Отиди на
Форум "Наука"

Севернокорейска ракета Чолима-1 - първи успешен старт


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Севернокорейската ракета Чолима-1 изведе в космоса спътника Малигьон-1

2023-malligyong-launch-success-1024x607.

Снимка от изстрелването. Photo credit : KCNA

22 ноември 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. След два провала, новата космическа ракета на Северна Корея “Чолима-1” успя да изведе спътник в орбита по време на вчерашно изстрелване (на 21 ноември) в 15:32 ч. българско време. Успехът е потвърден независимо от Космическите сили на САЩ.

Според данните, предоставени от космическите сили на САЩ, в класическа 500-километрова слънчевосинхронна орбита са локализирани два обекта: горната степен на ракетата-носител и спътника “Малигьон-1”.

Напомням на читателите, че “Чолима-1” е лекотоварен носител с възможност да извежда 300-килограмови товари в околоземна орбита. Първата степен на ракетата е производна на балистичната “Хуасон-17”, но втората и третата изглеждат да са нови разработки и оптимизирани за космически полети (вкл. притежаващи рестартируеми двигатели). Така че “Чолима-1” може да се възприеме за първата истинска космическа ракета на Северна Корея, а не просто преоборудвана бойна ракета.

Дебютното изстрелване на “Чолима-1” бе на 30-ти май и то завърши с провал. Същото се случи и по време на второто изстрелване на 23-ти август. Сега изглежда, че Северна Корея най-сетне постигна успех.

За спътника “Малигьон-1” не знаем подробности, освен че ни се съобщава, че това е “разузнавателен” сателит. Но съдейки по факта, че ракетата е лекотоварна, вероятно възможностите му не са големи и може да проследява само големи обекти като кораби и самолети. Все пак развитието на Северна Корея е осезаемо и макар че страната не може да се мери по никакъв начин със запада, космическата програма на страната е реална.

Видеорепортаж (със снимки) от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/11/22/chollima-launch-success/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...