата на американската компания Юнайтед Лонч Алайънс (т.е. обединението между Боинг и Локхийд Мартин) "Атлас 5". Ракетата летя в най-простата конфигурация "401", което означава, че спътникът бе опакован в обтекател с диаметър 4 метра, беше използван ускорителен блок "Центавър" с единичен двигател и първата степен нямаше спомагателни твърдогоривни двигатели. 

Така за първоначалните етапи на мисията се разчиташе единствено на построените в Русия двигатели "РД-180", които работиха в продължение на 4 минути и 8 секунди. След това първата степен се отдели и се запалиха американските двигатели "RL-10" на горната степен "Центавър". Те работиха над 12 минути. Около един час по-късно "Ландсат 9" благополучно се отдели от "Центавър" и започна самостоятелен полет в целевата му слънчевосинхронна орбита при височина 705 километра и наклон от 98.2 градуса. Късното разделяне бе обусловено от необходимостта спътникът да се намира в обхвата на наземна станция в САЩ, съответно да бъде по-лесно управляван от нея.

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4171-2021-landsat-9-launches

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...