Отиди на
Форум "Наука"

Земетресението в Турция и Сирия и как можем да помогнем на пострадалите хора?


Помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия  

9 потребители са гласували

  1. 1. Как да помогнем?

    • С пари и къде да ги пратим тия пари?
      1
    • С продукти от първа необходимост и ако да - как точно?
      1
    • С активност в нета, клипове, мнения, приказки за съпричастност и т.н.
      1


Recommended Posts

  • Потребител

Знам, че и държавата, и БЧК, и други организации помагат и в момента. Питам се как ние, форума, можем да се включим? С някакви дарения, пари, продукти и как да се организира на първо време? Съпричастност не се съмнявам, че има достатъчно.

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз вече се включих.

Смятам, че има достатъчно инициативи и там е добре да ударим едно рамо:

https://www.facebook.com/emil.jassim/posts/pfbid02Bfmi1EFbXhzp2n7q5RQGrDnUJLNem1KPTmCmucFcTsdqt4ZC9Mh4bSbb5Kpp7qCRl

КАК ДА ПОМОГНЕМ?
Maria е направила кратък списък от организации, които имат сигурен достъп до пострадалите в Турция и Сирия - спешните ни дарения СЕГА са най-ефективният начин да помогнем на най-много хора в най-остра нужда да оцелеят. Да бъдат измъкнати от руините и спасени от студ и глад.
1️⃣ Както вече всички знаете, Lazar Radkov и Manol Peykov веднага реагираха с местни кампании, които директно помагат на спасителите от България и пострадалите в Турция да се справят с кризисната ситуация.
Изпращайте пари на Манол на същата сметка като за Украйна, НО с ясно обозначение за Турция.
Ето я:
BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков
Можете да ползвате и PayPal: manolpeykov@yahoo.com
Лазар се обедини с КаузиБГ и събира средства за одеала, спални чували, шалтета, спасително фолио, походни легла и всичко необходимо за помагане на пострадалите тук:
2️⃣ Десет души от спасителните отреди от на Пловдив и София тръгнаха рано сутринта за зоната на земетресението в Турция. Тези смели и жертвоготовни сънародници ще бъдат част от екипа доброволци, изпратени от Национална Асоциация на Доброволците в Република България. Самият екип има нужда от храна, медикаменти, екипировка и други за поне седмица. Подкрепете ги с дарение тук:
Титуляр: Сдружение 'Аварийно Спасяване Пловдив'
IBAN: BG68RZBB91551012506770
BIC RZBBBGSF
Основание: дарение за земетресението в Турция
3️⃣ "Национална мрежа за децата" насочва всички дарения, постъпили през февруари, към хуманитарна организация в пряко сътрудничество с кметството на турския град Арсуз, който се намира в един от по-трудно достъпните райони - близо до сирийската граница и епицентъра на труса. Освен за местното население, общината в Арсуз трябва да се погрижи за голям брой сирийски бежанци. Можете да помогнете на хората там да се справят с ужаса, който ги сполетя, с дарение тук:
4️⃣Гората.бг - група 💚🌳 е във връзка с жители на тежко пострадалите градове Адана и Газиантеп, където населението бедства, заобиколено от невиждани разрушения и травматизирано от преживения и продължаващ ужас. Николай Рахнев и колеги събират дарения за директни доставки на одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи, в това число и българските.
С банков превод:
Фондация „Гората.бг“
IBAN: BG74RZBB91551011840078
Основание: Земетресение
5️⃣ Няколко опитни международни организации имат установен достъп до зметеръсната зона и могат да подпомагат системно пострадалите както в Турция, така и в Сирия.
International Rescue Committee е на терен в Сирия от 2012. Екипите им имат достъп до хора в пострадалите сирийски райони, които вече са бездомни бежанци и земетресението ги лиши от малкото им земни удобства.
Дарете за спасителите там ето тук:
УНИЦЕФ също има достъп до пострадали сирийски семейства и е готова да помгне на Турция при искане от страна на държавата. Сред основните рискове за живота на оцелелите от земетресението деца са болестите на мръсотията и липсата на чиста питейна вода вследствие на разрушена инфраструктура.
Дарете тук, за да помогнете с доставките на вода и хигиенни материали до поразените зони:
World Food Programme не се нуждае от представяне - техните екипи също са на терен в Сирия и Турция и си партнират с местните организации за спешни доставки на пакети храна в засегнатите райони, където вече е абсолютно невъзможно просто да идеш до магазина и да си купиш сандвич, дори да имаш достъп до пари...
May be an image of 7 people and outdoors
 
 
 
 
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой си Дахер Ламот тук , види се, сириец в България, смята, че няма надежден канал за подкрепа дори на роднини заради европейски забрани.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Днес по радиото слушах Мохамед Ибрахим, който обяснява, че трябва да се дадат помощи на правителството на Асад и от там да се помогне на пострадалите иначе няма как.

Това не е вярно, още в първите часове след земетресението военните на Асад бомбандират засегнатите от земетресението райони.

Ето и малко информация за това:

Представителят на режима в #Сирия в ООН заяви, че Дамаск приветства помощта, която може да се получи след опустошително земетресение, но тя трябва да дойде през териториите на правителството. Това означава, че режимът няма да позволи трансгранични доставки от други държави до контролирани от бунтовниците райони, които де факто са най-засегнатите от земетресението.

 - Т.е. няма да допуснат никакви помощи, които не са минали през тях ;)

Дебатите продължават и все още не е ясно как може да се достигне до районите, засегнати в Сирия, без това да предизвика реакция от Русия и Иран, които подкрепят изявлението на Дамаск.

https://t.me/drmjournal/4420

Сирийските правителствени сили удариха райони, силно засегнати от земетресението в понеделник. 

Британският депутат Алиша Кърнс, която председателства комисията по външни работи, каза в изявление, че силите на Асад са предприели атака срещу Мареа, град в северозападна Сирия, засегнат от земетресението.

Първият обстрел е станал по-малко от два часа след земетресението. Британският външен министър Джеймс Клевърли определи атаката като "напълно неприемлива".

Артилерийски атаки бяха предприети от сирийските правителствени сили в Северозападна Сирия и непосредствено преди земетресението.

--------

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Конвой с дизел и хуманитарна помощ се насочва от Манбидж, изпратен от подкрепената от САЩ и доминирана от кюрдски милиции Автономна администрация на Североизточна #Сирия, към Северозападна Сирия.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...