Отиди на
Форум "Наука"

Седмокласници сa решавали задачи за 10 клас.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Пореден гаф сътвориха експертите на МОН. Въпрос, който изисква знания от десети клас, се е паднал в теста на седмокласниците по математика в понеделник, обясниха учители.Става дума за задача № 44, за чието решение трябва да се познават пермутациите. Това понятие обаче се учи чак в гимназията и затруднява дори и студенти, казаха възмутени преподаватели вчера.

Някои от тях са автори на тестовете. Шефове на 3 школи също алармираха, че задачите с номера 30, 34, 41 и 50 са части само от програмата на математическите гимназии. В обикновените училища този материал не се учи или се дава само на олимпиади и викторини.

Дори деца, ходили на частни уроци, биха се затруднили, защото им преподаваме по програмата на МОН. Въпросите оценяват по-скоро природната интелигентност, отколкото знанията, а това не е редно, казаха преподаватели.

49-та задача пък се е падала преди време, но тогава изпитът е бил 4 часа за само 4 задачи. Сега децата имаха 3 часа за цели 50 въпроса.

Във въпрос 42 пък има подвеждащо условие с данни, които не са нужни за решението. Това е некоректно, защото децата се подвеждат и губят време.

В задачата става дума за момчета, които се състезават по бягане на 800 м, но разстоянието не е нужно за задачата. Много родители се оплакаха, че децата са загубили най-много време на нея, защото са учили, че трябва да ползват при решението всички дадени им цифри.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нов изпит, отмяна на тоя, искове срещи МОН за морални щети за объркването и притеснението на децата и за разходите по пътувания и т.н. на родителите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Видях примерен тест преди време...ми то аз трудно го бих решил,макар и да разбирам математика и да смятам да кандидатствам с нея догодина.Имаше някакви нови означения,който така и не разбрах какво значат...трябва ли да има неща който не се учат?!?!?!?Тестовата форма по математика е глупава и безмислена,най-добре си е както до сега-изпит по математика,3-4 задачки и толкова.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За пермутациите, да , прави са ! Но неща , които отклоняват вниманието и въпроси изискващи мислене , а не зубрене СА НОРМАЛНИ НЕЩА ! Това е една война , и трябва да си в пълна бойна готовност за нея . Нормално е да има неща , които да ти отклоняват вниманието и трябва да използваш мозъка си за да ги отблъснеш . Даже ме радва , че са ги карали да мислят , защото предполагах , че ще вземем американския модел --- Назубри всичко и имаш 6.00 . Във живота зубренето не помага , трябва мисъл !

П.П. Ако наистина се използвани пермутации то задачата ще се анулира , не е нужно да се изпада в такава паника !

ЕДИТ : Погледнах теста , ПЕРМУТАЦИИ - дрън , дрън . Задача с ЕЛЕМЕНТАРНА ЛОГИКА , http://mon.bg/opencms/export/sites/mon/doc...t_math-2007.pdf . 1 , 3 , 1+3=4 , 10 , 10+1=11 , 10 +3=13 , 10+1+3=14

Общо СЕДЕМ , като теглилките за баланс могат да се слагат и от другата страна , значи трябва да умножим по ДВЕ , което прави 7Х2=14

Тази задача не би затруднила и второкласник , стига да използва логика .

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...