Отиди на
Форум "Наука"

Телевизионно предаване и приемане


Recommended Posts

  • Потребители

Ами цял доклад трудно ще напиша. Даже така ми е трудно да начертая и една блок-схема. Ще опитам с няколко думи, ама едва ли стига за доклад.

В основата стои електиречеството и радиовълните.

Първо се трансформира светлината и звука в радиосигнали. Той може да е синусуидален или цифров (от там иде съотв. аналоговата и цифромата телевизия, телефония). Двата сигнала трябва да се синхронизират, та да възприемаме едновременно звука и образа. Сигналите също се модулират - т.е. се превръщат в модулиран сигнал. Това се прави, защото първоначалният сигнал е по слаб и ще се изгуби. В този вид се излъчват.

После се приемат от антената и отиват към телевизора. Там сигнала се демодулира - т.е. се изважда от носещия сигнал, синхронизира се и се подава към високоговорителите и кинескопа. Звука излиза в резултат от трептенето на мамбраната на високоговорителя с подадената от звуковия сигнал честота. Трептенията създават механичен звук, който отговаря на трептенията да речем на гласните струни и т.н. Образа пък иде пак от честотата, но се получава чрез обхождащ лъч, който обхожда множество точки на екрана (затова ако се прави снимка на телевизора, се виждат черти, които не се забелязват иначе с око). В зависимост от интензитета, тези точки светят по-силно или по-слабо (това при черно-белия телевизор, от там варира от черно до бяло; при цветния има по 3, за трите осн. цвята).

Най-общо е така. Ама тъй като се опитах да е по-достъпно и същевременно е кратко, терминологично не е много точно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ето го и казано по-сложно за видеосигнала:

Процесът на предаване и приемане минава през следните осн. моменти:

1. Преобразуване на оптическото изображение в ел. сигнал

2. Усилване на сигнала и предаването му на разстояние

3. Приемане и усилване на сигнала в ТВ приемник

4. Превръщане на ел. сигнал в оптично изображение

Опитах да прикача и блок-схема, тъй че ако се получи, то модела е следния:

Оптическото изображение на обекта (1) с помощта на обектива (2) се проектира върху светлочувствителната повърхност на предавателната тръба. Тръбата е монтирана в ТВснимачна камера. Получава се, като светлиното отражение на обекта (чов. око възприема светлинното отражение от обектите, звездните тела и т.н.) се трансформира в ел.сигнали - т.нар. фотоелектрическо преобразуване. За целта изображението на обекта се разлага на малки елементи. Предавания обект се трансформира в потенциално изображение (потенциален релеф) чрез използване на вътр. и вън. фотоефект. Понетенц. лрелеф представлява разпределен ел. заряд, който се отнема от добре фокусиран ел. лъч. Периодичните движения на лъча се извършват под действието на електостатични и магн. полета създавани от генераторита (7) Последователно отнентите изображения се наричат видеосигнали. генераторите за импулси се управлянат от спец. синхронизирани импулси, изобретени в синхрогенератора (8). Към сигналите на изображението се добавят и т.нар. "гасящи импулси". Получава се т.нар. комплексен ТВ сигнал съдържащ сигналите на изображението, синхронизиращите и гасещите импулси. Този сигнал се усилва по напрежение от видеоусилвателя (4) и с ампритуда от няколкостотин волта се подава на модулационото стъпало за модулиране на носещото високочестотно трептене на предавателя (5) Модулирания съгнал минава през усилвателя (6) и отива къмантеното устройство (9), където трептенията се трансформират в езлъчена електромагн. енергия.

По пътя до приемника има ретранслатори, които усилват сигнала, както и го предават към места, които остават в сянка ( в бита се казва, че антената била еди си къде).

Индиктураните в приемната антена (10) сигнали се усилват и детектират в ТВприемник (11) - на популярен език телевизора. Възстановения след детектирането сигнал се усилва от видеоусилвателя (12) и се пледава на управляващия електрод на приемната ТВтръба. Това води до модулация на лъча в тръбата, т.е. изменение на неговата плътност, респ. на яркостта на светещите точки. В приемната тръба лъча се движи също от генераторита за развивка (15) Синхронизиращата група (14) отделя синхроимпулсите, за да се осъществи синхронно движение на развивания лъч. След подходящо оформяне по амплитуда, форма и поляритет те се подават на генераторите за развивка. Докосвайки последователно всики точки на приемния екран, който е покрит със спец. вещество (луминофор), модулирания ел. лъч причинява светене на точки с различна яркост, совкупността от които представлява ТВ изображение.

Това е само за видеосигнала и в опростен вариант.

post-549-1180283332_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Тва е мн добро точно тва дето търсиш http://www.dmstudio.hit.bg/TV%20technics.pdf ако намяш "Acrobat reader" чети тука http://209.85.129.104/search?q=cache:WZF6w...lient=firefox-a обаче те съветвам да си инсталираш

Няма смисъл да чакаш някой да ти напише цял тема за тва отиди до най близката библиотека и си вземи книжка.Там пише мн повече неща.Потърси учебник по физика за 9 клас там има няколко урока където е подробно обяснен принципа на радиото и телевизията, ако го разбереш само остава да развиеш неколко теорий за което може да постваш.Щом е тема не реферат или курсова ше се справиш

Прегледай тея работи дано ти помогнат

http://www1.ecs.ru.acad.bg/dccn/less/Procs...late/index.html

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%...%B7%D0%B8%D1%8F

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...