Отиди на
Форум "Наука"

Пилотираният космически кораб Шенчжоу 14 бе изведен на стартовата площадка


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Шенчжоу 14 бе изведен на стартовата площадка

2022-shenzhou-14-rolled-launch-pad.jpg

На кадъра: космическата ракета "Лонг Марч 2Ф" с кораба "Шенчжоу 14" е в очакване на старта си. Photo credit : CNSA/CMS

29 май 2022 г. 19:50 ч.

Светослав Александров. Днес космическата ракета "Лонг Марч 2Ф", която ще изведе в орбита пилотирания кораб "Шенчжоу 14", бе изведена на стартовата площадка към космодрума Цзюцюан. Полетът е насрочен ориентировъчно за 5-ти юни, а това се очертава да е най-амбициозната пилотирана експедиция в историята на китайската космонавтика. 

Властите все още не са оповестили имената на тримата тайконавти, но задачата пред тях е ясна - те са тези, които ще трябва да завършат строежа на орбиталната станция на Китай. За тази цел през юли и през октомври ще трябва да посрещнат двата лабораторни модула "Уентян" и "Ментян". От тях "Уентян" е особено е особено важен, тъй като той ще осигури нов шлюз за провеждането на космически разходки, както и допълнителен жилищен отсек. Това ще позволи на екипажа на "Шенчжоу 14" да остане до изстрелването и пристигането на следващата пилотирана експедиция - тази на кораба "Шенчжоу 15", ориентировъчно насрочена за декември. Така ще станем свидетели на първото "предаване на щафетата" на китайската космическа станция и оттук насетне тя трябва да стане постоянно обитаема.

Тайконавтите на "Шенчжоу 14" също така ще излязат неколкократно в открития космос, ще проведат ред научни експерименти и ще изнесат няколко публични лекции с образователна цел.

Напомням на читателите, че орбиталната станция на Китай ще бъде експлоатирана поне десет години след нейното завършване. Догодина в нейна близост ще бъде позициониран и космически телескоп с възможностите на американския "Хъбъл". По-нататък китайските власти обмислят да я отворят за космически туризъм и комерсиални мисии. 

За да разгледате още снимки от днешното извеждане на кораба на стартовата площадка цъкнете на този линк

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4558-2022-shenzhou-14-rolled-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...