Отиди на
Форум "Наука"

Свръхтежката ракета Фалкън Хеви проведе петия си полет!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Свръхтежката ракета Фалкън Хеви проведе петия си полет!

2023-15-jan-spacex-falcon-heavy-launch-1 Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

16 януари 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес беше проведено първото за 2023 г. изстрелване на свръхтежка космическа ракета! Ракетата “Фалкън Хеви” на СпейсЕкс излетя в 00:56 ч. българско време, като това бе общо петият успешен полет за нея след началото на нейната експлоатация през февруари 2018 година.

На борда на ракетата пътуваше мисията на Космическите сили на САЩ “USSF-67”, която се състои от два полезни товара. Първият е комуникационният спътник “CBAS-2”, а вторият – платформата “LPDE”, разработена от Аероджет Рокетдайн. Тя представлява довеждащ модул за разнообразни микроспътници, инструменти и научни експерименти.

“Фалкън Хеви” е най-мощната действаща комерсиална ракета и втората най-мощна действаща ракета след тази на НАСА “Спейс Лонч Систъм”. Подобно на нея, тя също влиза в плановете на американската космическа агенция за извеждането на лунни и междупланетни мисии. Планирани са около пет изстрелвания на “Фалкън Хеви” през 2023 г. в зависимост от готовността на полезните товари, като едно от тези изстрелвания е за нуждите на астероидната мисия на НАСА “Психея”. След 2024 г. посредством “Фалкън Хеви” ще започне изграждането на станцията “Гейтуей” в орбита около Луната.

Ракетата се състои от три ядра на първата степен с общо 27 американски двигателя “Мерлин”. За целите на днешния полет централното ядро “B1070” не беше върнато на Земята, тъй като Космическите сили на САЩ имаха нужда от пълната мощност на ракетата за довеждането на мисията до геостационарна орбита. Двете странични ядра “B1064” и “B1065” извършиха едновременно красиви кацания на площадките на космическия център Кейп Канаверал – гледка, която никога не омръзва:

2023-16-jan-falcon-heavy-landing.jpg Photo credit : SpaceX

Важно е да се подчертае, че днешното изстрелване бе петото последователно успешно за “Фалкън Хеви” от началото на експлоатацията на ракетата преди пет години. Безспорно е също така, че досега тази ракета се използва рядко. Нейният дебют през февруари 2018 г. бе забележителен, тъй като полезният товар бе автомобилът “Тесла” на Илон Мъск със стоящия зад волана манекен “Старман”. Вторият полет, на комерсиалния спътник “ArabSat-6А”, бе реализиран през април 2019 г., а след успешна мисия за военните през юни същата година (с интересния вторичен полезен товар – слънчевата платноходка “Лайтсейл 2” на Планетарното общество) последва необичаен хиатус – “Фалкън Хеви” не летя нито през 2020, нито през 2021 година. Тази пауза в полетите не бе по вина на Илон Мъск и ръководената от него фирма СпейсЕкс – просто полезните товари не бяха в готовност. Чак през ноември 2022 г. мисиите на “Фалкън Хеви” бяха възобновени – с успешното изстрелване на “USSF-44”.

Следващият полет на свръхтежкия носител е насрочен предварително за март т.г. – тогава “Фалкън Хеви” трябва да изведе в орбита комерсиалния спътник “ViaSat-3”. Но всички тръпнем и очакваме старта през октомври, когато към астероида Психея ще поеме амбициозната междупланетна мисия на НАСА със същото име!

Видеозапис от днешния полет:

https://cosmos.1.bg/space/2023/01/16/falcon-heavy-launch-success/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...