Отиди на
Форум "Наука"

Няма черни дупки?


Recommended Posts

  • Потребител

Днес видях една статия от юнския брой на Science. Стори ми се интересна, макар че бие малко на пушилка, вижте защо:

"...на пръв поглед черната дупка е елеметарна като идея -- място в пространството, където гравитацията става безкрайно силна. На определено разстояние от центъра на дупката -- наречено хоризонт на събитията -- гравитацията е толкова силна, че дори и светлината не може да се измъкне... През 1974 година, теоретичният физик Стивън Хокинг разкрива че блaгодарение на квантовата механика, материята все пак може да се напуска черните дупки - т.н. лъчение на Хокинг. По този начин черната дупка се изпарява в продължение на мириарди, дори трилярди години, което си е един своеобразен парадокс.

Физикът Лорънс Краус и колегите му от Case Western Reserve смятат че са открили решение на загадката, което показва че черни дупки всъщност не могат да се образуват. Краус се позовава на теорията на относителността на Айнщайн, според която всяко тяло, което се приближава до хоризонта на събитията, ще изглежда сякаш спира завинаги. Реално, казва Краус, времето спира в този момент, което би означавало че черните дупки се изпаряват преди да се образуват.

Въпреки че Краус подркепя разсъжденията си със солидна доза уравнения, Кимбърли Уийвър от НАСА е твърде скептична за истинноста на твърденията на Case Western Reserve. Тя се позовава на факта, че още не са наблюдавани явления, които да подкрепят тази теория..."

Не че разбирам повече от физика от господин Крас, но нали уж никой не знае (или поне не си признава :smokeing: ) какви физични закони важат в черните дупки? Интересно ми е какви са тези велики уравнения...

цялата статия - Science Magazine

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В светлината на теорията за базовата същност на вечността черна дупта е всяка макро и микро структура на материята с голяма плътност чието гравитационно поле на повърхността й и в близост до повърхността й създава гравитационно ускорение равно на скоростта на гравитацията / на светлината/. При такова гравитационно ускорение от черните дупки може да имаме гравитационно излъчване, но не и светлинно.

Гравитационното излъчване е пропорционално на масата на телата. Без увеличение на масата на телата ,масата на излъчените гравитони не се увеличава, но когато дадено количество материя без да се променя като количество намалява многократно обема си , плътноста на гравитационното й излъчване на повърхността на телата нараства . Колкото по плътна става и с по малък обем, толкона гравитационтото ускорение на повръхността й става по голямо.

Всички ,вечни и ненарушими природни зокони изхождат от неделимото и съхранимо триединство от пространство - материя - движение, като база, творец и рушител на всичко преходно от себе си, в себе си и важат както за макро, така и за микрокосмоса.

Няма и неможе да има фундаментални природни закони отделно за макро и микрокосмоса.

И в макро и в микрокосмоса пространството, материята, движението са съхраними и тази съхранимост не може по никакъв тачин да се наруши.

Повече в дискусията "ЗА ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА С ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ "

д-р Г.Михов

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...