Отиди на
Форум "Наука"

За буквите върху римските монети


Recommended Posts

  • Потребител

Прави впечатление, че буквите в надписите на римските монети често не са с еднаква големина. Не стига това, но и разстоянията между буквите в една легенда понякога са различни. Интересно защо такива опитни гравьори, които могат да направят точни портретни образи на императорите и техните семейства не са направили съвършенни букви и легенди.

На тази бронзова монета на ОДЕСОС се вижда, че името на императора Gordianus започва с големи букви,  след това те постепенно започват да намаляват и в края са най малки. Разстоянието между тях също намалява, като при последните изчезва и буквите се допират една до друга. Явно гравьорът е разбрал, че ако продължи надписа с големи букви мястото няма да му стигне да изпише цялото име и ги е намалил и сбил за да се съберат. От другата страна на реверса пък се вижда, че половината надпис  на Odessos е с по дребен шрифт. Останалата част пък е с много по големи букви и видимо увеличено разстояние между тях. Явно задачата на гравьора е била надписът да  изпълни  определеното му място и различната големина на буквите и разстоянията между тях са му помогнали да я изпълни. 

10311708.m.jpg.9fceafd854176c267656289d136f9fa4.jpg

На ауреуса на Лициний също се виждат различни по големина надписи с цел те да се съберат между изображенията.

9912988.m.jpg.616688d179c559e17e05178303363598.jpg

 При ауреуса на Октавиан на реверса в надписа AVGVSTO, буквата "Т" е доста по висока от съседните . Ако тя е като другите в реда, хоризинталната и чертичка ще допре другите.Извисявайки я, гравьорът не само успява да я вмести, но и разчупва монотонния ред. Така надписът изглежда по красив. Това е едно интелигентно решение на проблема с ограниченото място.

10203588.m.jpg.820d67d5d4648935987b99ad9283580f.jpg

Не по малко интересен е и следващия денар на Август. На реверса при щита се срещат две букви "R" едната от които е с по дълга опашка. Защо две еднакви букви са изписани по различен начин?

 Aко буквите под щита "Q" и "R" са  със същия размер като другите, разстоянието до следващия ред под тях ще изглежда несъразмерно голямо. Ако гравьорът ги изпише просто по големи, те ще станат "тежки". Няма да се впишат в общия фон и ще изпъкват грозно.  Така с тия дълги опашки, те изглеждат по красиви.

 Занимателно е да се търсят примери, какво са мислили древните римляни и как са решавали възникналите проблеми 

.thumb.JPG.de3fc96aebe83e16fe3e2f049dc199dc.JPG

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...