Отиди на
Форум "Наука"

Европейски космически телескоп Евклид - старт юли 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Европейският космически телескоп Евклид излита утре!

euclid-space-telescope.jpg

Космическият телескоп “Евклид” – илюстрация. Image credit : ESA

30 юни 2023 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, утре, на 1-ви юли, в 18:11 ч. българско време, космическа ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9” ще излети от космодрума Кейп Канаверал, за да изведе в космоса космическия телескоп “Евклид”. Амбициозната европейска мисия ще трябва да разгадае двете най-големи мистерии на Вселената: тъмната материя и тъмната енергия.

Това ще е второто изстрелване на важна научно-изследователска мисия за Европейската космическа агенция през 2023 година. Напомням на читателите, че по-рано през пролетта мисията “Джус” се отправи на осемгодишно пътешествие към луните на Юпитер.

Евклид е древногръцки математик, който често пъти бива наричан “бащата на геометрията” и името на телескопа е изключително подходящо. Научният прибор ще може да наблюдава една трета от цялото нощно небе и да прониква до 10 милиарда години назад в миналото – малко по-малко от телескопа “Джеймс Уеб”, който бе изстрелян в края на 2021 година. В рамките на шестгодишен период учените ще използват данните от “Евклид”, за да създадат две детайлни карти. Първата трябва да разкрие къде е разпределението на тъмната материя – тя ще разчита на гравитационните лещи, ефект, при който космическите обекти изкривяват светлината от по-далечните източници. Втората ще използва т.нар. барионни акустични осцилации, гигантски шокови вълни, останки от времената, когато Вселената е била млада и гореща. По този начин изследователите трябва да разкрият защо Вселената се разширява, като водещата теория е именно тази за тъмната енергия.

“Евклид” ще се отправи към втората точка на Лагранж от системата Земя-Слънце (L2), същият регион от космоса, разположен на 1.5 милиона километра от Земята и където работи и космическият телескоп “Джеймс Уеб”. Очаква се пътешествието дотам да отнеме около 30 дни.

Напомням на читателите, че допреди инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. се предвиждаше телескопът “Евклид” да бъде изстрелян с руска ракета “Союз СТ-Б” от космодрума Куру във Френска Гвиана. Но след наложените от запада санкции и най-вече след като тогавашният шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин реши да изтегли руските ракети от европейския космически център, ЕКА се обърна към Илон Мъск. Ето защо мисията ще лети с “Фалкън 9”.

https://cosmos.1.bg/space/2023/06/30/euclid-launches-july/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса телескопа на ЕКА Евклид!

2023-1-july-euclid-launch.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

1 юли 2023 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. Космическият юли започна с изстрелване на ракета “Фалкън 9” в 18:12 ч. българско време, а на борда ѝ се намираше телескопът на ЕКА “Евклид”, който трябва да разгадае две от най-вълнуващите тайни на Вселената – природата на загадъчните тъмна материя и тъмна енергия.

Първоначално се предвиждаше “Евклид” да бъде изстрелян с руска ракета “Союз”. Причината, поради която това не се случи, е една и тя си има име – Дмитрий Олегович Рогозин. След като войната в Украйна започна през февруари миналата година, Рогозин (тогава шеф на Роскосмос) направи всичко възможно, за да разруши партньорствата между Русия и западния свят. Той не успя да раздели Роскосмос и НАСА на МКС, но само защото това бе извън правомощията му – МКС се ръководи директно от правителствата, а не от ръководствата на на космическите агенции. Но Рогозин сполучи да прекрати едностранно сътрудничеството с европейските специалисти във Френска Гвиана и в резултат на това ракетите “Союз-СТ” вече не излитат от космодрума Куру.

Тъй като новата европейска ракета “Ариана 6” още не е готова, Европейската космическа агенция (ЕКА) имаше само два варианта: единият бе “Евклид” да стои на склад, докато “Ариана 6” започне да лети, а другият бе да бъде помолен единствения предприемач, разполагащ с действаща на пазара среднотоварна ракета – Илон Мъск. Съхранението на “Евклид” обаче не е безплатно – дори и само защото екипите трябва да стоят на заплата, за да не се разформироват. Ето защо ЕКА се спря на втория вариант.

Пазарната цена на “Фалкън 9” е около $65 милиона, но агенцията е платила $70 милиона – допълнителните средства са били необходими, за да може СпейсЕкс да покрие строгите изисквания за чистота и стерилност, с които ЕКА се съобразява, както и да бъде направен нов, подходящ за мисията обтекател.

Ракетата-носител бе оборудвана с рециклирана първа степен под сериен номер “B1080”. Това бе вторият полет за нея – преди степента е служила за извеждането в космоса на частната пилотирана мисия “Аксиом-2”. Днес отново нямаше никакви проблеми и на осмата минута след старта “B1080” се приземи успешно върху плаващата платформа “Недоимък на достойнство”.

Цялостната равносметка е следната: днешният полет бе общо 45-ти за СпейсЕкс през 2023 година, като досега фирмата на Илон Мъск е изстреляла 42 ракети “Фалкън 9”, две свръхтежки ракети “Фалкън Хеви” и една свръхтежка ракета “Старшип”.

Космическият телескоп “Евклид” бе изпратен към втората точка на Лагранж от системата Земя-Слънце (L2), същия регион от космоса, разположен на 1.5 милиона километра от Земята и където работи и космическият телескоп “Джеймс Уеб”. Очаква се пътешествието дотам да отнеме около 30 дни.

Телескопът ще може да наблюдава една трета от цялото нощно небе и да прониква до 10 милиарда години назад в миналото – малко по-малко в сравнение с възможностите на телескопа “Джеймс Уеб”, който бе изстрелян в края на 2021 година. В рамките на шестгодишен период учените ще използват данните от “Евклид”, за да създадат две детайлни карти. Първата трябва да разкрие къде е разпределението на тъмната материя – тя ще разчита на гравитационните лещи, ефект, при който космическите обекти изкривяват светлината от по-далечните източници. Втората ще използва т.нар. барионни акустични осцилации, гигантски шокови вълни, останки от времената, когато Вселената е била млада и гореща. По този начин изследователите трябва да разкрият защо Вселената се разширява, като водещата теория е именно тази за тъмната енергия.

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/07/01/euclid-launches/

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

ПЪРВИ СНИМКИ: Космическият телескоп Евклид официално заработи!

2023-first-image-euclid-1015x1024.png

Първата снимка от космическия телескоп “Евклид”, заснета посредством прибора VIS във видимата област на електромагнитния спектър. Photo credit : ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CC BY-SA 3.0 IGO

31 юли 2023 г. 22:20 ч.

Светослав Александров. На 1-ви юли ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9” изпрати в космоса телескопа на Европейската космическа агенция “Евклид”. Днес, близо месец по-късно, агенцията ни показа първите снимки от телескопа – и той работи според очакванията!

На борда на “Евклид” има два прибора: VIS, който снима във видимата област на електромагнитния спектър, и NISP, който снима в инфрачервената област. И двата инструмента са в отлично състояние.

Early_commissioning_test_image_NISP_inst

Първата снимка от космическия телескоп “Евклид”, заснета посредством прибора NISP в инфрачервената област на електромагнитния спектър. Photo credit : ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CC BY-SA 3.0 IGO

Космическият телескоп “Евклид” работи във втората точка на Лагранж от системата Земя-Слънце (L2), същия регион от космоса, разположен на 1.5 милиона километра от Земята и където работи и космическият телескоп на НАСА “Джеймс Уеб”.

Задачата на “Евклид” е да наблюдава една трета от цялото нощно небе и да прониква до 10 милиарда години назад в миналото – малко по-малко в сравнение с възможностите на телескопа “Джеймс Уеб”, който бе изстрелян в края на 2021 година. В рамките на шестгодишен период учените ще използват данните от “Евклид”, за да създадат две детайлни карти. Първата трябва да разкрие къде е разпределението на тъмната материя – тя ще разчита на гравитационните лещи, ефект, при който космическите обекти изкривяват светлината от по-далечните източници. Втората ще използва т.нар. барионни акустични осцилации, гигантски шокови вълни, останки от времената, когато Вселената е била млада и гореща. По този начин изследователите трябва да разкрият защо Вселената се разширява, като водещата теория е именно тази за тъмната енергия.

https://cosmos.1.bg/space/2023/07/31/еuclid-first-images/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

ЕКА публикува първите снимки от новия космически телескоп Евклид!

Euclid_s_view_of_the_Horsehead_Nebula_pi Мъглявината Конска глава, заснета от космическия телескоп Евклид. Photo: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

8 ноември 2023 г. 07:00 ч.

Светослав Александров. Европейската космическа агенция показа първите научни снимки, фотографирани от новия космически телескоп “Евклид”. Напомням на читателите, че телескопът бе изстрелян на 1-ви юли посредством ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9”.

Euclid_s_view_of_the_Perseus_cluster_of_ Снимка на галактическия куп Персей, заснета от “Евклид”. Photo credit : ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

Вероятно си задавате въпроса: кому е нужно да имаме нов космически телескоп? Не са ли достатъчни снимките от “Хъбъл” и “Джеймс Уеб”? Също така тези два телескопа успяват да проникнат далече в миналото на Вселената и да заснемат свръхдълбокия космос – нещо, което “Евклид” не може. Това е така – снимките от новия европейски космически телескоп не могат да се мерят с “Хъбъл” и “Джеймс Уеб”. Но “Хъбъл” и “Джеймс Уеб” притежават съществен недостатък – зрителният им ъгъл е малък. Те могат да заснемат наведнъж само малка част от небето.

Euclid_s_view_of_spiral_galaxy_IC_342_pi Спиралната галактика IC 342, заснета от “Евклид”. Photo credit : ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

Но тук идва голямото предимство на “Евклид” – той може да фотографира голяма част от небето наведнъж. В бъдеще НАСА ще изстреля космическия телескоп “Нанси Грейс”, а понастоящем в Чили се строи наземната обсерватория “Вера Рубин” – те ще бъдат по-добри от “Евклид” и също ще фотографират голяма порция от небето. Но “Евклид” е първият телескоп от този тип.

Euclid_s_view_of_irregular_galaxy_NGC_68 Неправилната галактика NGC 6822, заснета от “Евклид”. Photo credit : ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

Задачата на “Евклид” е да проведе шестгодишни наблюдения, в хода на които учените ще използват получените данни, за да изготвят две детайлни карти. Първата трябва да разкрие къде е разпределението на тъмната материя – тя ще разчита на гравитационните лещи, ефект, при който космическите обекти изкривяват светлината от по-далечните източници. Втората ще използва т.нар. барионни акустични осцилации, гигантски шокови вълни, останки от времената, когато Вселената е била млада и гореща. По този начин изследователите трябва да разкрият защо Вселената се разширява, като водещата теория е тази за тъмната енергия.

За повече информация: ЕКА

https://cosmos.1.bg/space/2023/11/08/esa-shows-euclid-photos/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...