Отиди на
Форум "Наука"

Динозаврите са виновни за бързото остаряване на хората


Recommended Posts

  • Администратор

Всички бозайници - включително хората - показват изразен процес на стареене, докато някои влечуги и земноводни не показват значителни признаци на стареене. 

"Тясното място", буквално от английски "гърло на бутилка" (bottleneck), ботълнек, е широко използван термин, включително и в биологията, който означава ситуация, която спира процес или дейност от напредване.

В случая хипотезата на професор де Магалаеш предполага, че по време на мезозойската ера бозайниците са били изправени пред постоянен натиск за бързо размножаване по време на господството на динозаврите, което в продължение на 100 милиона години е довело до загуба или дезактивиране на гени, свързани с дълголетието като процеси, свързани с регенерация на тъкани и възстановяване на ДНК.

"Хипотезата за "тясното място на дълголетието“ може да хвърли светлина върху еволюционните сили, които са оформили стареенето на бозайниците в продължение на милиони години. Макар хората да са сред животните с най-дълъг живот, има много влечуги и други животни, които имат много по-бавен процес на стареене и показват минимални признаци на стареене през живота си", коментира проф. де Магалаеш, който е професор по молекулярна биогеронтология в Института по възпаление и стареене към Университета в Бирмингам.

"Някои от най-ранните бозайници са били принудени да живеят в дъното на хранителната верига и вероятно са прекарали 100 милиона години през епохата на динозаврите, еволюирайки, за да оцеляват чрез бързо размножаване. Предполагам, че този дълъг период на еволюционен натиск оказва влияние върху начина, по който ние, хората, остаряваме."

1701332618_9_559x*.jpg

Цялата статия: https://nauka.offnews.bg/zhivotat/dinozavrite-sa-vinovni-za-barzoto-ostariavane-na-horata-199832.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...