Отиди на
Форум "Наука"

Космически телескоп Хъбъл


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...3&Itemid=27

Космически телескоп Хъбъл – кой ли не е чувал за него? Благодарение на този телескоп открития бяха направени, учебници бяха пренаписани. Но дори и този проект, както повечето космически проекти, е страдал от проблеми, които неведнъж са заплашвали неговата работа. Бъдещето на Хъбъл е несигурно дори и днес, когато полетите на совалката са затруднени и сервизните мисии са ограничени. Едно е ясно – трябва да бъдат положени всички възможни усилия, за да може Хъбъл да работи поне до 2010 година.

Наблюдения от космоса и наземни наблюдения

Когато извършваме наблюдения от Земята ние сме зависими от атмосферните явления. Но при наблюдения от открития космос или места, където няма атмосфера разделителната способност на телескопа ще бъде ограничена само от дифракцията, но не и от атмосферната турбуленция (която е причина за блещукането на звездите). Другото важно предимство на космическите телескопи е че те могат да извършват наблюдения в инфрачервената и ултравиолетовата област от спектъра. Инфрачервените и ултравиолетовите лъчи силно се абсорбират от атмосферата.

Начални етапи от проекта

Би могло да се каже, че бащата на проекта е Лаймън Спицър, професор от университета Йейл. Той е първият, който е работил (теоретично) върху идеята за строежа на голям космически телескоп. Вернер фон Браун, един от най-големите ракетчици в НАСА също е работил с неговия екип от космическия център Маршал върху това през 60-те години.

През средата на 60-те години НАСА сериозно започва да извършва проучвания на базата на досегашния опит и опита, който ще бъде придобит в последствие със строежа на космическата совалка. Последният проект на НАСА, който, ако би се оказал гъвкав би осигурил периодична поддръжка на орбиталната обсерватория.

Следва големия проблем – парите. През 1975 година правителството упорито отказва да даде нужното финансиране за космическия телескоп докато НАСА се опитва да се наложи, заедно със Спицър. Агенцията кани и Европейската организация за космически проучвания (която по-късно става ЕСА) да участва в проекта (и така съответно ще поеме част от разходите). Прави се и компромис с дизайна – огледалото от 3 става на 2.4 метра и крайната цена се оформя на 200 милиона долара. Проектът най-сетне е одобрен от Конгреса, който отпуска нужното финансиране през 1977 година.

Следващата година започва строежа на огледалото, което се дава на корпорацията Перкин-Елмър. Космическият кораб пък трябва да бъде построен от Локхийд Мисайлс. Европейците пък са отговорни за строежа на слънчевите панели, които биха осигурявали електрическата мощност на телескопа.

НАСА планира да изстреля телескопа през 1983 година, но проектът търпи отлагане. Огледалото на Перкин-Елмър е завършено през 1981 година, но цялата оптическа система така и не е сглобена до 1984 година.

Трагедията със совалката Челинджър и последствията за проекта

Космическият телескоп Хъбъл е сглобен през 1985 година. Изстрелването е планирано за октомври 1986 година, но на 28 януари совалката Челинджър експлодира . Голямата трагедия води до спиране на всички полети на совалки и става ясно, че телескопът не може да излети същата тази година. Вече започват да се прокарват съмнения дали той изобщо ще бъде изстрелян и дали ще достигне орбита.

Всички системи на телескопа сега трябва да бъдат поставени в стерилни стаи докато полетите бъдат възобновени и нова дата бъде определена. Както знаем, всяко отлагане е свързано с много пари. Така цената на проекта става още по-висока. Най-накрая полетите на совалките са възобновени през 1988 година и стартът на телескопа е планиран за 1990. През това време прах се е бил натрупал на главното огледало и то е трябвало да бъде почистено наново с потоци от азот.

През това време цената от 200 милиона става на цели 2.5 милиарда долара.

още-на горепосочения линк към сайта

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хъбъл-добрия старец!

Последно подмладяване и.......за дълбоко съжаление началото на края му наближава. :head_hurts_kr:

Обаче, какви снимки ни остави само!!! :)):

Гледал съм всичко до което съм се докопал.С КЕФ!Тези които пишат и четат тук ме разбират,че можеш часове да стоиш пред една снимка, а в главата ти през това време е минал цял филм.Ама някои не го разбират.

А какви ли снимки ще изпрати наследника му?Всъщност лично аз не знам много Джеймс Уеб.Попрочел съм нещо оттук оттам ама не много.Например защо трябва да е запратен в орбита чак отвъд луната?И в момента дали се работи по него? :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

На Хъбъл ще бъде закачена пасивна система за скачване с Орион и след като последния очевидно ще закъснее за МКС, нищо чудно да го видим да поправя Хъбъл, след като кошницата бъде пенсионирана.

JWST ще бъде паркиран в L2, защото там орбитата му няма да деградира, няма да му пречи атмосферата и ще има много по-добра възможност да наблюдава. В момента се работи по проекта. Преди известно време бяха квалифицирани технологиите за построяването му и в момента се завършват огледалата. Ако прегледаш темата за бюджета на НАСА, може да откриеш какви пари се заделят за него всяка година.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Ако прегледаш темата за бюджета на НАСА, може да откриеш какви пари се заделят за него всяка година.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=...E0+%EF%E0%F0%E8

- James Webb Space Telescope - $545,4

Над половин милиард $ само за 2008 година. Това си е сериозна сума.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...