Отиди на
Форум "Наука"

Революционна нова технология, базирана на нови идеи и нов тип ускорители за ИИ


Recommended Posts

  • Потребител

https://www-prnewswire-com.translate.goog/news-releases/extropic-emerges-from-stealth-aiming-to-revolutionize-generative-ai-with-physics-based-ai-processors-302090040.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=bg&_x_tr_hl=bg

превод през ГугълИИ:

Extropic излиза на светло, за да революционизира Generative AI с базирани на физиката AI процесори

Самосглобяващ се интелект от бъдещето. (PRNewsfoto/Extropic Corp.)

Новините са предоставени от

Extropic Corp.

15 март 2024 г., 09:09 ET

 

Иновативната компютърна парадигма използва силата на термодинамиката извън равновесие, за да обедини генеративния AI с физиката на света

САН ФРАНЦИСКО , 15 март 2024 г. /PRNewswire/ -- Extropic, пионер в изчисленията, базирани на физика, тази седмица излезе от стелт режим и обяви пускането на своя Litepaper, който очертава революционния подход на компанията към ускорението на AI чрез термодинамични изчисления. Основана през 2022 г. от Гийом Вердон , Extropic разработва нови чипове и алгоритми, които използват естествените свойства на извънравновесни термодинамични системи за извършване на вероятностни изчисления за генеративни AI приложения по високоефективен начин.

 
Микроскопско изображение на Extropic чип.
Микроскопско изображение на Extropic чип.

 

Litepaper се задълбочава в революционната изчислителна парадигма на Extropic, която има за цел да се справи с ограниченията на текущия цифров хардуер при обработката на сложните вероятностни разпределения, необходими за генеративния AI. Днешните алгоритми прекарват около 25% от времето си в преместване на числа в паметта, ограничавайки ускоряването, постижимо чрез ускоряване на конкретни операции. За разлика от това, чиповете на Extropic естествено ускоряват широк клас вероятностни алгоритми, като ги изпълняват физически като бърз и енергийно ефективен, базиран на физика процес в тяхната цялост, отключвайки нов режим на ускорение на AI далеч отвъд това, което преди се смяташе за постижимо. Излизайки от стелт, компанията обяви производството на свръхпроводящ прототип на процесор и разработки около устройства, базирани на полупроводници при стайна температура за по-широкия пазар, с цел да направи революция в областта на AI ускорението и да даде възможност за нови възможности в генеративния AI.

 

Екипът на Extropic обединява експерти от областта на физиката и AI с предишен опит в компании като Google AI, Alphabet X, AWS, Meta, IBM, Nvidia, Xanadu и водещи академични институции. Воден от главния изпълнителен директор Гийом Вердон и техническия директор Тревър Маккорт , този изключително интердисциплинарен екип е в уникална позиция да бъде пионер в унифицирания подход към базирания на физика ИИ.

Компанията също така наскоро приключи кръг за първоначално финансиране на стойност 14,1 милиона долара , воден от Kindred Ventures, с участието на известни инвеститори като Buckley Ventures, HOF Capital, Julian Capital, Marque VC, OSS Capital, Valor Equity Partners, Weekend Fund и ангелски инвеститори, включително Aidan Гомес (Cohere), Амджад Масад (Replit), Араш Фердоуси (Dropbox), Баладжи Шринивасан ( Coinbase ), Гари Тан (YC), Навал Равикант, Скот Белски (Adobe) и Тобиас Лутке (Shopify). Това финансиране ще ускори развитието на изчислителната парадигма на Extropic и ще позволи на компанията да разшири границите на термодинамичните изчисления за генеративен AI.

Litepaper може да бъде намерен на уебсайта на Extropic на адрес  https://www.extropic.ai/future

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

https://bg.wikipedia.org/wiki/Термодинамична_система

Хммм. Преди 100 години бях чел за експериментен чип в който бяха направили в микроскопичен размер електронни туби/триода, пентода и тнт/.220px-Triody_var.jpg Една електонна туба в действителност беше една вакуум стъклена тръба. Същото направиха в силициева основа където....Но биполарните транзистори, FET транзистори пометоха всичко....

И сега термодинамика? 

Интересно...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Skubi said:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Термодинамична_система

Хммм. Преди 100 години бях чел за експериментен чип в който бяха направили в микроскопичен размер електронни туби/триода, пентода и тнт/.220px-Triody_var.jpg Една електонна туба в действителност беше една вакуум стъклена тръба. Същото направиха в силициева основа където....Но биполарните транзистори, FET транзистори пометоха всичко....

И сега термодинамика? 

Интересно...

Ако има експерименти с интегрално-схемно-вакум технология, те не са за изхвърляне. Ще бъдат от полза за астронавтите, покорители на други светове. Поне като за начало ... , понеже тази технология никак не е капризна, както силициевата.

........

Абе няма ли едно свясно обяснение? Трябва да гадая - Може би ашладисват D-ware технологията за квантово анелиране, която е се смята за квантов аналогов компютър - по-лесен за реализация от квантовия цифров. 

Обаче,

да кажем ще докарат анелирането до невронни мрежи, но трябва да има и помнене на успеха/неуспеха за конфигуриране на мрежата и съответно за натрупване на багажа от знания. Та, какво е нещото, което ще помни?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...