Отиди на
Форум "Наука"

България и Италия между войните


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Сега чета една книга по въпроса и ми е много интересно. Ето значи какво пише там. Поствам го не за друго, а понеже ме заинтригува и ми се ще да знам подробности.

"Мнозина български висши офицери бяха получили още преди войната образованието си в италиански военни училища. Българският генерален щаб многократно бе изразявал желание да изпрати офицери в италиански военни училища и специално в артилерийската и пионерна школа в Торино. В началото на 1927 в Рим пристигна директорът на българската авиация със задача да установи контакт с ръководителите на италианската авиация и да обсъди някой въпроси, между които и за приемането на български летци в Италианската авиационна академия. Пред Г.Радев (очевидно въпросния директор на българската авиация) Мусолини изказа опасение, че след няколко години България ще остане без офицери с висше военно образование и препоръча в италианските военни училища да постъпват българи под формата на изучаване на италиански език. Подобно мотивирано искане бе изпратено от България.

Задачата бе да се намери форма, която явно да не противоречи на Ньойския мирен договор. От 1929 български офицери ежегодно постъпваха в италианските военни академии.

Италия оказваше съдействие и за въоражаването на българската войска. През 1928 английското разузнаване разкри една крупна доставка на датски картечници "Брандт" за България. Вдигна се голям шум. По всяка вероятност доставката бе направена с италианско посредничество. Няколко месеца по рано българското правителство бе поискало от Италия да му достави пряко или чрез посредници 2500 картечници и друго оръжие (какво?) , мотивирайки се със заплашителното поведение на Югославия. Началникът на Генералния щаб предупреждаваше че в случай на югославско нападение българската войска би могла да се съпротивлява два, четири или най много шест дни. През есента на същата година английското разузнаване разкри за доставката на нова крупна пратка датско оръжие за България.

Италианската индустрия участваше в различни търгове, провеждани от военното министерство. През декември 1928 три доставки на стойност 22 мил лева. Фирмата "Тедески" получи доставката на кабели на стойност 5 мил лева. Друга италианска фирма получи две доставки на гилзи (за какви пушки?) на стойност 17 мил лева.

Поддържаха се и връзки чрез лични посещения. За Италия замина заместник-директорът на оръжейната фабрика в Казанлък полковник Бойчев. През пролетта на 1929 италианска хидропланна ескадрила начело с ген. Балбо посети България. Посрещането бе особено топло. Речта на Балбо в която той обяви, че "пламъкът, който грее в България , ще бъде подкрепен от мощния огън на фашистка Италия" предизвика много коментари, особено в румънския печат. През есента на 1930 на посещение в България бяха италиански летци.... В началото на 1931 Пиачентини (италианския посланник в България) със задоволство отбелязваше успехите постигнати във военно отношение; италианският тактически устав, преведен от военния министър генерал Бъкарджиев (завършил в Торино), се изучаваше във всички поделения;25 български офицери учеха в италиански военни училища и академии;италианската военна индустрия осигуряваше по голямата част от доставките за българската армия."

"През 1932 бе сключена сделка с фирмата "Ансалдо" за доставката на оръдия на стойност над 360 мил лева, а с фирмата "Павезе" за доставка на телефони. Нова група български летци под формата на летци от гражданската авиация постъпи в италиански военни училища.

В началото на 1933 Вълков (български посланник в Рим) изложи пред барон Алоизи-началник на абинета на Мусолини, катастрофалното положение на българската войска във военно отношение и апелира към италианското правителство да се ускорят преговорите задоставка на оръжие и муниции. Мусолини нареди да се улесни сключването на договор.

Година по късно Вълков пак помоли за съдействието на Мусолини по доставките за българската войска. Но Мушанов уведоми италианските представители, че предвидените поръчки от "Ансалдо" ще бъдат ограничени, за да не се поощряват онези среди, които обвинявали Италия, че иска да обвърже българската политика. По този повод ген Бакърджиев изрази недоволството си от мекушавостта на правителството и от илюзиите на Мушанов и Кисьов че ще получат отстъпки в Париж. Впечатлението в Рим бе крайно неблагоприятно и това бе показано по най категоричен начин. Блоковото правителство се стресна, побърза да одобри сделката с "Ансалдо" (очевидно тази за която се говори по горе за доставка на оръжие и муниции), а последваха и нови големи поръчки (какви?)"

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...