Отиди на
Форум "Наука"

"Черния октомври" в Русия - 1993 или Елцин срещу Парламента.


Recommended Posts

  • Потребител

Привет. Преди много време пишех в форума, под ника Gloster, но си изгубих стария имейл с паролите...така че предпочитам да започна с нов акаунт. 

Русия и руската политика се обсъжда доста покрай войната в Украйна и други събития, но малко ще върна лентата назад към времето на Елцин. Не открих тема във форума за конфликта му с Пармалента.

Общо взето - минали са 1-2 години от разпада на СССР и провала на опита за пуч на КГБ. Елцин и дясната му ръка Руслан Хасбулатов са свалили успешно също така Горбачов и са забранили КПСС, но новата и туко що "независима"  Русия има нереални проблеми с огромна държавна индустрия, която работи основно на загуба, растяща безработица, рязко падане на жизнения стандарт водещ на места до открит глад, регионални амбиции на различни републики към открита независимост (Чечня, Татарстан), конфликти с другите бивши съветски републики...Към това можем да добавим появата на силови групировки, нововъзникващите олигарси и хиперинфлация на рублата, за да се очертае по-плътно трагичната ситуация.

Оформят се три лагера - единия е плътно около Президента Елцин и обикновено се счита за "демократичен, реформаторски" и т.н. Идеята им е, че общо взето руснаците са пострадали доколкова от комунизма, че единствения път са шокови пазарни реформи и бърза приватизация на съветската индустрия. Този лагер е поне привидно също така "антиимперски" доколкото е възможно за руските условия и като цяло поне за момента не се стреми към териториално разширение на Русия. Най-ярка фигура тук е Егор Гайдар, а също и кмета на Москва Юрий Лужков, министър-председателят на Русия през 1993-1998 - Виктор Черномирдин, Анатолий Чубайс, Анатолий Собчак, Шумейко, външния министър Андрей Козирев и т.н. Като цяло може да мине за "демократичен", макар че и тук има разни бивши представители на КГБ + няма проблем с засилването на власта на Елцин, защото им е ясно, че народа е лесно манипулируем и това според тях единствения начин да се отърват от съветското минало. Имат подкрепата на САЩ , включително финансова. Част от тях ще станат по-късно доста близки с олигарсите , други ще се превърнат в опозиция на Путин или в негови привърженици.

Втория лагер е около мнозинството във Върховния съвет на Русия и Конгреса на Народните депутати  - Хасбулатов, който именно Елцин прави говорител на Върховния съвет се обръща срещу неговите хора и постепенно срещу самия него. Същият "завой" прави и вицепрезиднта на Елцин  - Александър Руцкой. Първоначално са основно против приватизацията на държавните преприятия и мислят, че те имат някакъв шанс да продължат да работят като им наливат кредити от държавните банки. Сближават се и с комунистите, разни руски имперци, монархисти, националисти и фашисти. Сред този лагер също има и "демократи" и "центристи" като Иля Константинов, а също и някои бивши разочаровани съратници на Елцин. Опозицията срещу Елцин обаче е мнозинство в Парламента, макар да няма никаква външна подкрепа. Постепенно те се радикализират и дори уж умерения Хасбулатов призовава за анексия на Севастопол като "руски град" и за въстановяване на СССР, макар че той е един от главните дейци при развалата му...Тука е пълно с различни "бивши" КГБейци от конфликтите в Приднестровието, Латвия и т.н.

Третия лагер - има и комунисти, които не признават нито Елцин, нито Парламента за легитимни и искат незабавно връщане на съветския режим. Също така има и малко на брой демократи, които не харесват особено Елцин или пък различни останали привърженици на Горбачов. Като цяло не са фактор.

Изхода е ясен - Парламента и Елцин се блокират взаимно доколкото могат и издават противоречащи си заповеди и закони. Част от регионалните власти в Русия заствават зад Елцин, а друга зад Хасбулатов и Руцкой. И Парламента и Елцин имат още над година мандат, но и той се страхува от нови президентски избори и мнозинството от депутатите от нови парламентарни, така че никой не иска да отстъпи. Елцин печели един референдум през април 1993 за одобрение на политиките му, но Парламента отказва да се саморазпусне и "двувластието" продължава.  Накрая на Елцин му писва и на 21 септември 1993 обявява Парламента за разпуснат силово,  прекъсва тока, водата и снабдяването му с храни, блокира го с милиция и вътрешни войски...но няма сили да го щурмува, понеже не се знае дали армията ще го подкрепи

В същото време Конгреса на Народните депутати импийчва Елцин, обявява за "Президент" Руцков и страната е пред гражданска война. Привържениците на различни руски комунистически и националистически партии се събират и на 3 октомври 1993 успяват да пробият полицейската блокада на Парламента и да понабият хубаво ОМОНовците, Руцкой и Хасбулатов ги призовават директно да щурмуват Кремъл, но правят грешката да атакуват първо телевизионната кула "Останкино", където малкото лоялни на Елцин вътрешни войски са се укрепили и разпръскват тълпата с огън. Привържениците на Елцин в Москва също започват да се мобилизират, но двете сили са горе-долу равни, докато армията и бившите отряди на КГБ решават все пак да подкрепят Елцин в последния момент.

Елитните Таманска+Кантемировска дивизия обстрелват Парламента на следващия ден - 4 октомври 1993, а отряда на бившето КГБ "Алфа" го щурмува. Руцкой, Хасбулатов и редица депутати са арестувани, но все пак остават живи и след по-малко от година са пуснати на свобода. В същото време загиват известен брой цивилни техни привърженици при боевете за "Останкино" и около сградата на Парламента, поради което събитията са известни в Русия като "Черния октомври". Военните също дават жертни, като хаоса на моменти е толкова голям, че отделни части лоялни на Елцин се обстрелват взаимно попогрешка. Загиват и няколко западни журналисти докато просто снимат събитията.

 

Трябва да се има предвид, че това е доста сбит преразказ от моя страна на доста по-сложната картина, но мисля стига толкова за начало на темата 

 

 

 

Редактирано от НеЛетящ
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само за информация пускам и мнението на Горбачов или по-точно на хора от неговото обкръжение относно това противопоставяне, но имайте предвид, че нищо през 1993 вече не зависи от него и няма никаква власт.

 

https://www.gorby.ru/en/presscenter/publication/show_29312/

Редактирано от НеЛетящ
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Да дойдат танковете" може да е лошо или добро, според интереса на оракула на демокрацията. Според теорията на относителността е важна системата в която е точката на наблюдение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако трябва да сме честни, Елцин тогава спаси РФ от разпад. Да, след този на СССР, имаше реална опасност от разпад на самата РФ. Тя въпреки описаните огромни финансови проблеми не банкрутира заради подкрепата на САЩ за Елцин, но въпросната подкрепа веднага би секнала ако тогава беше надделяла групировката около Руцкой. Иначе събитията като цяло бяха такива, че въпреки цивилизования и като цяло мирен разпад на СССР (особено сравнен с течащия по същото време кървав разпад на Югославия), ясно се видя невъзможността в страна като Русия да има радикална промяна без бой. Революцията не беше кървава като в Югославия, но не беше баш нежна като в Чехословакия, така може би е най-коректно да се обобщят събитията.

Редактирано от skorpion1980
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...