Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Какво е точното пресъздаване на особеностите на пространствено-времевите теории Специална и Обща теория на относителността посредством хиперизмерен (над-триизмерен) пространствен подход? Има ли място подобен подход по отношение на квантовата механика?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, Станислав Янков said:

Аз имам учебници от Софийския университет - и за физика, и за Космология, и за квантова механика (както за Софийския, така и за Благоевградския университет). Не знам какво се преподава на лекциите, но учебните не включват дори неща от книгите на Браян Грийн, които определено не са на нивото на тая на Пенроуз.

Книгите на Браян Грийн са популярни. В тях няма почти никаква физика. Какво мислиш, че е там а го няма в учебниците?

В учебниците по физика все още присъства лоренцовата промяна на масата в покой за СТО, а това отдавна е отхвърлено като невярно!

Не е отхвърлено като невярно! То е въпрос на конвеция, и е по-удбно да не се използва. Съмнявам се че съвремените учебници го изпозлват(кои учебници имаш предвид?). Но дори и да е така не е проблем.

Няма по-добър формат за самостоятелно учене, поне за моите цели, от настоящия, който ползвам.

Не, това въбще и не е метод за самостоятелно учене. 

• Мнения 194
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано
Преди 10 минути, Gravity said:

Книгите на Браян Грийн са популярни. В тях няма почти никаква физика. Какво мислиш, че е там а го няма в учебниците?

Много, което не съм срещал в учебниците, но го има в книгите на Грийн, както и в тая на Пенроуз (естествено - при Пенроуз има много-много повече, отколкото при Грийн). Купища неща са, от всички области. В учебниците са дадени някои най-базови неща и още по-малко най-базови интерпретации на дадените най-базови формули. Цял куп ключови неща (и особено обяснения на резултатите от формулите) ги има разхвърляни из купища книги на известни физици ка то Уайнбърг, Фейнман и други подобни (при Пенроуз всичко това го срещам концентрирано на едно място, в една и съща книга, в най-голяма степен). Засега основният ми учебник ще си остане книгата на Пенроуз.

Преди 23 минути, Gravity said:

Съмнявам се че съвремените учебници го изпозлват(кои учебници имаш предвид?).

Не съм вкъщи и не мога да проверя (от Кюстендил съм, но работя в София, пътувам за уикенда) - беше един тъмносин учебник от две части, за студенти първи курс (магистри ли се водеха там) и формулата за лоренцовата промяна на масата я имаше заедно с тези за дължината и времето, без никакви обяснения. Даже и в клиповете на eigenchris е споменато за това, а аз научих за него тук, във форума, от Шпага и Скенер.

Преди 29 минути, Gravity said:

Не, това въбще и не е метод за самостоятелно учене.

На мен ми е достатъчно, заедно с вашите корекции тук във форума, не ми трябва повече. Не пропускай, че става дума просто за хоби, не за състезание и реализация във физическата сфера - задоволяване на съвсем конкретен, специфичен мой интерес (може би произтича от нещо подсъзнателно, щом ме е заинтригувало чак толкова - знам ли!).

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Станислав Янков said:

Много, което не съм срещал в учебниците, но го има в книгите на Грийн, както и в тая на Пенроуз (естествено - при Пенроуз има много-много повече, отколкото при Грийн). Купища неща са, от всички области. В учебниците са дадени някои най-базови неща и още по-малко най-базови интерпретации на дадените най-базови формули. Цял куп ключови неща (и особено обяснения на резултатите от формулите) ги има разхвърляни из купища книги на известни физици ка то Уайнбърг, Фейнман и други подобни (при Пенроуз всичко това го срещам концентрирано на едно място, в една и съща книга, в най-голяма степен). Засега основният ми учебник ще си остане книгата на Пенроуз.

Кое напремер?

На мен ми е достатъчно, заедно с вашите корекции тук във форума, не ми трябва повече. Не пропускай, че става дума просто за хоби, не за състезание и реализация във физическата сфера - задоволяване на съвсем конкретен, специфичен мой интерес (може би произтича от нещо подсъзнателно, щом ме е заинтригувало чак толкова - знам ли!).

Достатъчно е ако само искаш да добиеш повърхностна прадстава. Но ти искаш да направиш нещо ново, като нов модел базиран на 4 мерно пространство, а за това популярнете книги и филми не са достатъчни.

• Потребител
Публикувано
Just now, Gravity said:

Кое напремер?

Например неевклидовите геометрии. Там няма и думичка за това, а е много важно. Нито има нещо за Риман, нито за Лобачевски - нищо! Пак тука от форума, от вас със Скенер, разбрах за важността на тези неевклидови геометрии (за първи път прочетох съвсем символични техни споменавания в книгите на Грийн) и с времето научих повече неща. А в книгата на Пенроуз главите за неевклидовите геометрии са едни от първите! Може би всичко е заради това, че става дума за учебници само за студенти в началото на обучението им (поне тогава, когато ги купувах, нямаше нищо друго, иначе щях да купя и останалото). Икономиксите на УНСС-то са много по-големи и пълноценни!

Преди 32 минути, Gravity said:

Достатъчно е ако само искаш да добиеш повърхностна прадстава. Но ти искаш да направиш нещо ново, като нов модел базиран на 4 мерно пространство, а за това популярнете книги и филми не са достатъчни.

Правя го само, защото ме интересува, а истинските физици (за разлика от мен) не щат да се захванат сериозно с това, защото е твърде сложно и твърде рисково - може да не доведе до бърза кариерна/финансова реализация. Получила се е една обхватна и разклонена, доста сложна кръгова логика, при която всякакви моменти, свързани с теориите на относителността, се разрешават единствено с практики и способи от теориите на относителността, а там, където са разработени алтернативи (квантовата механика) - те са несъвместими. Ако с това, което ме интересува в момента, се захванат истински физици и започнат да го развиват те - с най-голямо удоволствие ще изоставя темата и само ще консумирам в популярна форма плодовете на труда им. Изляза ли от рамката да ми е приятно и интересно, започне ли твърде много да ме напряга и дразни - веднага дръпвам шалтера!

• Потребител
Публикувано

книгата на Пенроуз

Много интересна книга. :)

Преди доста години я четох и въртях разни дзвъчки в Apophysis-а.

Впоследствие с тази програма създавах различни дизайни и обработвах детайлите във Photoshop-a.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 6 часа, Станислав Янков said:

Не знам какво се преподава на лекциите, но учебните не включват дори неща от книгите на Браян Грийн, които определено не са на нивото на тая на Пенроуз.

Погрешна ти е схемата за изучаване на материала.

Книгите, които четеш, са популярни. Те ще ти разкажат общата картина на света. Но както казват хората, дяволът е в детайлите. С общата картина ти няма (гаранция!) да придобиеш знания, които да ти позволят да създаваш нови представи. Може да станеш най-много агитатор/пропагандист на науката, декламирайки идеите от тези книги. И забравяш за всякакви допълнителни пространствени и други измерения... Единствено може да разсъждаваш по тях с цел да си повишаваш настроението (или да си повишаваш рейтинка в социума). Това се ограничава до емоционален начин за възприемане на научните постижения.

Детайлите са важни, защото те показват тънкостите, които като ги знаеш, можеш да надграждаш идеите. Защото едно е да си мечтаеш за ен-то пространствено измерение (лошо няма), а съвсем друго е да виждаш къде и как то участва, кои бурмички го затягат и къде дава луфт, какво може да разшири и къде е недопустимо...

А тези детайли се учат в учебниците, и за съжаление материалът е изключително много, изисква много време.

Това е за да знаеш и съответно да можеш да се ползваш от това знание. А книгите на Пенроуз и Браян Грийн не са знание, а само обща представа. С обща представа не можеш да поправиш автомобилен мотор, това е разликата. Ползването на изкуственият интелект също не е знание - знанието идва когато рефлектираш и свържеш в главата си отговорите на ИИ с вече налична конструкция от други знания. Което ни връща в началото - трябва да се учи последователно из основи, а не да се лети в облаците за общи представи. Разбира се, зависи какво искаш да постигнеш, до къде искаш да се ограничиш.

Погледни го така: популярните книги са "истискан сок" от знанията, останала е само течността, липсва пътят, методиката и инструментите, които водят до нея.  А те са основата на науката. От знанията може да изстискаш сърцевината, но процесът не е обратим - като прочетеш сърцевината от популярните книги, не може да възстановиш знанията, съответно не може да ги развиваш. Затова са учебниците.

Извинявай за тоя студен душ, но реалността е такава...

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, scaner said:

Извинявай за тоя студен душ, но реалността е такава...

Всичко е наред, наясно съм, че нищо не може да замени едно пълноценно учене на физиката цял живот, за предпочитане в реномиран западен университет с традиции във физическите изследвания. Няма как да бъде отречено, че написаното от теб е вярно (то е казваното от Гравити с доста повече подробности). За съжаление (според мен - за добро) аз не съм от фантазьорите, които ще тръгнат да си въобразяват, че тепърва ще започнат да учат пълноценно физика и за няколко години ще достигнат твоите и на Гравити знания - не само липсата на време, а и редица други ограничения не ми позволяват това. За радост - въобще и нямам такова намерение. Както по света има хора, които владеят физиката още по-задълбочено и от вас двамата с Гравити, така има и хора като мен, които знаят по-малко от вас и това ще си остане така. Макар да ми се искаше много повече - ще се оправям с това, с което разполагам в съответния момент. Не е най-приятното да комуникираш със събеседници със знания в обсъжданата област, драстично надхвърлящи твоите, докато те отделят прекалено много внимание на твоите знания или още по-точно незнания, на твоята психика (каквито твърде чести разбори беше започнал да прави по едно време Кипен, например) и да те упрекват, че нямаш възможност да направиш нещата, които по-бързо да те доближат до техните възможности, но аз съм от малцината, които са способни да оценят високо и написаното по същество, извън разборите на личността ми и на ограниченията ми. Винаги намирам начин да извлека добра полза от твоите, на Гравити и на останалите коментари, независимо кой различен от мен какво смята за това.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Gravity said:

Не е за разслоенията!

Не само, но ги има и разслоенията (базис, слоеве, функция/проекция за пренос между двете) - дадено е от самите основи, като категории и множества.

Редактирано от Станислав Янков
  • Потребител
Публикувано
On 5.01.2026 г. at 13:01, scaner said:

Това е основната база на СТО. Тръгваш от постулатите, правиш това което Айнщайн е направил като следствие от тях, виждаш ясната връзка пространство-време чрез трансформациите, стигаш до ясната интерпретация на Минковски чрез въртене в пространство-времето. Желязна логическа верига, тръгваща от ясни и потвърдени постулати. Тоест четиримерна пространствено-времева реалност е следствие от наблюденията (постулатите). Защо реалността не е друга, отговорът мисля че е очевиден.

При тези твои твърдения, Струнната теория изобщо не е трябвало да се появява на "белия свят"... както впрочем и много други теории, които обаче са приети доста насериозно от огромен брой физици.

п.п. Чудя се дали може да се каже "потвърдени постулати"?

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Gravity said:

Не е за разслоенията!

Fibrations и fibres не означаваше ли разслоения и слоеве? Някакви различни названия ли има?

3.thumb.jpeg.227c0f02796c466a05046d233c183c3c.jpeg

• Потребител
Публикувано
On 6.01.2026 г. at 12:08, Станислав Янков said:

Да не цикля само с тая СТО (така абсолютно нищо няма да развия, даже и в най-най-груба форма) - бихме могли да кажем, че цялата реалност представлява вълти и полета (електро-магнитните и гравитационните вълни са ясни, пространствено-времевата кривина е като гравитационно поле, само не нютоново, а айнщайново, частиците се представят от квантовата механика като колапси на вълновата функция и като квантово-механични полета - същите, които предизвикват квантово-механичните флуктуации на околопланкови дължини). Тук веднага идва въпросът с масата в покой.

Станислав, след като вече е прието, че масата всъщност е инвариантна - т.е. че не зависи от отправната система, значи понятието "маса в покой" всъщност губи смисъла си и само води до объркване. Най-добре е да се говори за "собствена маса" на даден обект.

Мисля, че Мат Щраслер всъщност разглежда ситуацията от гледна точка на "релативистка маса"...

Подходът Калуца-Клайн и още повече суперструнната теория изискват още повече семейства с все по-масивни подобни една на друга частици в сравнение със сегашните четири (три семейства все по-масивни частици от всеки вид, плюс безмасовите). Твърди се (грубо казано), че допълнителни микроскопични измерения могат да се регистрират от 3D-логиката като все по-масивни много подобни една на друга частици. Движенията в допълнителни микроскопични измерения се регистрират от 3D-логиката като по-голяма маса. И така моментално идва въпросът, от движения къде идва масата на вече потвърдените елементарни частици, когато са в покой в 3D-пространството?

Ако вместо "от движения къде идва масата" зададеш въпроса: как /и дали/ във въпросното допълнително измерение се променят/нарастват енергията и импулсът, нещата може би ще станат по-ясни...

• Потребител
Публикувано

Не само, но ги има и разслоенията (базис, слоеве, функция/проекция за пренос между двете) - дадено е от самите основи, като категории и множества.

Не, става за различни неща независимо че се изполват същите думи. 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, Шпага said:

При тези твои твърдения, Струнната теория изобщо не е трябвало да се появява на "белия свят"... както впрочем и много други теории, които обаче са приети доста насериозно от огромен брой физици.

Защо даваш Струнната теория като контрааргумент на Специалната теория на относителността?

Струнната теория тръгва по същият път както и СТО - формулира постулати, изгражда теорията и дава предсказания за експериментални проверки. Приликите са обаче до тук, на база това общо идейно поле.

От тук почват разликите. Постулатите на СТО са многократно и изключително точно потвърдени експериментално. Следствията от нея също. Тя е непоклатим камък в момента във физиката за областта, която описва.

При струнната теория обаче небето е много облачно. Да, тя продължава да е основният кандидат за теория на всичко, обединяваща всички сили и частици включително гравитацията, но остава без експериментално потвърждение 45 години след предвиждането на Стивън Хокинг през 1980 г. Най-големият и проблем е този с "ландшафта". Тя допуска огромен брой възможни вселени с различни физични свойства. Конвенционалната струнна теория се сблъсква с трудности при обяснението на тъмната енергия и инфлацията поради строгите си ограничения. Има изключително сериозни проблеми с експерименталната проверка - ефектите и стават видими при много малки мащаби и много високи енергии, което прави директните тестове изключително трудни. И най-вече се наблюдава стагнация и загуба на интерес - на конференция Strings 2025 никой не докладва за значителен прогрес или нещо оптимистично за бъдещия напредък, като се обсъждат същите основни проблеми без прогрес от 25 години.

Накратко, теорията не е напълно изоставена, но определено преживява криза на идентичност - има математически прогрес, но липсва път към експериментална проверка.

В това отношение не може да става и дума за сравнение със СТО.

Накратко за твоят коментар: да, струнната теория е трябвало да се появи, за да се видят всичките трудности пред идеята и да се преосмисли подходът - което ще доведе до развитието на нови инструменти. Това е нормалният път пред всяка идея.

Преди 1 час, Шпага said:

п.п. Чудя се дали може да се каже "потвърдени постулати"?

Постулатите само могат да се потвърждават - докато в един прекрасен ден не се появи опровержение. Във физиката нещата не се доказват чрез експеримент - доказателството изисква изчерпване на всички възможности, което може да стане само с безкраен брой потвърждения, при всички възможни условия.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 40 минути, Шпага said:

Мисля, че Мат Щраслер всъщност разглежда ситуацията от гледна точка на "релативистка маса"...

Не, от формулата на Айнщайн за енергията, масата и импулса (онази, от която се получава формулата за енергията и масата в покой, без ивпулс в 3D). За останалото ще ти отговоря довечера, след работа.

https://profmattstrassler.com/articles-and-posts/some-speculative-theoretical-ideas-for-the-lhc/extra-dimensions/how-to-look-for-signs-of-extra-dimensions/kaluza-klein-partners-why-step-2/

Редактирано от Станислав Янков
  • Потребител
Публикувано
Преди 30 минути, Gravity said:

Не, става за различни неща независимо че се изполват същите думи. 

Можеш ли да дадеш някое кратко описание на разликата между двете? Ако знаеш и някой подходящ линк - още по-добре!

• Потребител
Публикувано
Преди 33 минути, Станислав Янков said:

Можеш ли да дадеш някое кратко описание на разликата между двете? Ако знаеш и някой подходящ линк - още по-добре!

С каква цел?

Преди 14 часа, Станислав Янков said:

За съжаление (според мен - за добро) аз не съм от фантазьорите, които ще тръгнат да си въобразяват, че тепърва ще започнат да учат пълноценно физика и за няколко години...

Но си от фантазьорите, коит си въобразяват, че без специална подготовка могат да решат проблем, който не са успели да решат поколения от специалисти от целия свят!

• Потребител
Публикувано
Преди 37 минути, Gravity said:

С каква цел?

Да разбера за каква точно разлика става дума и така да мога да си потърся нещо повече. Останах с впечатление, че концепцията за разслоенията е много абстрактна и може да се ползва за какво ли не, не само за пространство-времена или пък за разслоения на Клифърд. Ти обаче твърдиш друго.

Преди 41 минути, Gravity said:

Но си от фантазьорите, коит си въобразяват, че без специална подготовка могат да решат проблем, който не са успели да решат поколения от специалисти от целия свят!

На мен не ми пука, дали ще реша нещо или не. Даже и да не реша нищо (което е доста вероятно) - покрай опита да "начеша крастата си" ще науча неща, които преди това нямах никакво намерение да разучавам чак в такава дълбочина. Вече написах, че преди две години нямах никакво намерение да купувам книгата на Пенроуз, направих го само, защото покрай въртенето ми с измеренията научих повече, отколкото съм планирал преди това и така книгата на Пенроуз стана донякъде "смилаема" за мен (много трудно "смилаема", но донякъде "смилаема").

За момента не ви вярвам на двамата със Скенер, че огромния набор от пространствени измерения (до безкрайност), които могат да се ползват за теоретични цели и голямото разнообразие от най-различни проекции, които могат и да се комбинират по всякакви начини, не позволяват по абсолютно никакъв начин да се изгради някаква работеща алтелнатива на настоящите концепции, без тя да употребява никакви пространствени измерения. Смятам, че никой с по-големи физически познания не желае да се захване с подобно нещо, защото около теориите на относителността и квантовата механика е разработена буквално ОГРОМНА И МНОГО СЛОЖНА И УСПЕШНА теоретична и практическа "инфраструктура" и усилие в посоката, която ме интересува мен, рискува да навреди на кариерното и финансово развитие в областта на физиката на онзи, който реши да го направи (може много да забави и дори да спре това развитие). Ако пък някога аз лично разбера, че наистина не съществува абсолютно-супер-дупер никаква подобна възможност, както твърдите през цялото време до момента - НЕЗАБАВНО ще призная, че сте били прави. Вече споменах, че даже подобен "неуспех" всъщност ще бъде успех за мен защото дори и до момента съм разширил физичните познания далече-далече отвъд планираното доскоро.

Изчерпихме ли подозренията около личните ми мотивации или скоро "кръгът отново ще се завърти"? 🙂

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.