Отиди на
Форум "Наука"

Откриха странен нов октопод


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Няколко странни животни, сред които нов вид октопод, бяха открити по време на 10-седмична експедиция в ледените води край Антарктида в една от най-девствените морски среди, съобщи "Лайв сайънс". Другите животни наподобяват корали и скариди. Учените са съставили каталог на около 1 000 вида в район на антарктическото морско дъно, където повишаващите се температури са довели до срутване на ледените шелфове и промяна на морската екосистема. Експедицията е открила също морски лилии, морски краставици и морски таралежи на морското дъно. Поне 30 вида изглежда, че са нови за науката, казва Джулиан Гът, главен изследовател на експедицията. По време на нея международен екип от учени, работещи от подводница, управлявана от разстояние, са изследвали фауната на морското дъно. В морето на Уедел, недалеч от източния бряг на Антарктическия полуостров, 10 000 кв. км. от морското дъно в продължение на хиляди години са били като "запечатани" от ледените шелфове Ларсен А и B с дебелина 100 м. Когато тези шелфове са се срутили през последните години, районът е станал достъпен за видове, които преди не са можели да оцелеят там. Гът казва, че 95% от животните, открити по време на експедицията, са местни и само 5% са се придвижили след срутването на ледените шелфове.

---

Японски учени използваха дистанционно контролирана камера за да снимат за първи път гигантски октопод в естествената му среда. Така те получиха нова информация за поведението на животното, което отдавна е част от морските легенди. Изследователите съобщиха, че осем метровия октопод е увил пипалата си около примамка спусната на стотици метри под повърхността на северния Тихи океан. Учените са установили как гигантския октопод улавя жертвите си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...