Отиди на
Форум "Наука"

Космически телескоп Хъбъл


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...3&Itemid=27

Космически телескоп Хъбъл – кой ли не е чувал за него? Благодарение на този телескоп открития бяха направени, учебници бяха пренаписани. Но дори и този проект, както повечето космически проекти, е страдал от проблеми, които неведнъж са заплашвали неговата работа. Бъдещето на Хъбъл е несигурно дори и днес, когато полетите на совалката са затруднени и сервизните мисии са ограничени. Едно е ясно – трябва да бъдат положени всички възможни усилия, за да може Хъбъл да работи поне до 2010 година.

Наблюдения от космоса и наземни наблюдения

Когато извършваме наблюдения от Земята ние сме зависими от атмосферните явления. Но при наблюдения от открития космос или места, където няма атмосфера разделителната способност на телескопа ще бъде ограничена само от дифракцията, но не и от атмосферната турбуленция (която е причина за блещукането на звездите). Другото важно предимство на космическите телескопи е че те могат да извършват наблюдения в инфрачервената и ултравиолетовата област от спектъра. Инфрачервените и ултравиолетовите лъчи силно се абсорбират от атмосферата.

Начални етапи от проекта

Би могло да се каже, че бащата на проекта е Лаймън Спицър, професор от университета Йейл. Той е първият, който е работил (теоретично) върху идеята за строежа на голям космически телескоп. Вернер фон Браун, един от най-големите ракетчици в НАСА също е работил с неговия екип от космическия център Маршал върху това през 60-те години.

През средата на 60-те години НАСА сериозно започва да извършва проучвания на базата на досегашния опит и опита, който ще бъде придобит в последствие със строежа на космическата совалка. Последният проект на НАСА, който, ако би се оказал гъвкав би осигурил периодична поддръжка на орбиталната обсерватория.

Следва големия проблем – парите. През 1975 година правителството упорито отказва да даде нужното финансиране за космическия телескоп докато НАСА се опитва да се наложи, заедно със Спицър. Агенцията кани и Европейската организация за космически проучвания (която по-късно става ЕСА) да участва в проекта (и така съответно ще поеме част от разходите). Прави се и компромис с дизайна – огледалото от 3 става на 2.4 метра и крайната цена се оформя на 200 милиона долара. Проектът най-сетне е одобрен от Конгреса, който отпуска нужното финансиране през 1977 година.

Следващата година започва строежа на огледалото, което се дава на корпорацията Перкин-Елмър. Космическият кораб пък трябва да бъде построен от Локхийд Мисайлс. Европейците пък са отговорни за строежа на слънчевите панели, които биха осигурявали електрическата мощност на телескопа.

НАСА планира да изстреля телескопа през 1983 година, но проектът търпи отлагане. Огледалото на Перкин-Елмър е завършено през 1981 година, но цялата оптическа система така и не е сглобена до 1984 година.

Трагедията със совалката Челинджър и последствията за проекта

Космическият телескоп Хъбъл е сглобен през 1985 година. Изстрелването е планирано за октомври 1986 година, но на 28 януари совалката Челинджър експлодира . Голямата трагедия води до спиране на всички полети на совалки и става ясно, че телескопът не може да излети същата тази година. Вече започват да се прокарват съмнения дали той изобщо ще бъде изстрелян и дали ще достигне орбита.

Всички системи на телескопа сега трябва да бъдат поставени в стерилни стаи докато полетите бъдат възобновени и нова дата бъде определена. Както знаем, всяко отлагане е свързано с много пари. Така цената на проекта става още по-висока. Най-накрая полетите на совалките са възобновени през 1988 година и стартът на телескопа е планиран за 1990. През това време прах се е бил натрупал на главното огледало и то е трябвало да бъде почистено наново с потоци от азот.

През това време цената от 200 милиона става на цели 2.5 милиарда долара.

още-на горепосочения линк към сайта

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хъбъл-добрия старец!

Последно подмладяване и.......за дълбоко съжаление началото на края му наближава. :head_hurts_kr:

Обаче, какви снимки ни остави само!!! :)):

Гледал съм всичко до което съм се докопал.С КЕФ!Тези които пишат и четат тук ме разбират,че можеш часове да стоиш пред една снимка, а в главата ти през това време е минал цял филм.Ама някои не го разбират.

А какви ли снимки ще изпрати наследника му?Всъщност лично аз не знам много Джеймс Уеб.Попрочел съм нещо оттук оттам ама не много.Например защо трябва да е запратен в орбита чак отвъд луната?И в момента дали се работи по него? :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На Хъбъл ще бъде закачена пасивна система за скачване с Орион и след като последния очевидно ще закъснее за МКС, нищо чудно да го видим да поправя Хъбъл, след като кошницата бъде пенсионирана.

JWST ще бъде паркиран в L2, защото там орбитата му няма да деградира, няма да му пречи атмосферата и ще има много по-добра възможност да наблюдава. В момента се работи по проекта. Преди известно време бяха квалифицирани технологиите за построяването му и в момента се завършват огледалата. Ако прегледаш темата за бюджета на НАСА, може да откриеш какви пари се заделят за него всяка година.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ако прегледаш темата за бюджета на НАСА, може да откриеш какви пари се заделят за него всяка година.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=...E0+%EF%E0%F0%E8

- James Webb Space Telescope - $545,4

Над половин милиард $ само за 2008 година. Това си е сериозна сума.

Link to comment
Share on other sites

  • 14 years later...
  • Модератор Космически науки

Телескопът Хъбъл откри рекордно отдалечена и древна звезда, кръстиха я Еарендел!

2022-earendel-hubble.png

Снимка на Еарендел - най-отдалечената звезда, позната на човечеството. Credits: Science: NASA, ESA, Brian Welch (JHU), Dan Coe (STScI); Image processing: NASA, ESA, Alyssa Pagan (STScI)

30 март 2022 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп на НАСА "Хъбъл" направи фундаментално откритие: за пръв път успя да открие звезда, появила се само 1 милиард години след раждането на нашата Вселена от Големия взрив. Учените я кръстиха Еарендел, което на староанглийски означава "утринна звезда". Названието също така представлява препратка към творчеството на Дж. Р.Р. Толкин. 

Брайън Уелш, водещият автор на научната статия и докторант в университета Джон Хопкинс, потвърждава за Уошингтън Поуст, че препратката е умишлена - Толкин е измислил името Еарендил от староанглийската дума "еарендел". В книгата "Силмарилион" Еарендил прекосява океана със силмарила, откраднат от Берен и Лутиен от мрачния лорд Моргот. Силмарилът представлява скъпоценен камък, в който майсторът на елфите Феанор е вплел светлина от двете древни дървета на Валинор - Лаурелин и Телперион, съществували преди появата на звездите. 

Името безспорно е подходящо. Еарендел е толкова отдалечена от нас, че светлината ѝ е пътувала 12.9 милиарда години, докато достигне Земята. Тогава възрастта на Вселената е била едва 7% от днешната, като звездата е съществувала във време, обозначено като "червено отместване 6.2". Учените използват понятието "червено отместване" за датиране на ранната Вселена, тъй като, понеже тя се разширява, поради Доплеровия ефект светлината от далечните обекти се измества към по-големи дължини на вълните, в червената част от видимата област на електромагнитния спектър. 

Никога досега "Хъбъл" не е заснемал толкова отдалечена звезда - предишният му рекорд, поставен през 2018 г., включваше откриването на звезда, съществувала когато Вселената е била на 4 милиарда години - от времето, известно като "червено отместване 1.5". 

Изследователите смятат, че Еарендел е звезда-гигант, 50 пъти по-голяма от нашето Слънце и милиони пъти по-ярка от него. Но дори и толкова масивна далечна звезда не може да бъде заснета директно от "Хъбъл" без помощта на естествено увеличение - в случая благодарение на галактичния куп WHL0137-08, който играе ролята на гигантска лупа. 

Астрономите очакват Еарендел да може да се вижда още дълги години. И това е чудесно - звездата е идеален кандидат да бъде проучена от новоизстреляния космически телескоп "Джеймс Уеб". Този нов астрономически прибор ще успее да определи нейния химичен състав. Очакванията са тя да е бедна на тежки елементи и да е съставена предимно от първичен водород и хелий. Ако ли пък се окаже, че няма никакви тежки елементии и има само водород и хелий, учените ще потвърдят, че Еарендел е първата позната на човечеството звезда от т.нар. Популация III - представителка на най-ранните звезди, родили се непосредствено след Големия взрив. 

Вероятността затова е малка, но "Джеймс Уеб" е много по-мощен телескоп от "Хъбъл" и той може да открие даже по-древни и по-далечни звезди. Така че е напълно възможно Еарендел да е съвсъм началото на проучванията на ранната Вселена. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4466-2022-hubble-earendel

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

от тази статия става ясно, че телескопът Хъбъл всъщност не се намира в космоса, а е монтиран на телескопна платформа разположена на самолет Боинг, който има възможност да се сменя с други телескопи, следователно той не съществува като такъв за какъвто се представя пред общественноста по света, включително и у нас. Независимо от това обаче на официалния сайт на НАСА продължава да стои пропагандна страница за въпросният телескоп. Парите вложени във тази грандиозна лъжа и измама са твърде много за да се разкрие някога официално пред общественноста, а не е само тя

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, x_name41 said:

от тази статия става ясно, че телескопът Хъбъл всъщност не се намира в космоса, а е монтиран на телескопна платформа разположена на самолет Боинг, който има възможност да се сменя с други телескопи, следователно той не съществува като такъв за какъвто се представя пред общественноста по света, включително и у нас. Независимо от това обаче на официалния сайт на НАСА продължава да стои пропагандна страница за въпросният телескоп. Парите вложени във тази грандиозна лъжа и измама са твърде много за да се разкрие някога официално пред общественноста, а не е само тя

Тея хора от сайта с тая статия, с какво се друсат? Голям трип ги държи, чак любопитно ми стана :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...