Отиди на
Форум "Наука"

Параден или ритуален бронзов Келтският шлем


Recommended Posts

  • Администратор

От Manuil Grigora:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=304160019058269&set=a.118365970971009

Келтският шлем от Чиумещи, Румъния (IV-III в. пр. Хр.). Този параден или ритуален бронзов шлем е украсен не просто с крила, а директно със също бронзов крест или тотем, изобразяващ граблива птица, символ на власт, война и смърт - гарван или ястреб. Очите на птицата са от кост и емайл, а крилете, поставени на нещо като панти, първоначално са се размахвали при движенията на носителя на шлема. Възможно е първоначалният собственик да е бил владетел, жрец или и двете. Един от конниците, изобразени на релефите върху сребърния котел от Гундеструп (Дания, ок. 200 г. пр. Хр.), може би носи подобен шлем. Грабливите птици - гарвани, орли и ястреби - остават популярни като символи на властта, войната, смъртта, мъдростта, предсказанията и прехода между земния и отвъдния свят не само сред келтите, а и сред по-късните германо-скандинавски народи. Забележителен е паралелът между келтския шлем с птица и римската легенда, разказана у Тит Ливий ("От основаването на Града", VII, 26, която цитирам тук по изданието "Достопаметни герои и деяния", София, 1989):

"Това сражение станало забележително по-скоро с намесата на божествената сила, отколкото с величието на човешките дела; защото когато римлянинът бил готов да влезе в ръкопашен бой, внезапно на шлема му кацнал един гарван, обърнат срещу врага. Най-напред трибунът се зарадвал на това чудо като на знамение, пратено му от небето, а след това се обърнал с молитва към божеството - било бог, било богиня - което милостиво му било пратило тази благовестна птица, да бъде благосклонно към него и на драга воля да му помогне. И ето чудо: крилатият гост останал безучастен и неподвижен на мястото си, а всеки път, когато противниците възобновявали сражението, той се издигал с мах на крилете и нападал с нокти и човка лицето и очите на врага, докато накрая Валерий съсякъл своя изплашен при появата на такова знамение противник, който вече не владеел очите и разума си. А гарванът отлетял на изток и се изгубил от поглед."

Разбира се, това е историята на храбрия трибун, по-късно и консул Марк Валерий Корв (Гарвана), който с божествена помощ сразява галски вожд през 349 г. пр. Хр. Ако приемем някакъв елемент от легендата за достоверен, то може би римлянинът се е сражавал, носейки вече пленен при по-ранен двубой параден келтски шлем с птица.

image.jpeg

Стефан, Marco, Alex 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...