Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Съществува ли гроб на български цар?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Съществува ли някъде доказан гроб на български цар, ( Освен този на Свети Ахил -Самуил)? Има спорове със изследователи, които твърдят, че съществува доказан гроб на Михаил Шишман? 

• Потребител
Публикувано (edited)

Вероятно на цар Калоян в Търново заради пръстена. Там е сложно и е възможно, според някои специалисти да е просто съвпадение на имената.

Михаил Шишман, Кубрат, Аспарух вероятно също, но и при тях има много въпроси и спорове. Естествено, Александър, Фердинанд и Борис Трети са ясни. Пак с уговорка за последния. Сърцето ми мисля е в Рилски манастир, а самия гроб и тяло да унищожени.

Редактирано от Стоедин
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 часа, Стоедин said:

Вероятно на цар Калоян в Търново заради пръстена. Там е сложно и е възможно, според някои специалисти да е просто съвпадение на имената.

Михаил Шишман, Кубрат, Аспарух вероятно също, но и при тях има много въпроси и спорове. Естествено, Александър, Фердинанд и Борис Трети са ясни. Пак с уговорка за последния. Сърцето ми мисля е в Рилски манастир, а самия гроб и тяло да унищожени.

Ами за Калоян специално, мисля че повечето историци (и археолози) са на обратното мнение...Не коментираме любителите или хората харесващи свободни съчинения. Откъдето и да го поглеждаш: и местоположението на гроба, и стила на пръстена и още твърде много детайли не са в тази посока. Може би единствено съвпадението на имената и факта че индивида е висок до някаква степен, що годе ще го подкрепят.

При Кубрат и Аспарух не съм удебен, че се коментира гроб (пак изключваме любители и хора силни на маса)...ако поне коментираме Вознесенка, което вероятно е обреден комплекс със открито съкровище и Мала Перешчепина, което вече си е укрита плячка или съкровище.

Вероятно за Михаил III Шишман, може би е най-правдоподобно, поне от това което на мен ми е попадало като литература.

Редактирано от roca
  • Потребител
Публикувано

За Калоян не знам дали има някой историк, който към днешна дата да счита, че това действително е цар Калоян. Към писаното от roca може да се добави, че навремето прословутият "проф." Йорданов направи една реконструкция, в която в типичния си маниер си изфантазира монголоидни черти, което се използва като уж потвърждение, че това можело да е цар Калоян.

Вознесенка няма нищо общо с Аспарух. Единственият известен ми арехолог, който го счита за гроб на Аспарух, е Станчо Ваклинов. 

В Перешчепина няма погребение и изобщо няма човешки останки - нито на Кубрат, нито на когото и да било.

• Потребител
Публикувано

Аз съм съгласен с вас. Просто има такива спекулации. Когато е открит гроба с пръстена е смятано, че е на Калоян, сега по скоро се отхвърля. Науката се развива 🙂

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Стоедин said:

Аз съм съгласен с вас. Просто има такива спекулации. Когато е открит гроба с пръстена е смятано, че е на Калоян, сега по скоро се отхвърля. Науката се развива 🙂

Ох, не знам...По-скоро си е била спокойна проба соц спекулация, със елементи на национална гордост покрай 1300 години България, като аз лично не съм съвсем наясно точно от къде идва (вероятно си е политбюро или нещо подобно). Имам обаче спомен, че съм чел литература още от тогава (наистина няма как да цитирам, нямам точен спомен), но екипа водещ разкопките още от тогава споменават, че датировката на погребенията около гроб номер 39 (този с Калоянов Пръстен по спомен) (понеже са десетки гробове), са масово датирани в края на XIII - средата на XIV век. Също имам някакви смътни спомени, че сред погребенията там, има и още няколко златни пръстени, подобни на вече извесният, ако не греша един от тях "Добромиров пръстен".... Той обаче за съжаление, няма тази слава, понеже няма с кого много удобно да си го свържем.

• Потребител
Публикувано

По партийна заръка е да се обяви за цар Калоян, поне така съм чувал. 

"На проведеното от Археологическия институт и музей на БАН национално съвещание за идентификация на погребания в гроб №39 до църквата "Св. 40 мъченици" във В. Търново се прие официално хипотеза, която БТА разпространи, че това може да бъде българския цар Калоян, починал внезапно при обсадата на Солун през 1207 г."

• Потребител
Публикувано

Понеже тук минаха доста коментари за цар Калоян и предполагаемия му гроб в "Св. 40 мъченици" - някой помни ли, че през вече далечната 2007 година официално проведоха препогребване на останките, набедени за негови, там? Аз присъствах, като студент, може даже на някоя от снимките оттогава случайно да ме има, защото доста стърча. Начело с Георги Първанов, министри, митрополити, историци като покойния Божидар Димитров... Беше доста натруфено събитие.  Малко нещо в стил "Античния център на Скопие"... Та, ако питате официалната власт преди и след 10 ноември, това е цар Калоян, пък историците каквото щат да си говорят... Ето един "официален" гроб на цар...

• Потребител
Публикувано

То имаме и други официални препогребвания, ама кого реално препогребваме, някак си имам разни скиптични чувства по това...

Примерно имаме едни тука боляри избити точно в 1393. Сега кой и как точно е успял да ги датира точно в 1393 -та и че са и боляри, за мен е лека загадка, но това е положението.:

https://manager.bg/българия/погребаха-боляри-избити-при-превземането-на-търново-от-османците

Отделно добавям линк и от една стара тема от 2007-ма, в която според мен има интересни размисли по темата:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.