Отиди на
Форум "Наука"

Учени заснеха за пръв път черната дупка в сърцето на нашата галактика!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Учени заснеха за пръв път черната дупка в сърцето на нашата галактика!

2022-milky-way-black-hole.jpg

Снимката на черната дупка в сърцето на нашата галактика Млечен път. Photo credit : Credit: Event Horizon Telescope collaboration

13 май 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. В продължение на дълги години изследователите смятаха, че компактният регион в сърцето на нашата галактика, около който обикалят звездите, представлява черна дупка. Сега вече знаем, че това наистина е така, благодарение на първата снимка на този обект. Изображението бе получено вследствие на обединените усилия на международен научен екип, наречен "Сътрудничество Event Horizon Telescope (EHT)". 

Това е и едва втората снимка на черна дупка, с която човечеството разполага - напомням на читателите, че първата бе представена официално пред обществото през 2019 година. 

Макар че през следващите седмици и месеци определени лаици несъмнено ще пишат критика по темата в стил "телефонът ми прави по-добри изображения от това", истината е, че за да бъде получена горепоказаната снимка, бяха вложени неимоверни усилия. През 2017 г. "Колаборацията EHT" използваше мрежа от телескопи, разположени в Чили, Франция, Испания, Южния Полюс, Хаваите, за да наблюдават две предполагаеми черни дупки - тази в центъра на галактиката M87, кръстена M87*, и обекта Стрелец А* в нашия Млечен път. Бяха събрани близо 4 петабайта данни, т.е. 4 000 терабайта. Такова количество информация не можеше да бъде прехвърлено през интернет и трябваше твърдите дискове да бъдат транспортирани от едно до друго място посредством самолети. 

Най-накрая през 2019 г. снимката на черната дупка в галактиката M87 бе готова, но Стрелец А* се оказа по-труден за заснемане обект. Това е така, защото M87* може да е 2 000 пъти по-далече от нас, но е 1 600 пъти по-голяма в сравнение със Стрелец А*. Освен това материята, която обикаля около нея, покрива площ, по-голяма от орбитата на Плутон около Слънцето, и лъчението от нея е сравнително постоянно. Но Стрелец А* се променяше бързо в рамките на няколкото часа през тези дни, когато бе наблюдавана от EHT.

Ето защо научният екип създаде не едно, а хиляди изображения, а това, което е показано по-горе, обединява всички тях и е усредненият резултат, получен след сериозна обработка. Следващата стъпка представлява изготвянето на филм, за да могат изследователите да разберат по-добре физичните свойства на черната дупка.

Засега се знае, че Стрелец А* се върти около ос, която е грубо насочена към Земята, а посоката на движение е обратно на часовниковата стрелка.

Тук е важно да се отбележи, че EHT провежда наблюдения в радиовълновата област на електромагнитния спектър, така че тази снимка на Стрелец А* не показва това, което би видяло човешкото око. Обектът не може да бъде видян посредством оптични телескопи поради огромното количество междузвезден прах и газ, които го обкръжават. Чак през 90-те години на миналия век учените се досетиха, че черната дупка би могла да бъде изследвана, ако се наблюдават късите радиовълни, проникващи през праха. Но за да се постигне тази задача бе нужен телескоп с размера на цялата Земя. И това е възможно - посредством технология, наречена интерферометрия, множество радиотелескопи, пръснати по повърхността на нашата планета, се обединяват и формират гигантски виртуален телескоп. 

Настоящето изследване е публикувано в шест научни статии на страниците на списанието The Astrophysical Journal Letters. Над 300 учени, работещи в Африка, Азия, Европа, Северна и Южна Америка са участвали в него.

Източници: Nature, ESO

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4533-2022-black-hole-center-galaxy-photographed

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...