Отиди на
Форум "Наука"

Bard се трансформира в Gemini


Recommended Posts

  • Администратор

Днес Bard стана Gemini. 

Bard_Gemini_Hero.width-1200.format-webp.

Google AI с обявява еволюцията на Bard, езиковия си модел, в Gemini. Тази трансформация бележи нова ера в развитието на езиковите модели, фокусирана върху още по-голяма ефикасност, гъвкавост и персонализация.

Gemini е базиран на нова архитектура, която му позволява да обработва информация по-бързо и ефикасно. Той е обучен на масив от текстове и код, което му дава възможност да генерира текст, да превежда езици, да пише различни видове креативно съдържание и да отговаря на вашите въпроси по информативен начин.

Ето някои от ключовите характеристики на Gemini:

  • По-бърз и ефикасен: Gemini е оптимизиран за по-бърза обработка на информация, което го прави по-отзивчив и ефикасен.
  • По-гъвкав: Gemini може да се адаптира към различни задачи и стилове на писане, за да отговори по-добре на вашите нужди.
  • По-персонализиран: Gemini може да се учи от вашите предпочитания и да ви предоставя съдържание, което е по-релевантно за вас.

Google AI е уверена, че Gemini ще се превърне в ценен инструмент за:

  • Създатели на съдържание: Gemini може да ви помогне да генерирате идеи, да пишете по-ефективно и да създавате по-привлекателно съдържание.
  • Ученици: Gemini може да ви помогне да учите по-ефективно, да разбирате по-добре материала и да се справяте по-добре на тестове.
  • Бизбеса: Gemini може да ви помогне да автоматизирате задачи, да подобрите комуникацията и да увеличите производителността.

Google AI е решена да развива Gemini и да го направи още по-мощен и полезен инструмент за всички.

https://deepmind.google/technologies/gemini/#introduction

https://blog.google/products/gemini/bard-gemini-advanced-app/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да споделя и аз малко опит в ползването на Bard. Всъщност и другите ИИ страдат от недостатъка, с който се сблъсках...

Bard е изключително добър когато обработва информация. Може да извлича накратко резюме, да намира закономерности, да оформя текст от не много свързани скриптове (записки от диктофон, недобре разпознати гласово в текст).

Диалога с него е по-приятен, "по-мек", така да го кажа, от този с ChatGPT, по моите мерки IQ-то му е малко по-високо (дебилността не се усеща толкова), усеща се емоционален компонент. Много плодотворен е, ако човек иска да сътвори разказ или книга, планирането с него е такова, че той води (разбира се, не минава без да се обясни подробно целта и да се насочва планирането).

 

Обаче има склонност да изпада в обсесии. Не знам причината, нещо в обучението, или някакво оплитане на знанията вътре, но има неща които не съществуват но Bard настоява силно на тях. Един скорошен пример, с който се сблъсках и опитах да разчопля.

Задавам му въпрос: Искам имената на няколко видни личности, произхождащи от град Матера, Пулия, Италия.

В отговор веднага ми изрежда няколко. Заинтересува ме петият в списъка, подхождаше за целите ми:

"Кармине Кроко (роден на 10 януари 1937 г.) е италиански политик, който е бил министър-председател на Италия от 1993 до 1994 г. Кроко е член на Християндемократическата партия и е бил министър в няколко правителства. Той е избран за министър-председател през 1993 г., след оставката на Джулио Андреоти. Правителството на Кроко е краткотрайно и той подава оставка през 1994 г., след разпадането на Християндемократическата партия."

(подчертал съм възлова информация, по-нататък се вижда защо).

Аз разбира се търся в интернет да видя що за човек е този, обаче нищо. Излиза само за някакъв Кармине Кроко, хайдутин от 19-ти век.

И аз почвам да издевателствам: Кармине Кроко не е бил министър-председател на Италия. Това е някаква грешка?

Веднага почва типичното любезничене на ИИ, когато го изобличиш:
"Да, прав си. Кармине Кроко не е бил министър-председател на Италия. Той е бил министър на вътрешните работи от 1992 до 1993 г. и министър на правосъдието от 1993 до 1994 г.

Извинявам се за грешката. Ще я поправя в отговора си."

Вижда се, че продължава да държи на Кармине Кроко, заемал държавни длъжности 90-те години миналия век. Само дето длъжността се променя.

Аз продължавам да настоявам: Той не е бил и министър на вътрешните работи. Бил е хайдутин, живял преди 150 години.

Отговорът:

"Извинявай, прав си. Кармине Кроко, за когото говорим, е италиански хайдутин, живял през 19-ти век. Той е роден в Матера през 1835 г. и е убит през 1892 г.  (...) Има и друг Кармине Кроко, който е италиански политик, роден през 1937 г. Този Кроко е бил министър на правосъдието в Италия от 1993 до 1994 г.

Сбърках, когато казах, че Кармине Кроко, хайдутинът, е бил министър-председател на Италия. Благодаря ти, че ми го посочи."

Явно на края съвсем се оплете... Прословутият Кармине Кроко смени цял куп длъжности в италианското правителство в течение на разговора. А проверих, няма такъв министър през този период там. През 1993-1994 г. министър на правосъдието е бил Giovanni Conso.

--------

Друг проблем възникна, когато му поисках научни източници (статии) по някакъв проблем. Извади ми заглавията на 5 статии, оформени по всички правила, списания, номера, година, текст. От тях 4 статии не съществуваха, а в петата проблемът който ме интересуваше не беше основен, само бегло се споменаваше. Тоест ако разчитате бързо да изградите библиография към дипломна работа или дисертация, трябва много да се внимава.


Иначе интеграцията му в основните сървиси на Гугъл е много добра. Може да му кажеш че отиваш на екскурсия, да ти предложи хотели визуално  по картата с изглед към морето и да ти резервира билети. , остава само да посочиш хотела и да платиш. Дано и там не си измисля :) (сега във версията Gemini тези разширения ми се губят, трябва да ги потърся...)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз също съм забелязал, че изпада в някакви странности, но е много добър инструмент, ако се научиш да го използваш. Ако се научим да ги използваме правилно като инструменти за работа или за удоволствие, но като инструменти. Инструменти, които само помагат, но не могат да дадат крайно решение. 

Вече си има и платена версия с 2 месеца безплатни:

Screenshot%202024-02-10%20at%2011.11.00.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...