Отиди на
Форум "Наука"

Защо продължаваме да изпращаме мисии към Юпитер?


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Защо продължаваме да изпращаме мисии към Юпитер?

PleiadesNeo-Jupiter.png

Снимка на Юпитер, заснета от спътника на Еърбъс Pléiades Neo. Photo credit : Airbus

14 април 2023 г. 19:40 ч.

Светослав Александров. Днес Европейската космическа агенция (ЕКА) изпрати мощната роботизирана мисия “Джус” към Юпитер. Междувременно догодина е планирано изстрелването на мисията на НАСА “Европа Клипер”, а до края на десетилетието юпитерианска мисия ще изстреля и Китай. Но защо учените продължават да се интересуват от Юпитер? Защо космическите агенции изстрелват космически апарати в тази посока?

Юпитер е огромна планета и не само е огромна, но е и много по-масивна. Ако вземем предвид широчината, Юпитер е 11 пъти по-широк от Земята. Но ако вземем предвид масата, Юпитер е 318 пъти по-масивен от Земята. Нещо повече – ако съберем всички планети в Слънчевата система накуп, Юпитер пак ще е 2.5 пъти по-масивен от всички тях. Това е наистина чудовищна планета!

Забележителен факт е, че независимо от размера и масата си, Юпитер притежава най-късото денонощие в сравнение с всички останали планети. Юпитер прави една пълна обиколка около оста си за 9.93 часа.

Учените смятат, че Юпитер е и първата планета, която се е образувала в Слънчевата система. Ето една добра причина да я изучаваме- така ще може да разберем ранната еволюция на планетарната ни система. Предполага се, че в далечното минало Юпитер е бил много по-близо до Слънцето, но впоследствие е мигрирал до текущата си позиция, разчиствайки пътя от астероиди и комети. Това предположение се потвърждава от факта, че изследователите са открили много планети около други звезди с размера на Юпитер и по-големи от него, които са изключително близко до своята звезда. Вероятно обаче в Слънчевата система са протекли някакви процеси, вследствие на които газовите гиганти са изтласкани във външната ѝ част. Ако успеем да разгадаем тези процеси и ги сравним в протичащите процеси навсякъде другаде във Вселената, вероятно ще схванем как планетарните системи еволюират и какви са шансовете на тях да възникне живот.

Но голяма част от интереса на учените не е породен от самия Юпитер, а от луните, които обикалят около него – ето защо мисии като излетялата днес “Джус” и бъдещата “Европа Клипър” са фокусирани именно върху тях. Така и не се знае точният брой на луните – открити са 79 и нови продължават да се откриват, но интригуващите са четири – големи, активни, планетоподобни светове. Йо притежава вулкани – това е светът с най-много вулкани в нашата Слънчева система. Европа има плътна кора от воден лед и течен океан под тази кора, като учените предполагат, че в него може да вирее живот. Ганимед е най-голямата луна в Слънчевата система и единствената луна с магнитно поле. Калисто е най-външноразположената от луните и подобно на Европа вероятно притежава океан под повърхността си.

Може да се каже, че Юпитер и неговите луни представляват отделна, миниатюрна планетарна система и учените имат възможността да вършат всякакви проучвания от всеки един клон на планетарните науки: метеоролозите и климатолозите могат да правят атмосферни изследвания и да наблюдават поведението на ветровете и облаците на Юпитер, геолозите имат шанс да проучват вулканите и гейзерите на Йо, а биолозите, разбира се, могат да търсят живот сред океаните на Европа.

До този момент планетата Юпитер е била посещавана от общо девет космически апарата. За пръв път “Пайъниър 10” прелетя край нея през декември 1973 година, а след това “Пайъниър 11” през декември 1974 година. Пет години по-късно, през 1979, двата “Вояджър 1” и “Вояджър 2” проведоха епични облитания, заснемайки множество снимки на Юпитер и неговите луни. Последва дълга пауза в юпитерианските изследвания и чак през февруари 1992 г. “Юлисис” пристигна в околностите на планетата, а през 1995 г. “Галилео” влезе в околоюпитерианска орбита. Впоследствие “Касини” прелетя край Юпитер през 2000 г., “Ню Хърайзънс” прелетя през 2007 г. и накрая през 2016 г. мисията “Джуно” влезе в околоюпитерианска орбита.

Няма никакво съмнение, че “Джус” ще е чудесно попълнение към цялата тази флотилия, изследвала Юпитер.

Източници: НАСА, The Planetary Society, Universe Today

https://cosmos.1.bg/space/2023/04/14/why-we-still-explore-jupiter/

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Благодаря ти, че споделяш тези материали във форума :)

Много интересно, спомням си как преди много години тук във форума за първи път разбрах за луната Европа и какво може да крие. Прави ми впечатление, че скоро време не се правят такива документални филми свързани със слънчевата система както преди. Това правилно наблюдение ли е или има нови и интересни филми, където можем да научим повече за Юпитер и неговата малка система?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 21 минути, Р. Теодосиев said:

Много интересно, спомням си как преди много години тук във форума за първи път разбрах за луната Европа и какво може да крие. Прави ми впечатление, че скоро време не се правят такива документални филми свързани със слънчевата система както преди. Това правилно наблюдение ли е или има нови и интересни филми, където можем да научим повече за Юпитер и неговата малка система?

 

Аз не гледам документални филми от доста време 😃

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...