Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън, частна мисия Аксиом, старт 8 април 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля четирима души до МКС и изпревари Китай по брой изведени хора в орбита!

2022-8-apr-crew-dragon-launch.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

8 април 2022 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Днес американската космическа компания СпейсЕкс изпревари пилотираната космическа програма на Китай! След като тази вечер в 18:17 ч. пилотираният кораб "Крю Драгън" с четирима души благополучно излетя на частна мисия до Международната космическа станция, фирмата на Илон Мъск вече е извела в космоса 22-ма астронавти, при това в рамките на по-малко от две години. За сравнение общият брой изведени астронавти посредством китайски кораби "Шенчжоу" възлиза на 20, като всички те са изстреляни в периода между 2003 и 2021-ва година. 

Изпратената днес пилотирана експедиция не е посветена на ротацията на постоянния екипаж на Международната космическа станция. Тя е организирана за нуждите на частната компания Аксиом, която тепърва ще трупа опит с организацията на пилотирани полети. Напомням на читателите, че понастоящем Аксиом строи модулите на частна космическа станция, първият от които ще бъде прикачен към МКС през 2024-та година. Когато и останалите бъдат прибавени, модулите ще се разделят от МКС и ще започнат свободен полет в околоземна орбита.

Корабът "Крю Драгън" се командва от бивш астронавт на НАСА и настоящ служител на Аксиом - Майкъл Лопез-Алегрия. Той е съпроводен от трима милиардери - Лари Конър, Ейтан Стибе и Марк Пати, всеки от които е платил $55 милиона за десетдневния си престой в орбита. 

Би могло да се каже, че това е първата изцяло частна космическа мисия до МКС. Това е така, тъй като комерсиален космически кораб с екипаж, състоящ се изцяло от частни лица (т.е. никой от тях понастоящем не е служител на държавна агенция) се отправя към орбитална станция. 

За нуждите на днешния полет бе използвана американска ракета "Фалкън 9", работеща изцяло с американски технологии - девет американски двигателя "Мерлин" на първата степен плюс един, оптимизиран за работа във вакуум двигател на втората степен. Първата степен бе рециклирана - тя е обозначена като "B1062" и днешното изстрелване бе пето за нея. Предходните четири полета включваха извеждането на два GPS спътника, на пилотирания космически кораб "Крю Драгън" на частната мисия "Инспирейшън4" и на партида сателити "Старлинк". Нямаше никакви проблеми и днес, като след приключването на своята работа степента извърши благополучно кацане върху плаващата платформа "Недоимък на достойнство". 

Пилотираната капсула, кръстена "Индевър", също се използва многократно - сегашният полет е трети за нея. СпейсЕкс планира да завърши само още един кораб "Крю Драгън", който ще дебютира по-късно през този месец. С четири построени капсули компанията на Мъск ще преустанови тяхното производство (макар че няма да затвори производствените линии както с цел презастраховка в случай на авария, така и да поддържа подмяната на повредените компоненти в хода на рециклирането). Това е знак, че СпейсЕкс е в готовност да пренасочи всичките си усилия към строежа на космическите ракети и кораби от следващото поколение "Старшип". 

Изглежда, че през идните месеци и години корабите "Крю Драгън" ще са основният способ за транспорт не само на астронавти, но и на частни граждани (вкл. туристи) към Международната космическа станция. Доскоро за тази цел се използваха и руските кораби "Союз". Но след инвазията на Украйна от Русия може да предположим, че руснаците надали ще бъдат част от пазара на космическия туризъм през следващите няколко години. 

Видеозапис от днешното изстрелване - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4479-2022-spacex-surpasses-china

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Рогозин пак изплиска легена: сектата на Свидетелите на Мъск твърди, че екипажът на Крю Драгън е от туристически зубъри

8 април 2022 г. 19:51 ч. След като днес, на 8-ми април, Илон Мъск отново изстреля хора в космоса посредством кораба си "Крю Драгън", Дмитрий Рогозин, шефът на Роскосмос, не пропусна да се заяде със събитието, въпреки факта, че батутът (или американската метла) продължава да си върши работата. 

В случая задявката на Рогозин е по повод съобщения в медиите, че екипажът на "Крю Драгън" се състои само от частни лица.

"А от какви лица трябва да се състои екипажът?", коментира босът на Роскосмос в Телеграм. "От юридически? От официални? В състава на екипажа присъства професионален астронавт. Така. Така. Но сектата на Свидетелите на Мъск твърди, че целият екипаж се състои от туристи - зубъри. Ами смешно е". 

Коментарът на Рогозин е по повод факта, че Майкъл Лопез-Алегрия лети в качеството си на служител на фирмата Аксиом, но действително е бивш астронавт на НАСА. 

Смешното обаче е друго. А че със своята брутална агресия в Украйна руснаците практически се изолираха от останалия свят и надали в близко бъдеще руските кораби "Союз" ще превозват туристи срещу заплащане. Ако изобщо продължат да летят - защото не е ясно дали Германия ще продължи да доставя висококачествен водороден пероксид, нужен за двигателните системи на корабите. И дали руснаците ще съумеят да го произвеждат без тяхна помощ... 

Отново напомням, че пилотираният кораб "Крю Драгън" днес бе изстрелян с американска ракета, оборудвана с американски ракетни двигатели "Мерлин"

Източник: канал на Рогозин в Телеграм 

putin-rogozin.jpg

Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4480-2022-sect-elon-musk

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън се скачи с Международната космическа станция!

2022-9-april-crew-dragon-docks-iss.jpg

На кадъра: космическият кораб "Крю Драгън" е скачен с МКС. Photo credit : NASA / Axiom

9 април 2022 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Въпреки че проблем с видеосистемите на Международната космическа станция забави скачването на пилотирания космически кораб "Крю Драгън" с 45 минути, то в крайна сметка бе изпълнено безупречно, в автоматичен режим, без намесата на астронавт. Така американската фирма СпейсЕкс отново доказа своята способност да превозва хора от Земята до орбита без засечки. 

Напомням на читателите, че СпейсЕкс изпълнява тази мисия по заявка на компанията Аксиом - първата изцяло частна космическа експедиция до МКС. Това е така, тъй като комерсиален космически кораб с екипаж, състоящ се изцяло от частни лица (т.е. никой от тях понастоящем не е служител на държавна агенция) пристигна на орбитална станция.

Ето кои са четиримата членове на екипажа на "Крю Драгън": командир на кораба е Майкъл Лопез-Алегрия, бивш астронавт на НАСА и понастоящем служител на Аксиом. Той е съпроводен от трима милиардери - Лари Конър, Ейтан Стибе и Марк Пати, всеки от които е платил $55 милиона за десетдневния си престой в орбита. Лопез-Алегрия и Конър са американци, Пати се превърна в 12-тия канадец, летял в космоса, а Стибе е едва вторият израелец, достигнал орбита.

Преди Стибе единственият друг астронавт на Израел е бил Илан Рамон, който загина трагично при катастрофата на совалката "Колумбия" през 2003 година. 

Настоящата мисия е само началото за Аксиом. Частната компания е резервирала още няколко полета на кораби "Крю Драгън", а през 2024 г. планира да започне да изстрелва модули и да ги прикачва към МКС. На по-късен етап модулите ще се отделят и ще се превърнат в самостоятелна орбитална станция.

Напомням също така, че НАСА финансира няколко проекта за частни станции, които ще осигурят човешко присъствие в околоземна орбита дори и след като МКС бъде пенсионирана по-късно през това десетилетие. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4482-2022-9-april-crew-dragon-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА изпробва технологии за изготвяне на оптични елементи за космически телескопи от течности в хода на частната пилотирана американска мисия Аксиом-1

2022-eytan-stibbe-telescope.jpg

Илюстрация на бъдещ гигантски телескоп, чието огледало е направено от течност. Image credit: Studio Ella Maru

13 април 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Израелският частен астронавт Ейтан Стибе, който е член на екипажа на изстреляната на 8-ми април комерсиална американска пилотирана експедиция "Аксиом-1", ще изпълни важен експеримент за нуждите на НАСА. Опитът ще включва изготвянето на оптични елементи за космически телескопи от течности и ако той е успешен може да доведе до същинска революция в космическото телескопостроене! 

Не е нужно да напомням, че създаването на космически телескоп с голямо огледало представлява една от най-сложните за изпълнение задачи в съвременната космонавтика. Заради отказа на измервателен инструмент огледалото на "Хъбъл" не бе полирано правилно и това доведе до сферична аберация, така че се наложи астронавтите на НАСА спешно да изпълнят ремонтна мисия в околоземна орбита. Новият телескоп "Джеймс Уеб" няма такива проблеми, тъй като огледалото се състои от отделни сегменти, но сложната процедура по тяхното разгръщане се оказа трудна за оттрениране в наземни условия и това бе една от причините, поради които телескопът излетя след четвъртвековно забавяне, в края на 2021-ва. 

Но какво ли би било, ако оптичните елементи се изготвят от течности? В условията на безтегловност течностите заемат форми, подходящи за направата на огледала и лещи. Освен това процедурата дава възможност на конструкторите да прескочат неприятните механични процеси както полирането.

Именно с тази задача се занимава екипът на експеримента FLUTE (Fluidic Telescope Experiment). Ръководител на проекта е Едуард Балабан от космическия център на НАСА Еймс. Той си партнира с учени от центъра на НАСА Годард, както и с Израелския технологичен институт - Технион.

"Замислихме се - защо да не се възползваме от предимствата на естественото поведение на течностите в условията на безтегловност и да ги приложим при създаването на огромни космически телескопи или при космическото производство на оптични компоненти, каквито биха намерили всякакви възможни приложения?", съобщава Балабан. "Ако ги правим в космоса, тези компоненти ще могат да се използват за построяването на телескопи, които са драматично по-големи от това, което доскоро смятахме за възможно".

За да бъде проверена тази концепция, астронавтът Ейтан Стибе ще се опита да изготви лещи от течни полимери съобразно технология от Израелския технологичен институт - Технион. След като американският пилотиран космически кораб "Крю Драгън" се завърне на Земята на 18-ти април, качеството на лещите ще бъде проверено от учените в института на НАСА Еймс. Очакванията са лещите да са с перфектна форма и съвършено гладки.

"Ако нашият експеримент на космическата станция бъде успешен, това ще е първият път в историята, когато оптически компонент е произведен в космоса", твърди Балабан. "Чувстваме се като да творим история". 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4487-2022-ax-1-liquid-telescope

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Крю Драгън с частната мисия Аксиом-1 се разкачи от Международната космическа станция

25 април 2022 г. 08:50 ч. След неколкодневно забавяне поради лошо време, пилотираният космически кораб "Крю Драгън" с екипажа на частната мисия "Аксиом 1" се разкачи от Международната космическа станция тази сутрин в 04:10 ч. българско време.  

Кацането е насрочено за днес в 20:06 ч. българско време.

Екипажът на мисията се състои от командира Майкъл Лопез-Алегрия (САЩ), пилота Лари Конър (САЩ) и специалистите Ейтан Стибе (Израел) и Марк Пати (Канада). Макар че Лопез-Алегрия е бивш астронавт на НАСА, понастоящем той е служител на Аксиом. С това настоящата експедиция се превърна в първата изцяло комерсиална такава, посетила орбиталната станция. 

Стибе е вторият гражданин на Израел, който полетя в космоса. Първият, Илан Рамон, загина през 2003 г. по време на катастрофата на совалката "Колумбия". 

Лошото време в САЩ разстрои графика на пилотираните полети на страната. Мисията "Аксиом 1" трябваше да се прибере на Земята още миналата сряда. Петдневното забавяне доведе до отлагане на полета и на следващия кораб "Крю Драгън" на четвъртата му мисия, посветена по ротацията на редовния екипаж на МКС. Сега нейното изстрелване е насрочено за 27-ми април в 10:52 ч. българско време. 

2022-crew-dragon-undocking.jpg

На кадъра: пилотираният космически кораб "Крю Драгън" запалва двигателите си, за да се отдалечи от Международната космическа станция. Photo credit : Axiom-1

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4504-2022-axiom-1-departs-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с частната мисия Аксиом-1 се завърна на Земята!

2022-25-april-crew-dragon-splashdown.jpg

На кадъра: пилотираният космически кораб "Крю Драгън" се завръща на Земята. Photo credit : Axiom Space

25 април 2022 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 20:06 ч. българско време пилотираният космически кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън" с четиримата членове на частната мисия "Аксиом-1" се завърна благополучно на Земята посредством приводняване в близост до бреговете на щата Флорида, САЩ. 

На борда на кораба пътуваха Майкъл Лопез-Алегрия, бивш астронавт на НАСА, настоящ служител на фирмата Аксиом и командир на експедицията, пилотът Лари Конър, както и двама специалисти - Ейтан Стибе, гражданин на Израел, и Марк Пати, канадски гражданин. Всички те прeкараха в орбита 17 дни, 1 час и 49 минути, като повечето от това време бе на Международната космическа станция. 

Аксиом, СпейсЕкс и НАСА рекламираха току-що приключилата експедиция като знакова за развитието на космонавтиката. Това бе първият път, когато частен космически кораб, в който пътуваха комерсиални пътешественици (т.е. нито един от тях не е на длъжност в държавна космическа агенция, напр. НАСА, Роскосмос или ЕКА), се скачи с орбиталната станция. 

Ние често пъти отъждествяваме комерсиалната космонавтика с туристическа дейност - но много от комерсиалните астронавти се стремят да се дистанцират от това название, тъй като извършват и научна работа. Мисията "Аксиом-1" участваше в изпълнението на 25 научни и биомедицински експерименти, в това число опити, свързани с изучаването на мозъчната дейност, на стволови клетки, на процесите, касаещи рака и стареенето. Беше проведен и уникален експеримент за производството на оптични елементи от течности, който може да доведе до революция в строежа на космически телескопи

Успешното завръщане на "Аксиом-1" най-сетне отваря възможност за изстрелването на следващия кораб "Крю Драгън", който ще излети на мисия за нуждите на НАСА по ротация на постоянния екипаж на Международната космическа станция. Полетът е насрочен за 27-ми април в 10:52 ч. българско време. 

Видеозапис от завръщането - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4505-2022-crew-dragon-axiom-returns-home

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...