Отиди на
Форум "Наука"

Учени отгледаха малък човешки мозък, свързан с компютър.....


Recommended Posts

  • Потребител

https://3dnews-ru.translate.goog/1097341/iz-tkaney-chelovecheskogo-mozga-uchyonie-sozdali-neyronniy-kompyuter-on-reshal-uravneniya-i-raspoznaval-na-sluh-yapontsev?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=bg&_x_tr_hl=bg

 

Учени отгледаха малък човешки мозък, свързан с компютър - той бързо се научи да решава уравнения и да различава хората по глас

 

Нова работа с живи човешки мозъчни клетки показа обещанието за комбиниране на жива тъкан с компютър. Колония от живи неврони се обучава по-бързо от изкуствените модели с почти същия резултат. Като оставим настрана етиката, която все още е далече, живите човешки мозъчни клетки биха могли да надминат настоящите и бъдещите невронни мрежи, работещи на силициеви чипове, както по отношение на производителност, така и по отношение на икономиката.

 
Източник на изображението: Nature Electronics

Източник на изображението: Nature Electronics

Използвайки стволови клетки, учените отгледаха така наречения мозъчен органоид - триизмерна колония от клетки, които възпроизвеждат структурата на невроните и техните връзки в мозъка. Това не е първият и със сигурност не е последният експеримент с живи клетки, заимствани от хората. Преди това мозъчният органоид, например, беше научен да играе понг, което успешно завърши. В такива изследвания най-трудното нещо е да се предаде информация на „мозъка“ и да се прочете.

Групата на професор Гуо Фен от университета на Индиана в Блумингтън (САЩ) предложи доста просто решение - те отгледаха органоида върху масив от електроди с висока плътност. Електродите, а това всъщност е компютърен интерфейс, въвеждат данни в клетките на „мозъка“ и четат резултата от последващата му дейност. Така на практика беше реализирана такава пикова ( импулсна ) архитектура на невронна мрежа като резервоарна. Учените не знаеха какво се случва в масива от неврони, но условно живият модел показа способността за бързо учене и изчисляване.

 

 

Учените нарекоха своята невронна мрежа Brainoware. Системата беше обучена в продължение на два дни върху набор от 240 аудиозаписа на осем японски мъже, произнасящи гласни звуци. След това тя успя да разпознае конкретен глас със 78% точност. Системата също успя да реши уравнения, използвайки карти на Henot с приблизително същата точност. Това отне още четири дни обучение. Освен това решението на диференциалните уравнения беше извършено с по-голяма точност, отколкото в случая на изкуствена невронна мрежа без блок от дълга верига от елементи на краткосрочната памет .

Мозъкът на „възраст“ 7, 14, 28 дни и няколко месеца по-късно (долният ред е увеличен)

Brainoware мозък на 7, 14, 28 дни и няколко месеца по-късно (долният ред е увеличен)

Живият изкуствен "мозък" не беше толкова точен, колкото изкуствените невронни мрежи с дълга верига от елементи на краткосрочната памет, но всяка от тези мрежи премина през 50 етапа на обучение. Мрежата Brainoware постигна почти същите резултати за по-малко от 10% от времето за обучение, прекарано в обучение на изкуствени вериги.

„Може да минат десетилетия, преди да бъдат създадени универсални биокомпютърни системи, но това изследване вероятно ще даде фундаментална представа за механизмите на обучение, невронното развитие и когнитивните последици от невродегенеративните заболявания“, мечтаят авторите на статията, публикувана в списанието Nature Electronics. .

източник:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, deaf said:

но това не го вярвам...

това е само информация. :) Признавам си, че малко ме озадачихте

Не виждам никаква нужда или смисъл да се 'вярва' , още повече че би трябвало да разбирате това - сред сайта за наука и рационално познание.

Има си линк към оригиналната статия, може да се "чекне" за фейк...Но дори и след проверката - няма нужда от "повярване"... Това са знания, с тях не се работи като "им се вярва".

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, ramus said:

би трябвало да разбирате това -

Мозъкът не може да работи без сетивата,които са в човешкото тяло,а компютъра не може да замести сетивата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, deaf said:

Мозъкът не може да работи без сетивата

Ок, вие вероятно вярвате на това, защото някъде сте го прочели... Само дето не отговаря на действителността, а само на вярването ви.

Правя предположение че вие не сте прочели внимателно горната статия - може би заради предварителния дисонанс, който се е породил още в заглавието...

Както и да е - това си е ваша работа и не ми е до спорове. Но е пример - как повярваното заменя знанието и докъде стига това.

Принципно имате два типа поведение, което да изберете - единия е да преразгледате вярванията си. Другия е - да се впуснете да ги защитавате и отстоявате...

В единия от двата случая е налице защитно поведение и има психични причини за него, които не са обект на темата или раздела, а само ваши си.

В другия случай - давате възможност да оставите нещо, за да го надградите или замените с друго... Това е когнитивния подход и той е с вектор към развитие...

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, ramus said:

Само дето не отговаря на действителността,

Не само че мозъкът работи,но даже и сетивата работят. Учени установиха,че окото подбира информацията,която възприема от околния свят и така подбрана я предава на мозъка,след това обратното – мозъкът оценява информацията и решава какво информация да подаде на окото в бъдеще. Компютъра не може да действа като окото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ролята на "окото" се поема от входящата информация, която се подава на невроните.

Все пак - ИИ е просто симулация на разбирането на човека за неговата собствена природна система от същото. Така, че схемата се запазва - подава се информация и невронната мрежа я обработва. Дали ще са биологични невронни клетки, или същото направено от силициеви схеми - през тях преминава входна информация, след тях - се генерира друга, вече обработена по някакви критерии.

Предложението ми е да отворите оригиналната статия - тази е с популярна цел и не е за специализиран таргет, а има само обща насоченост.

Аз също не съм тесен специалист, а само любител в тия научни области, въпреки че част от тях са ми професия. :) Но се уча... Тук има други хора, които са повече компетентни точно по тази тема.

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като прочетох първата част от заглавието "Учени отгледаха малък човешки мозък....." ми дойде на ум болните деца които в Бразилия се раждат предимно от заразата на вирусът Зика /който го разпространява Тигровият комар (Aedes albopictus)/, че може да има пробив в науката...Но после видях за каво става дума....

Представете си ако един дрон бива управляван от био копютър направен от мозъчните клетки на свекърва ви? И атомно излъчване не би го спрял.... 😂

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...