Отиди на
Форум "Наука"

Шпага

Потребител
 • Брой отговори

  2519
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  30

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Шпага

 1. Ами наричай се анти-КОВИД-ваксър, ако така ще ти звучи по-"гордо"
 2. Добре, но какво ще е движението на тяло вътре в такава сфера? От една страна няма да е равномерно и праволинейно, но от друга няма да е и неинерциално/ускорително... Т.е. как наблюдател вътре в сферата би определил дали безтегловното, "реещо се" спрямо него тяло е инерциално или всъщност се движи с ускорение? И друго: Според наблюдател извън сферата, т.е. намиращ се под въздействието на гравитацията, какво ще е движението на тялото, което е вътре в сферата?
 3. Преди няколко дни прочетох за Фарадеевия кафез и тогава ме озадачи това от нашата уикипедия: "Фарадеевият кафез може да защити само от електрични полета, магнитните все още могат да проникнат." Как е възможно металните прегради хем да не пропускат електроните, хем магнитните полета да проникват в кафеза? Нали именно електроните са "носители" на тези полета? Струва ми се странно това разделяне на електричтните и магнитните полета, след като произходът им всъщност е един и същ.
 4. Да, Гравити, има множество случаи, в които идеализациите са уместни и дори наложителни, за да се стигне до правилни изводи. Но е вярно и обратното - а именно, че в други случаи идеализациите биха били неуместни и дори биха довели до напълно погрешни изводи. Ето, ти казваш: Прав си, разбира се. В този случай можем спокойно да игнорираме атмосферата. Но дали да я игнорираме например при изчисляването на траектория, свързана с изстрелването на снаряд или ракета? Не, нали? Накратко: според мен в конкретния спор идеализациите са неуместни. Това е мнението ми и не виждам причини то да бъде тълкувано като заяждане.
 5. Именно! Само ще добавя, че и практически нямаме никъде плоско пространство. А в конкретния спор "приблизителностите" не вършат работа.
 6. След като спорът е дали има или няма поле в кухината, защо трябва да се придържаме към класическата теория, според която няма поле, вместо към квантовата механика, според която има "някакво остатъчно" поле? И друго: Защо трябва да считаме въпросното остатъчно поле за "принципно ненаблюдаемо", а не за ненаблюдаемо поради технически ограничения? П.П. Тези бяха съображенията ми, когато ти писах, че постингът ти е противоречив. Ако съм те обидила по някакъв начин - извинявай!
 7. Да. Ти се изрази достатъчно ясно и... достатъчно противоречиво
 8. Добре, но по какво всъщност се различава положението във въпросната кухина от свободното падане? Например трябва ли да считаме, че няма гравитационно поле при свободното падане на асансьорната кабина без прозорци, в която човечецът не може по никакъв начин да установи дали пада под въздействието на гравитация, или е в покой, или е в равномерно праволинейно движение - тоест при движение при пълна липса на гравитация?
 9. Ако изключим "свинското със зеле", всичко друго е като забъркано от веган за вегани
 10. Струва ми се, че това не е логично. Формата би трябвало да има значение...
 11. Ами ако променим това тяло? Например ако от сфера го трансформираме в сфероид? Тогава в кухината ще се "появи" гравитация, така ли?
 12. А как може да няма гравитация в кухината, след като в нея има тела?
 13. Ето една странна хипотеза на Едуард Фредкин - http://www.google.bg...CT1l-FB5ir5oeRg И кратък цитат: "Компютърът се намира извън границите на нашата вселена. Хардуерът е извън досега със собствения си софтуер. Представете си една невероятно сложна компютърна програма, включваща такива сложни пакети информация каквито са хората, мотивирани от не по-малко сложни информационни пакети, каквито са идеите. Тези "хора" не биха могли по никакъв начин да узнаят на какъв вид компютър дължат съществуването си, защото всичко, което казват, и всичко, което правят - включително и формулирането на метафизични хипотези – зависи изцяло от програмните правила и първоначалните входни данни."

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...