Отиди на
Форум "Наука"

Възможно ли е патриарх Николай Мистик да е бил учител на цар Симеон І.


Recommended Posts

  • Потребители

Обикновено се твърди, че цар Симеон І е бил ученик на цариградския патриарх Николай Мистик. Но вярно ли е това? В действителност няма никакво сведение, че цар Симеон е ученик на патриарх Николай.

Луитпрад споменава, че цар Симеон е учил в Цариград, получил добро образование и дори заради своята ученост бил наречен "полуелин". В писмата си, патриарха нарича царя "чадо мое", което създава впечатлението, че е възможно да е обръщение на учител към ученик, но в същност това е общоупотребимо обръщение на духовник към мирянин.

В замяна на това, за обратното има много повече сведения.

1. Разликата в годините между двамата не е била голяма.

Патриарх Николай е роден през 852г. , бил е цариградски патриарх първо от 901 до 907г., а после от 912г. до смъртта си през 925г.

Златарски отнася раждането на цар Симеон около 865-866г. като го свързва с мира с Византия и покръстването. Починал е през 927г.

По-конкретни аргументи, че разликата между двамата е малка дава самият патриапх в своето 27-мо писмо до царя: "А когато ние сме прекарали младините си и особено когато сме достигнали до 60-та си година, към която ти вече или или се приближаваш, или се намираш недалеч, какво трябва да мислим? Понеже до 70г. рядко някой от хората доживява, повечето от хората умират около тази година."

Когато Симеон е станал цар, Николай Мистик е бил на около 41г.

2. В писмата между двамата никъде не се споменава и дори не се намеква някога да са били ученик и учител. Николай Мистик се държи като духовен пастир, към християнски владетел. Писмо № 6 изпратено от патриарха до царя дори оставя впечатлението, че те двамата са се срещнали за първи път през 913г. (в смисъл да знаят кой кой е, а не хипотетичната възможност двама души след като са пребивавали в един град да са се разминали случайно по улицата): "миналата година, когато ние се срещнахме лично един с друг..."

3. В началото на Македонската династия начело на Византия стоят владели и патриарси интулуктуалци - като Лъв Мъдри, Константин Порфирогент, Фотий и Николай Мистик. При цар Симеон също се развива обширна културна дейност. Но за разлика от това, което става във Византия то както стилът (съдейки по писмата на царя и преразказите от тях в писмата на Роман и Николай", така и насочеността на литературната дейност са доста различни. Симеон да речем се подиграва със слабостта на император Лъв по астрологията и перченето на императора, че познава бъдещето. Самия Симеон обаче набляга на християнската книжнина, за да укрепи нововъведената християнска вяра. Иначе казано, той не се перчи със знания, а използва познанието си за нуждите на държавата. Също в противовес на натруфения стил на императорските и патриаршески писма, както и на шикалкавенето в произведенията от времето на Константин Багренородни, то стилът на царя е кратък, дори ироничен. В същото време обаче от "Прибавката" към "Златоструй" се вижда добра образованост и начетеност. Тъй че стилово и по предметен обхват, цар Симеон по-скоро може да се разглежда като ученик на св. Константин-Кирил Философ, отколкото на патриарх Николай Мистик.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изводите ти са несъмнено правилни, но се чудя къде си срещал твърдение, че Симеон е бил ученик на Николай Мистик? Николай Мистик въобще не е бил преподавател, той прави ранната част на кариерата си в секритите, а не в Магнавра.

Свързват Симеон повече с Фотий - не като ученик и учител, естествено, а по-скоро като с духовен наставник.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Изводите ти са несъмнено правилни, но се чудя къде си срещал твърдение, че Симеон е бил ученик на Николай Мистик?
Като идея днес е много популярно, но няма опора в изворите. Въпреки че няма някакво сериозно изследване, това твърдение си се шири едва ли не като несъмнена истина. Даже в едно предаване питаха Божо вярно ли е - той отговори Соломоновски - нямало конкретни данни, ама от писмата им струяла една топлота...

Николай Мистик въобще не е бил преподавател, той прави ранната част на кариерата си в секритите, а не в Магнавра.

Свързват Симеон повече с Фотий - не като ученик и учител, естествено, а по-скоро като с духовен наставник.

Връзките на Симеон и Николай разбира се са безпорни, но не като учител и ученик, а като патриарх към цар - това са както писмата, така и срещите им отразени в хрониките. Отношенията им са по-близо до тези, познати ни от преписката между Калоян и Инокентий. Тъй като в началото на управлението на цар Симеон българския църковен глава е архиепископ, то и Николай Мистик както папата при Симеон в известен смисъл е духовен глава и на българсокото царство (оставям за друга тема спорния въпрос доколко въобще може да се твърди, че още при Симеон е учредена бълг. патриаршия).

Евентуалните контакти на Симеон с Фотий са по-скоро хипотетични, отколкото известни. При всички случаи е трудно да говорим за съществуването на някакво "преподавателско лоби", което да се е опитвало да влияе на българо-виз. отношения.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Прав си Галахаде, и аз съм срещал такива твърдения. Божо може да е всякакъв, но не е идиот и няма да твърди небивалици. На мен ми се струва вероятно поне да са знаели един за друг, все пак са в една област, и двамата са от една класа, живели са в един град...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребители
На мен ми се струва вероятно поне да са знаели един за друг, все пак са в една област, и двамата са от една класа, живели са в един град...

Патр. Николай в едно от писмата си изтъква тяхната известна среща пред стените на Константинопол. Тъй че ако са имали някакви по-близки контакти, най вероятно Н. Мистик щеше да спомене поне един от тях. При пребиваването на Симеон в Цариград, той е бил владетелски син, при това на една доста голяма държава. А Николай Мистик тогава е бил само млад и перспективен аристократ. Ситуацията повече напомня на положението на някои нашенчета, които са се случили да учат в същия колеж, в който е и уелския принц - дечица на заможни родители, които имат честта да са в един ВУЗ с английския престолонаследник. Иначе казано, те знаят за него, той не. Но един ден подобно на Н. Василев и М. Велчев огат да станат министри, премиери или президенти на България и да се ръкуват с него. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...