Отиди на
Форум "Наука"

Новите 3D радари за Българската армия


Recommended Posts

  • Потребител

Новите 3D радари, необходими за усвояването на новите F-16, ще струват под 400 млн. лв.

Новите 3D военни радари ще струват под 400 млн. лв. Това е обявил министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана, информира БНР.

Процедурата за искане на предложения не предвижда възможност за подобряване на офертите, е уточнил Тагарев в отговор на въпрос на "Възраждане" за детайли по процедурата за одобряване на победителя.

Работната група от военновъздушните сили е поискала от министъра да удължи срока за работата ѝ след 1 февруари и да работи до април, за да може да обработи допълнително дадената информация от фирмите. По думите на министъра на отбраната един от потенциалните доставчици занесъл нов плик, но комисията е решила да не го отваря заради етапа, в който се намира процедурата.

.................

 

източник: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2024/02/08/4586159_novite_3d_radari_neobhodimi_za_sposobnostite_na_novite/#

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

източник https://www.mediapool.bg/142-mln-evro-ofertata-za-novi-3d-radari-iznenadvashto-se-okaza-po-evtina-news357146.html

 

142 млн. евро. Офертата за нови 3D радари изненадващо се оказа по-евтина

Никола Лалов7коментара 14 март 2024 15:04
Споделяне     
Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Офертата на френската компания “Талес” (Thales), която бе избрана за доставчик на новите 3D радари за армията, се оказа по-ниска от очакванията – 142 млн. евро, съобщиха източници на Mediapool.

В четвъртък и военният министър Тодор Тагарев в оставкапотвърди, че предложената цена е с 25% по-ниска от индикативната от 400 млн. лева.

Очакванията бяха проектът да не се впише в бюджета заради скока в цените и поръчките след военната агресия на Русия срещу Украйна.

Военното министерство взе решението в последните часове на отиващото се правителство.

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов критикува екипа на Тагарев, че не е поискал подобряване на офертите от компаниите, каквато е практиката.

В четвъртък Тагарев обясни решението с получената по-ниска цена, предложение на междуведомствената комисия, която подготвя проекта, и желанието да не се бави още повече процедурата.

МО иска да придобие седем нови трикоординатни радари, като в пакета трябва да влезе още обучението и поддръжка за 5 години.

По процедура сега трябва да се проведат преговори с класирания на първо място участник.

Едва след това ще се изготви проект за инвестиционен разход (ПИР), който трябва да бъде одобрен от парламента.

Евентуално различно политическо ръководство на МО може да преразгледа проекта, а и депутатите могат да не подкрепят избора, тъй като по закон скъпите военни сделки минават през пленарна зала.

Това обаче ще забави значително проекта, което се очаква да излезе над 400 млн. лева.
Oще през август миналата година бяха публично отворени офертите на "Локхийд Мартин" (САЩ), "Леонардо" (Италия), "Елта“ (Израел), "Индра" (Испания) и "Талес" (Франция), но отварянето на ценовите предложения се забави, въпреки че военният министър Тодор Тагарев очакваше да е сключил договор още през 2023 година.

В крайна сметка МО тихомълком отвори ценовите предложения и в същия стил взе решението.

Според очакванията на МО срокът на доставка на радарите се предвижда да бъде в рамките на 30 - 36 месеца от подписването на договора.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И сервиз, ремонт, поддръжка? Кой ще я прави? Това е истинският бизнис....

Например на времето продадоха най-новата Сanon копирна машина на общината. За това отпуснаха пари, защото нямаше друга изпълняваща нуждите. Но понеже финансиста дирижира, ползваха не препоръчаната екстра суха хартия ами тази сивата, груба значително по-евтина/на която и до ден днешен се употребява/, машината даде дефект. Сервизът установи, че гумените валеци са се изтъркали до такава, степен, че отпадна гаранцията, и трябваше да се плати замяната им....

Бизнисът винаги е в консумативите, сервизът. Значи кой ще прави това? И тук иде корупцията. Предпологаем ПРИМЕР.

Докато всички са подведени и се пулят върху цифри, оферти, отстъпки и тнт. до тогава приятелят на зетя на военният министър основава фирма за 1лв. която купува старата и добре обзаведена ремонтна фирма дълбоко под Пирин или Рила на атомно сигурно място. И печели правата за ремонт, поддържка, модернизация на тези радари не само в България, ами и в съседните страни, на Балкана....А да понеже това е военна тайна, затова не по публичен търг, ами чрез назначаване получава лицензът  за 10 години....😎

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...