Отиди на
Форум "Наука"

Възможен ли е военен конфликт между НАТО и Русия?


Recommended Posts

  • Администратор

Гражданите в страните от НАТО трябва да бъдат подготвени за перспективата за война през следващите 20 години, заяви пред репортери лейтенант-адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО.

Според Бауер подобен конфликт ще изисква мащабна мобилизация на цивилното население и индустриалната база на целия алианс.

Бауер заяви също, че въпреки че НАТО и правителствата на страните членки се подготвят за конфликт с режима на Владимир Путин, цивилните граждани трябва да осъзнаят, че те също трябва да играят роля.

https://www.politico.eu/article/nato-needs-warfighting-transformation-says-military-chief/

https://news.sky.com/video/nato-admiral-says-we-are-preparing-for-war-with-russia-13051400

https://t.me/drmjournal/7197

-------------

Путин може да атакува НАТО след по-малко от десетилетие, предупреди германският министър на отбраната Борис Писториус.

"Почти всеки ден чуваме заплахи от Кремъл ... така че трябва да вземем предвид, че един ден Владимир Путин може да нападне дори страна от НАТО", заяви Писториус пред германското издание Der Tagesspiegel.

Макар че руско нападение е малко вероятно "засега", министърът добави: "Нашите експерти очакват период от пет до осем години, в който това би било възможно."

https://www.politico.eu/article/vladimir-putin-russia-germany-boris-pistorius-nato/

https://t.me/drmjournal/7198

  • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако Русия някак си успее да завземе Украйна (което не трябва да се изключва като евентуална
възможност за завършек на войната), е много възможно Путин да се опияни от победата и да се
полакоми за още военни победи.

При такъв сценариий не е изключено той да тръгне да напада примерно Балтийските страни.

Тогава вече положението наистина ще стане дебело и ще видим как ще реагира НАТО. На теория
подобна агресия не би трябвало да остане без отговор - но това е само на теория.

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

FT: Силите на руската федерация са репетирали използването на тактически ядрени оръжия на ранен етап от конфликт с голяма световна сила. Това става ясно от изтекли руски военни досиета, които включват и сценарии за обучение за инвазия от страна на Китай.

Според експертите, които са прегледали и проверили документите, с които Financial Times се запозна, данните описват праг за използване на тактически ядрени оръжия, който е по-нисък от този, който Руската федерация някога е признавала публично.

Течът се състои от 29 секретни руски военни досиета, изготвени между 2008 и 2014 г., включително сценарии за военни игри и презентации за морски офицери, в които се обсъждат принципите на действие за използване на ядрени оръжия.

Критериите за потенциален ядрен отговор варират от вражеско нахлуване на руска територия до по-специфични задействания, като например унищожаване на 20% от стратегическите подводници с балистични ракети.

Тактическите ядрени оръжия на Руската федерация, които могат да бъдат доставяни с ракети, изстрелвани по суша или море, или от самолети, са предназначени за ограничена употреба на бойното поле в Европа и Азия, за разлика от по-големите стратегически оръжия, предназначени за САЩ. Съвременните тактически бойни глави все още могат да отделят значително повече енергия от оръжията, хвърлени върху Нагасаки и Хирошима през 1945 г.

Въпреки че досиетата са отпреди 10 и повече години, експертите твърдят, че те продължават да са актуални за настоящата руска военна доктрина.

Отбранителните планове разкриват дълбоките подозрения на московския елит в областта на сигурността към Китай, въпреки че Путин започна да укрепва съюза си с Пекин, който още през 2001 г. включва споразумение за забрана на ядрен удар.

В годините след това Русия и Китай задълбочиха партньорството си, особено след като Си Дзинпин пое властта в Пекин през 2012 г. Войната в Украйна затвърди статута на Русия като младши партньор в отношенията им, а Китай хвърли на Москва жизненоважен икономически спасителен пояс, за да й помогне да избегне западните санкции.

И все пак, дори когато страните са станали по-близки, учебните материали показват, че Източният военен окръг на Русия е репетирал множество сценарии, изобразяващи китайско нахлуване.

Ученията предлагат рядка представа за това как Русия разглежда ядрения си арсенал като крайъгълен камък на отбранителната си политика - и как обучава силите си, за да може да нанесе първи ядрен удар в някои условия на бойното поле.

В едно от упражненията, в което се описва хипотетична атака от страна на Китай, се отбелязва, че Русия, наречена за целите на военната игра "Северната федерация", би могла да отговори с тактически ядрен удар, за да спре "Юга" да напредне с втора вълна от нахлуващи сили.

Китайското външно министерство отрече да има основания за подозрения към Москва. 

В отделна презентация за обучение на военноморски офицери, която не е свързана с военните игри в Китай, се посочват по-широки критерии за потенциален ядрен удар, включително десант на врага на руска територия, разгром на частите, отговарящи за охраната на граничните райони, или предстояща вражеска атака с конвенционални оръжия.

В слайдовете прагът е обобщен като комбинация от фактори, при които загубите, понесени от руските сили, "необратимо ще доведат до невъзможност за спиране на голяма вражеска агресия", което е "критична ситуация за държавната сигурност на Русия".

Други потенциални условия включват унищожаването на 20% от стратегическите подводници с балистични ракети на Русия, 30% от атомните й подводници, три или повече крайцера, три летища или едновременно поразяване на главния и резервния команден център на крайбрежието.

https://t.me/drmjournal/7555

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

В случай на нахлуване в Естония победата над Русия трябва да бъде бърза, войната да продължи най-много седмици, но не и да се проточи с години", заяви (https://www.holosameryky.com/a/estonia-zagroza-rosii/7547243.html) генерал Мартин Херем, командир на естонските сили за отбрана.

Според командира нито заплахата от ядрен отговор, нито значителните жертви ще възпрат Москва от нападение, ако нахлуе в балтийските държави.

Генералът също така заяви, че Естония трябва да удвои финансирането си за отбрана. В момента Талин отделя 3% от БВП за отбранителния сектор и е европейският лидер по разходи за отбрана в НАТО.

https://t.me/drmjournal/7896

------------

Министър-председателят на Полша предупреди за настъпването на „предвоенни времена“ в Европа.

Гражданите на Европейския съюз трябва да свикнат да живеят с идеята за предстояща война, тъй като в близко бъдеще не е изключен военен конфликт с Руската федерация, заяви полският премиер Доналд Туск.

„Най-тревожното нещо в момента е, че е възможен буквално всеки сценарий. Не сме имали такава ситуация от 1945 г. Знам, че това звучи катастрофално, особено за хората от по-младото поколение, но трябва психически да свикнем с настъпването на нова ера – предвоенната“.

Той припомни, че е предупредил за опасността от Руската федерация още през 2009 г. 

“…хората вдигаха рамене: разбира се, поляк, русофоб“, но сега в европейските столици отношението към този проблем се променя.”

https://t.me/drmjournal/7897

 

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...