Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Юнити - старт ноември 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Изследователят на Плутон Алън Стърн излита в космоса днес!

2023-2-11-alan-stern-spaceflight-1024x76

На снимката: космическият кораб “Юнити” в очакване на своя полет днес. Photo credit : Virgin Galactic

2 ноември 2023 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Известният американски учен Алън Стърн, който бе водещият научен ръководител на роботизираната мисия на НАСА “Ню Хърайзънс”, посетила Плутон през 2015 година, ще излети в космоса днес на борда на частния американски кораб на Върджин Галактик “Юнити”. С това Стърн ще сбъдне своя 55-годишна мечта.

Билетчето на изследователя е финансирано изцяло от Югозападния изследователски институт, където той работи.

Историята на Алън Стърн е печално сходна с тази на мнозина други космически ентусиасти. Роден през 1957 година, малко след изстрелването на “Спутник 1” и кучето Лайка, той се вдъхновява от ранната космическа програма на НАСА и стъпването на хора на Луната през епохата “Аполо”. Стърн е убеден, че това е само началото – че съвсем скоро човечеството ще засели естествения ни спътник и ще се отправи към Марс. Но вместо това се сблъсква със суровата реалност през следващите десетилетия – едва неколцина души годишно напускат земната атмосфера.

Независимо от това изследователят решава, че ще направи всичко възможно, за да полети в космоса. Стреми се да стане номер едно във всяка област. Започва да се занимава с гмуркане, стъпва на Южния полюс и придобива степени в пет различни научни дисциплини – при това с отлични оценки. Става ръководител на научни проекти, които излитат в космоса на борда на совалките и дори управлява телескоп по време на седем суборбитални научни мисии, без да допусне нито една грешка.

Но скоро Стърн осъзнава, че да си отличник по всичко не е достатъчно. Той кандидатства шест пъти за астронавт на програмата “Космическа совалка” и накрая бива поканен за интервю в Хюстън, само за да бъде отхвърлен. “Беше сърцесъкрушаващо”, пише той в своя статия за The Space Review. Накрая космическият център Джонсън издава одобрение на Стърн да лети на борда на мисия на совалка, която да наблюдава и изучава кометата Хейл-Боп през 1997 година. И буквално в последния момент е изхвърлен от мястото, за да може вместо него да лети канадски астронавт. Не заради нещо друго, а защото международната политика измества научните приоритети.

Днес обаче Алан Стърн най-сетне ще сбъдне мечтата си и ще излети в космоса. Вярно, пътешествието на борда на “Юнити” ще е кратко и суборбитално, но изследователят не отива там просто като турист – специален прибор ще измерва кръвното налягане и сърдечната дейност, а той трябва да изпълни общо осем научни задачи за Югозападния научен институт.

“Представях си, че моето поколение ще лети рутинно в космоса, че много от нас ще сме второто поколение изследователи на Луната и неколцина от нас даже ще сме първото поколение изследователи на Марс. За моето поколение това бъдеще никога не се материализира. Но бъдещето, в което вече действително живеем, благодарение на възхода на комерсиалната космонавтика, достига до повратна точка – за която очаквам през следващите векове да се възприема като онази инфлексна точка, от която ние, хомо сапиенс, наистина ставаме космически вид в грандиозен мащаб”, споделя Стърн.

https://cosmos.1.bg/space/2023/11/02/alan-stern-to-fly-to-space-today/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Юнити с шестима души излетя до ръба на космоса и се върна на Земята!

2023-2-nov-virgin-galactic-launch-succes

Кадър от днешния полет. Photo credit : Virgin Galactic

2 ноември 2023 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания Върджин Галактик проведе своя шести пилотиран космически полет за 2023 година! Корабът “Юнити” излетя днес в 17:00 ч. българско време от космодрума Спейспорт Америка, след което изведе в космоса и впоследствие върна на Земята шестима души – сред които известният американски учен Алън Стърн, ръководител на мисията на НАСА “Ню Хърайзънс”, посетила Плутон през 2015 година.

Прочетете повече за мечтата на Стърн и как той, след 55-годишно чакане, полетя в космоса, на този линк.

“Юнити” бе управляван от командир Майк Масучи и пилот Кели Латимър. Към тях се присъедини и инструкторът на мисията Колин Бенет.

Тримата пътници бяха Алън Стърн, Кели Джерарди (инфлуенсърка със 700 000 последователи и изследователка от аерокосмическата индустрия), както и неоповестен гражданин с френско-италианска националност. Тъй като основната дейност на Върджин Галактик е космически туризъм, не всеки пътешественик желае да разкрие идентичността си – и това е факт, с който трябва да свикваме в бъдеще, също както идентичността на пътниците на борда на самолетите не е обществено достояние. В случая със Стърн и Джерарди, техните билети бяха платени от работодателите им, а мисиите им са с обществена и научна значимост. И двамата проведоха изследователски опити в хода на краткия им няколкоминутен космически полет.

Всичко по време на днешната мисия – от излитането на самолета-носител “Ийв”, разделянето на кораба “Юнити” от него и запалването на ракетния двигател, достигането на космоса и кацането на кораба обратно на Земята, протече според очакванията и без проблеми.

https://cosmos.1.bg/space/2023/11/02/virgin-galactic-sixth-flight-year/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...