Отиди на
Форум "Наука"

Вашето здраве зависи от вашето поведение


Recommended Posts

  • Потребител

ВАШЕТО ЗДРАВЕ ЗАВИСИ ОТ ВАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ

Нашето здравословно състояние до голяма степен зависи от начина ни на хранене. Древната индийска медицина Аюрведа е категорична по въпроса: “Ти си това, което ядеш!” Все повече хора осъзнават това и се придържат все по- стриктно към правилата на здравословното, природосъобразно хранене.

Мнозина нехаят обаче за своето здраве и чрез своите хранителни навици се вкарват сами преждевременно в гроба. У нас тези хора никак не са малко. Медицинската статистика отчита, че вече всеки втори българин има наднормено тегло. Установено е със сигурност, че точно наднорменото тегло е в основата на такива заболявания като хипертонията, диабета, инфаркта на миокарда, мозъчния инсулт и рака на дебелото черво.

Здравословното хранене ускорява и подобрява обмяната на веществата; то укрепва имунната система, подобрява сърдечно- съдовата дейност и чувствително забавя процесите на стареене.

В наши дни обаче природосъобразното хранене се превърна в истински проблем. В един гигантски проблем дори. Ежедневно ни засипват съобщения за повишено ниво на нитрати в плодовете и зеленчуците. Стряскаме се от нови и нови случаи на “луда крава” и “птичи грип”. Ако трябва да бъдем честни докрай, ние чистосърдечно трябва да си признаем, че не знам дори какво изтича от крановете на нашите чешми…

На всичко отгоре цяла армия от шмекери ежедневно ни затрупва с все по- налудничави диети, които в крайна сметка не дават никакъв резултат. Някои от тях дори сериозно могат да увредят здравето ни. Известни са дори случаи, при които дадени диети са довели до смъртни случаи.

Пазарът буквално прелива от химически преработени и денатурирани храни, от полуфабрикати и съмнителни “новости”, които ни обещават истински “чудеса”.

На всичко отгоре, съвсем по американски образец, изникнаха стотици заведения за бързо хранене, които предлагат откровени боклуци. Самите американци измислиха специално понятие за този тип храна- junk food, тоест отпадъчна, боклукчийска храна.

Въпреки това всеки би могъл да се храни здравословно, стига да прояви малко здрав разум и лична инициатива.

Тук му е мястото да разсея едно широко разпространено предубеждение. Много хора смятат, че здравословното хранене е скъпо. Нищо подобно! То е два- три пъти по- евтино от вредната, болестотворна храна.

Ще приведа само няколко примера. Богатото на мазнини и вреден холестерол свинско месо гони цена от 10 лева за килограм, докато килограм рибно филе или пилешките гърди струват 6- 7 лева.

Всяка една консерва с туршия или компот струва повече от 1 лев, докато цените на пресните плодове- ябълки, банани, портокали и мандарини много често са по- ниски.

Киселото мляко със 3, 6 % масленост е на цената на обезмасленото кисело мляко, което съдържа само 0, 1 % мазнини.

Бих могъл да продължа в този дух, но това едва ли е необходимо.

От години наблюдавам нещо много интересно – бедността се превърна в постоянно “алиби” за мнозина българи. Те, видите ли, не са хранели здравословно, защото били бедни. Не купували книги и не ходели на театър, защото нямали пари. Хайде, де…

Когато трябва да се прекоси цял един континент за някакъв мижав футболен мач, пари се намират. Пари за пиене (че и за наркотици) също така винаги се намират.

По отношение на здравословното хранене е нужно всъщност само едно: всеки един от нас трябва сериозно да се замисли над този така важен проблем и да прояви, както вече отбелязах, само малко по- голяма лична инициатива. Защото всички медицински изследвания доказват, че ние сме едни от най- болните хора в света!… Така например цели 3 000 000 българи се борят с някаква хроническа болежка! 250 000 нашенци са болни от рак и всяка година нови 28 000 се разболяват от тази страшна болест!

Учудващо е, че много малко хора се взират в надписите на опаковките, където ясно е изписано всичко за дадения продукт- съдържание на мазнини, въглехидрати и протеини, че дори и калориите, които се съдържат в 100 грама от съответния продукт.

На всеки бих препоръчал да прави тези малки “проучвания”, преди да си даде парите за един или друг продукт.

Освен това ние трябва да си даваме сметка и за това, че много често, ако не и всекидневно, се храним по принуда, по инерция. Традициите, които много често не са нищо друго освен дългогодишни заблуди, предопределят до голяма степен и нашия начин на хранене.

Какво имам предвид? Далеч по- добре е, ако се храниш пет пъти на ден, като при това поглъщаш по- малки порции. Никъде не е писано, че обядът ни трябва да се състои от първо, второ и трето. Но той на всяка цена винаги трябва да включва една прясна салата. На това място мнозина биха запитали: а през зимата каква салата да ядем? През зимата има моркови и зеле например, а отскоро и така нареченото китайско зеле или салата “Айсберг”. Има и ред други възможности…

Трябва да се знае също така, че да ядеш прав, пред телевизора или в движение си е чиста проба самоубийство. Не бива да се храним тогава, когато кипим от гняв. Задължително е един обяд или една вечеря да траят между 20 и 30 минути. Бързото лапане и преглъщане на хапките не води до нищо добро.

Храната ни не бива да е нито много гореща, нито много студена. Не е препоръчително да ядем претоплени манджи, готвени преди няколко дни.

Далеч по- добре е, ако приготвяме яденето си на скара, във фурната или на пара. Пържените храни трябва на всяка цена да се избягват. Особено тогава, когато са приготвени във фритьоза, чието олио не е сменяно от незапомнени времена.

Ежедневният плод също така не бива да липсва в дневното ни меню. Нещо повече- съвременната диетология ни препоръчва всеки Божи ден да приемаме по 300 грама свежи плодове и зеленчуци. Тя ни съветва също така всячески да избягваме консервираните храни, а това включва, разбира се и туршиите.

Но най- вече саламите, които са “смърт, минала през месомелачка”. Те съдържат преди всичко огромни количества сланина, сол и консерванти, а точно тези “храни” са в основата на затлъстяването- една истинска пандемия, връхлетяла нашата страна. Както вече споменах, повече от 4 000 000 българи страдат от наднормено тегло. За доказан факт може да се смята, че затлъстяването е в основата на хипертонията- болестта, която предизвиква повечето инфаркти и инсулти.

Редно е да отбележа, че и в областта на храненето важи с пълна сила правилото: “Качество, а не количество!”. Ние се тъпчем, ли тъпчем, като че ли се опасяваме да не умрем от глад. А истината е, че средностатистическият българин поглъща поне три пъти повече храна, отколкото му е необходима.

Доскоро се смяташе, че човек трябва да приема поне 80- 100 грама белтъчини на ден, ако иска да живее здравословно. Оказа се, че това не е вярно. Според Световната здравна организация 30 грама белтъчини на ден са напълно достатъчни. А те се съдържат в една кофичка кисело мляко и две- три филийки пълнозърнест хляб, намазан с извара…

Не мога да отрека, че сладоледът, тортите и пастите, пържените картофки и евтината пица на парче са едно голямо изкушение. Но… “Ти си това, което ядеш”. Далеч по- добре е, ако привикнете към здравословните продукти и се научите да избягвате болестотворните.

Нека най- накрая да изброя някои храни, които са с доказано целебно качество и в никакъв случай не бива да липсват на нашата трапеза:

- пълнозърнест хляб

- обезмаслено кисело мляко (0, 1 %)

- извара

- мед

- ядки

- пресни плодове и зеленчуци

- риба

- нерафинирани растителни мазнини и най- вече зехтин

Ето кои храни трябва да прогоните завинаги от софрата си:

- мас, сланина, масло, животински мазнини

- бяла рафинирана захар (може и трябва да се замени с мед или подсладители)

- рафинирана сол (тя трябва на всяка цена да се замени с диетична калиева сол, която вече се намира навсякъде)

- бяло рафинирано брашно (пълнозърнестото е далеч по- добрият избор)

Последно, но не най- маловажно. Знайно е, че нашето тяло съдържа 70 % вода. Затова ние не бива да лишаваме организма си от течности. Златното правило на Аюрведа гласи: “Един литър вода на 20 килограма живо тегло ежедневно!”

Замислете се сега над този въпрос: колко вода изпивате на ден? Направете си равносметката и, ако е необходимо, вземете овреме необходимите мерки. Пийте, пийте достатъчно вода!

Така и само така ще прибавите години към живота и живот към годините!

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

От наблюденията които аз имам като манджи обикновенно се яде ориз, фасул, картоф, кисело зеле в различни комбинации. Някой прибавят още зелен фасул и леща. Проблема е че за един човек който работи тежка физическа работа (не всички можем да висим в офиса, някой трябва и да работи) това съвсем не стига. По стари хора са ми разказвали как навремето са избирали работниците за полето. Не, не като ги карат да прекопаят някоя нива, или им мерят бицепса-карали са ги да ядат-и то все такива "вредни" неща като месо и мазнини примерно. Който е можел да изяде най много значи може и да работи най много,сметката е проста-колкото повече храна поемаш, толкова повече енергия имаш. А така недолюбваното от диетолози свинско месо и сланина са били на голяма почит по простата причина че като се наядеш както трябва сутрин със сланина или тлъсто месо цял ден не огладняваш и може да работиш. Пробвал съм го, така е като хапнеш свинско или агнешко повечко сутрин и наистина цял ден не ти се яде. Колкото до плодовете-въобще не съм сигурен че са полезни зощото днес в тях има цялата менделеева таблица. Имам познат в мандра и той ми е разказвал такива неща че дълго време ме беше страх да купя кашкавал и извара. Специално в кашкавала тъпчат всякакви гадости за да узрее по бързо и то само името му остава кашкавал.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...