Отиди на
Форум "Наука"

Османската власт на Атон


Recommended Posts

  • Администратор

За пръв път отворилите се за изследователи архиви на манастира "Пантократор" на Света гора обрисуват различна от традиционните представи за османската власт на полуострова, разказва в репортаж "Асошиейтед прес".

"Почти неизвестното съкровище", с чиято помощ става това, са хиляди ръкописи от османската епоха, сред които са и най-старите по рода си в света. Библиотеките на Света гора са на над 1000 години и съхраняват на различни езици рядко срещани произведения. Много са обстойно проучени, но не и документите от османската бюрокрация, управлявала Северна Гърция от края на 14-и до началото на 20-и в.

Според византолога Янис Нийхоф-Панайотидис е невъзможно да се разберат икономиката и обществото на Атон под османско владичество, без да се разгледат тези документи, които регулират отношенията на монасите със светските власти. Най-старият от 25 хил. такива документи в манастирските библиотеки датира от 1374 г. или 1371 г. - преди всички известни досега, казва той (Истанбул най-старите са едва от края на 15 в.; превземането на Константинопол е едва през 1453 г.).

Така на Атон са първите запазени документи, сред тях - стилизирани фермани на султаните, актове за собственост, съдебни решения. Повечето са юридически документи, обяснява Анастасиос Никопулос от Свободния университет в Берлин, който работи с Нийхоф-Панайотидис по проекта през последните няколко месеца.

 

В противовес на традиционното гръцко разбиране за османските грабежи в новозавладените области чрез конфискацията на обширните имоти на манастирите в Атон, документите показват, че общността е взета под крилото на османската власт, запазена е автономията ѝ, защитена е от външна намеса.

"Малката демокрация на монасите е успяла да спечели уважението на всички завоеватели", казва Никопулос. "И това е така, защото на Атон се е гледало като на люлка на мира, културата... където народи и цивилизации съжителстват мирно". По думите му едно от първите действия на Мурат Втори, овладял Солун, е да изготви правен документ за защита на общността през 1430 г.

 

 

Още преди това, добавя Нийхоф-Панайотидис, султанът издава мандат със строги наказания за натрапниците, след като банда войници мародерства и извършва дребни кражби в един от манастирите.


"Странно е, че султаните запазват Атон, последния остатък от Византия, полунезависим и не го докосват", казва изследователят. "Те дори не държат войски тук. Най-много да са имали местен представител, вероятно оставал в (Карея, административен център на Света гора) (административния център на общността, Кариес) да пие чай".

Друго неочаквано разкритие според Нийхоф-Панайотидис, е, че приблизително през първите два века на османското владичество няма никакви усилия за налагане на ислямския закон на Атон или близките части на Северна Гърция. Света гора е била нещо като продължение на Византия, смята той.

За първи път на общността е предоставено самоуправление чрез указ на византийския император Василий Втори през 883 г. През цялата ѝ история на жените е било забранено да влизат, забрана, която все още е в сила.

Очаква се изследователският проект да продължи няколко месеца, дори години. "Какво може да се появи в дългосрочен план, ще мога да кажа, когато каталогизираме и дигитализираме всички документи", казва Нихоф-Панайотидис. "В момента никой не знае какво е скрито тук. Може би дори по-стари документи."

 

Източник: https://www.dnevnik.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не са го оставили съвсем непокътнат Атон османците. В Берлинския договор от 1878 година има клауза, която касае светогорските манастири и им гарантира автономията. Явно преди това е имало определени зулуми, и то в по-ново време, било покрай гръцката война за независимост, било покрай гръцките въстания в региона по време на Кримската война, било покрай голямото Критско въстание между 1866 и 1869 година. Може тези зулуми да не са били държавна политика от страна на Портата, но ако не ги е имало, за Атон не би се отделяло специално внимание в Берлин преди 144 години. При всички случаи предстои да излязат интересни неща от това изследване.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...