Отиди на
Форум "Наука"

Дебютно изстрелване на Алфа на Файърфлай - 1 октомври 2022 г. УСПЕШНО!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки
УСПЕШНО ПЪРВО ИЗСТРЕЛВАНЕ! Това е ОГРОМЕН УСПЕХ в САЩ и ето защо:
1. От днес имаме нова американска ракета с американски двигатели - "Алфа", създадена от фирмата Файърфлай
2. Файърфлай ще строи и първите степени и двигателите на ракетите "Антарес", които досега ползваха руски двигатели "РД-181".
3. Файърфлай планира и лунни мисии - "Блу Гост" за нуждите на НАСА.
Днес фирмата за пръв път достигна космоса И стабилна орбита!
 

УСПЕХ: Новата американска ракета Алфа достигна за пръв път орбита!

2022-1-oct-alpha-launches-1024x576.jpg Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Firefly/Everyday Astronaut

1 октомври 2022 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Отново голямо постижение благодарение на частния сектор!!! От днес нататък в САЩ има изцяло нова ракета с американски ракетни двигатели – и това е ракетата „Алфа“ на фирмата Файърфлай! Тя излетя тази сутрин, на 1-ви октомври, в 10:01 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния.

Полетът бе насрочен първоначално за вчера, но скоро след запалването на двигателите на първата степен, те се изключиха поради възникнала аномалия още преди „Алфа“ да напусне стартовата площадка. Днес нямаше никакви проблеми, двигателите се запалиха успешно, първата степен сработи според очакванията, степените се разделиха, втората степен също се запали благополучно и бе постигната стабилна орбита.

Това беше втората мисия за Файърфлай. По време на първата преди повече от година, на 3 септември 2021 г., един от двигателите на „Алфа“ се изключи преждевременно на 14-тата секунда от началото на полета. Въпреки това ракетата успя да поддържа стабилна траектория в продължение на над две минути, преди да бъде взривена умишлено от наземния персонал, за да не попадне в населено място.

Днес стана ясно, че инженерите са свършили качествена работа през изминалата година. Усилията им се отблагодариха. В САЩ има нова космическа ракета – и това е „Алфа“ на Файърфлай!

Към настоящия момент „Алфа“ е най-мощната орбитална ракета на САЩ, създадена от модерна частна космическа компания, като изключим ненадминатите СпейсЕкс. Ракетата „Електрон“ на американската фирма Рокет Лаб може да извежда 300 килограма товар в околоземна орбита, а „ЛончърУан“ на Върджин Орбит – 500 килограма. В сравнение с тях товароподемността на „Алфа“ е 1 000 килограма.

„Алфа“ е двустепенен носител, като и двете степени използват керосин и кислород за гориво. Първата степен притежава четири изцяло американски двигателя „Рийвър“ с 736.1 kN тяга. Втората степен има един американски двигател „Лайтнинг“ с 10.1 kN тяга. Структурата на ракетата е от въглероден композит.

Файърфлай е основана през 2017 година – съвременна фирма даже в сравнение с Блу Ориджин и СпейсЕкс, които са създадени съответно през 2000 г. и 2002 година.

Днешният успех е важен не само за фирмата, а и за космическият сектор в САЩ като цяло. Спомнете си, че Файърфлай ще строи първата степен на ракетата „Антарес“ на Нортроп Груман и ще предоставя ракетни двигатели (досега ракетата ползваше украинска първа степен и руски двигатели „РД-181“). Компанията ще строи и лунния спускаем апарат „Блу Гост“ за НАСА, който ще излети към естествения ни спътник през 2024 година. Файърфлай има целия потенциал да се превърне във водеща фирма в Щатите – спомнете си, че Блу Ориджин не са стигнали орбита още на фона на всичките им приказки как ще летят до Луната.

Отново голямо „БРАВО“!

За повече информация: Файърфлай

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...