Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Ню Шепърд, пета пилотирана мисия, старт 4 юни 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Ню Шепърд летя за пети път и изведе нови шестима души в космоса!

2022-4-june-new-shepard-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване на кораба "Ню Шепърд". Photo credit : Blue Origin

4 юни 2022 г. 19:10 ч.

Светослав Александров. Днес, на 4-ти юни 2022 г., в 16:25 ч. българско време, от космическия център на Блу Ориджин в щата Тексас, САЩ, излетя пилотираният кораб "Ню Шепърд" с шестима души на борда. Полетът бе проведен под надзора на астронавта Чарлс Дюк, пилот на лунния модул на "Аполо 16" и десетият човек, стъпил на Луната през далечната 1972-ра. В рамките на днешната мисия Дюк изпълняваше ролята Комуникатор на капсулата "Ню Шепърд" - т.е. той бе свързочник между астронавтите на кораба и наземния персонал. 

Това бе петото пилотирано изстрелване на "Ню Шепърд" от началото на експлотацията му и общо 21-вото, ако броим предходните безпилотни мисии на кораба. Системата на Блу Ориджин се състои от ракета-носител и капсула, и двете възвръщаеми. Полетът продължи малко повече от 10 минути, като за това време шестимата частни астронавти прекосиха условната Линия на Карман, намираща се на височина 100 километра над Земята и разделяща земната атмосфера от космическото пространство. След завършването на експедицията ракетата-носител кацна на специална площадка посредством собствения си двигател, докато капсулата с астронавтите се прибра с помощта на три парашута. 

Eдин от пътешествениците днес бе Виктор Весково, който след мисията се превърна в единствения човек на Земята, гмурнал се до най-дълбоката точка на океана - Чалънджър Дийп в Марианската падина, изкачил се на Еверест и летял в космоса. Той бе придружен от Ивън Дик, който стана първият човек, летял два пъти в космоса с кораба "Ню Шепърд" - предходната му мисия бе през декември 2021-ва. Следващият член на екипажа бе Катя Ехазарета - първата родом от Мексико жена-астронавт. Четвъртият беше Виктор Хеспаня - вторият бразилец, достигнал космическото пространство. Джейсън Робинсън, финалист от предаването "Сървайвър: Самоа" през 2009 г. бе петият частен астронавт, а шестият беше Хамиш Хардинг - бизнесмен, изследовател и приключенец с поредица от рекорди в областта на авиацията. 

Днешната мисия беше втора за Блу Ориджин през 2022-ра година - напомням на читателите, че предходната бе осъществена на 31-ви март и тогава в космоса също летяха шестима души. Тъй като корабът "Ню Шепърд" може да превозва по шестима души наведнъж, докато "Крю Драгън" на СпейсЕкс само по четирима, истината е, че макар и фирмата на Джеф Безос да е провела по-малко изстрелвания в сравнение с тази на Илон Мъск, тя вече я настигна по брой изпратени астронавти в космоса - общо 26. 

И все пак нека не забравяме, че "Крю Драгън" е в състояние да лети до орбита, докато "Ню Шепърд" е просто суборбитален кораб. Прочие, очакваме до края на годината суборбиталният кораб на Върджин Галактик "СпейсШипТу" също да възобнови пилотираните си полети. 

До завършека на 2022-ра очакваме и вторият орбитален кораб на САЩ, "Старлайнър" на Боинг, да изведе първите си хора в космоса - това е напълно вероятно, защото през месец май корабът осъществи успешно безпилотно пътешествие от Земята до МКС и обратно, доказвайки своята годност за пилотируеми превози. 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4565-2022-4-june-new-shepard-launches

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...