Отиди на
Форум "Наука"

Освободителната война - десанта в Добруджа


Recommended Posts

  • Потребители

03-001.jpg

Цар Александър ІІ

Въпреки че обикновено началото на руско-турската освободителна война 1877-1878г. да се свързва с десанта при Свищов, военните действия са започнали 4 дни по-рано. И тъй като става дума за подвеждащо нападение, което да отклони вниманието от мястото на основния удар - действията са започнали точно там, където турците са ги и очаквали - в Добруджа.

През месец май-юни руския 14 корпус командван от ген.лейт. Цимерман бил съсредоточен в района Браила- Галац.

В 9 часа на 10(22) юни 1877г. войната започнала. Под командването на генерал Жуков 5 роти от 69-ти Рязански пехотен полк и 5 роти от 70-ти Ряжки полк на 18-та пехотна дивизия с 4 оръдия дебаркирали на Буджакския полуостров срещу Галац. Първи стъпили на брега поручик Еленер, подпоручик Василев и прапоршчиците Сушков и Отрашкевич, посрещнати от яростния огън на турците. Руснаците атакували височините и принудили турците да се изтеглят на юг. Сражението продължило 8 часа, като руснаците дали 140 жертви.

След това руските войски освободили Мачин, Хърсово, Исакча и Бабадаг. На 2 (14) юли овладяли Черна вода, а на следващия ден - Кюстенджа. Задачата на 14-ти армейски корпус била да зеаме отбранителната линия Черна вода - Кюстненджа, с което ангажирала над 10 000 турска армия и я лишила от възможността да бъде изхолзване на спиране на основното руско настъпление.

Когато командващия русенския военен гарнизон Абдул Керим паша бил изправен пред турския военен съд, той с типичния за ориенталец витиеват стил се оправала: "Господа, аз по-скоро съм мислел, че а дланите ми ще поникнат косми, отколкото че русите ще настопят в друго направление освен Добруджа".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...