Отиди на
Форум "Наука"

Еко кътчета в България


Recommended Posts

  • Потребител

Ще е хубаво всеки да сподели ако е бил на някое много красиво кътче в България, място където човек може да се докосне до природата.

От моите ходения из България, мога да посоча няколко:

Хижа Перелик:

pictureuz1.jpg

http://bgmaps.com/map.asp?sid=d98085c03461...e=&size=3x3

Невероятно красиво и спокойно място. В подножието на вр. Голям Перелик, който е недостъпен за турсисти, заради тъпата военна база. Не мога да се сетя да съм бил на по-спокойно и откъснато от цивилизацията място. Самата хижа не предлага кой знае какви удобства, но поляната пред нея е перфектно окосена и просто те подканва да подремнеш след изтощителен поход направо на тревата. А разходка из околията рано сутрин по росата направо слага нова дефиниция на думата "кеф"!

Фичоза:

p6100578mg0.jpg

http://bgmaps.com/map.asp?sid=d98085c03461...me=&oType=2

Перфектният див плаж! Неохраняем и сравнително пуст, въпреки че се намира изненадващо близо до Варна. До него се стига пеш по "Пътеката на здравето", която си е сравнително лека туристическа пътека преминаваща както през горички така и през вилна зона. До Фичоза се стига трудно с кола, за това плажа е може да се гордее с пълната липса на мутри и гъзари, които рядко движат без джиповете си. Половината плаж е осеян със семейства от близките бунгала, но по-красисата част е пуста:)

Водата е чиста, пълна с живот. В нея не плуват найлонови торби и бутилки, а рачета и рибки, а подводните скали са осеяни с миди и рапани, които можеш да събереш и сготвиш направо на плажа. Идеално място за къмпинг! Нощите са спокойни, а минувачите рядкост. Единствената опасност е, че на сутринта може да се събудите обкръжени от нудисти, но те са мирни люде.

От опит мога да ви кажа, Фичоза е страхотно място за посрещане на Джулай Морнинг!

Дай Боже, това лято съм решил да посетя и Иракли. Ще ви покажа снимки и от там :)):

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Най накрая, вчера успях да посетя Иракли!

Планът беше за две нощувки там, но след поредица от неприятни събития пак съм доволен, че изобщо се добрах до там, та дори и само за 2 часа. Това беше един от случаите "когато всичко се обърква".

Иракли не е това, което очаквах. Тълпата народ беше огромна, пясъкът беше мръсен, а водата пълна с гадни водорасли и найлони. "Еко" е последната дума, която ти идвя на ум като си там. По нормалните стандарти, плажът е много красив, но е мръсно. Аз просто очаквах друго. Фичоза е много по-приятен, поне за мен. Там е истински диво, а чистата вода осеяна с живот, е сред неща които не видях за двучасовия си престой на плажа на Иракли.

IMG_1899.JPG

IMG_1861.JPG

IMG_1900.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Между къмпингите Рибките и Градина до Созопол са "пропуснали" да застроят двукилометрова ивица и там нама нито платени чадъри, нито спасители, но за съжаление въпреки кристално чистата вода дюните зад плажа са в безобразно състояние - просто жалко. Толкова ли няма пари община Созопол да прати някой да почисти?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Преди години, когато Болата не се знаеше от никого беше едно прекрасно и хубаво място за море през лятото. Но в момента е ужас там. Това лято отидохме там и не можахме да намерим място да паркираме колата и поради тази причина отидохме на Зеленка, където е по спокойно, но плажа е от камъни, а не пясък...

Болата преди 90-те е била военна зона и достъпа до там е бил забранен. От няколко години там започнаха да ходят много хора от цяла България и аз вече не виждам тази красота и спокойствие там....което присъстваше в детските ми години когато ходихме на море през лятото...Само на 6 километра от селото в което живяха баба ми и дядо ми (Българево)...около самото село има още доста плажове, които са безлюдни и непознати все още за повечето хора...един такъв е "Далбока". Там също отидох това лято и беше много красиво...около самото село край морето има още няколко малки плажчета, където е запазено, чисто и безлюдно..., но до кога?

Малко снимки от Болата

post-1-1187785901_thumb.jpg

post-1-1187785914_thumb.jpg

post-1-1187785926_thumb.jpg

post-1-1187785941_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...