Отиди на
Форум "Наука"

Слънце>Земя>климат


Recommended Posts

  • Потребител

:help::book: 1. Каква е връзката между движението на Земята около Слънцето и формирането на климата върху Земята?

2. Вярно ли е твърдението, че през декември Земята е най-близо до Слънцето? :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

На Земята има живот, защото е точно на точното място. Представи си един кръг слънцето е центъра а в края сме ние. Ако сме били малко по-близко към слънцето ще изгорим, а по-далеч ще замръзнем. Но Слънцето постоянно расте и някой ден ще ни изпепели. За това ще се напише статия. Ако остане утре време ще напишем статия за това.

Ами сезоните може би се определят от това каде се намира планетата спрямо слънцето. Сигурно Декември е най студения като последен месец и може би най далече от слънцето. Аз така си го обяснявам, може и да греша и да има друго обяснение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
:help::book: 1. Каква е връзката между движението на Земята около Слънцето и формирането на климата върху Земята?

2. Вярно ли е твърдението, че през декември Земята е най-близо до Слънцето? :hmmm:

Наистина ли не знаеш отговорите на тези въпроси, или само ни изпитваш? :)

1. Земята се върти по траекторията си около Слънцето под определен наклон. През декември и зимните месеци Северното полукълбо е по-отдалечено от Слънцето - затова и климатът е по-студен, а когато тук е лято значи Северното полукълбо е наклонено към Слънцето и се намираме по-близо до него, затова температурите са по-високи, а през тази част от годината в Южното полукълбо е зима.

2. Така, че това твърдение не е вярно. ;) земята през цялата година се намира на еднакво разстояние от Слънцето, промените в климата се дължат на наклона на земната ос.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
:sorry::sorry: Не, че не знам нищо, но наскоро прочетох едно съобщение, в което ни съобщаваха компетентно, че: "В тези зимни дни, когато Земята е толкова близко до Слънцето,................... празнува............." и т.н., та се запитах, аз ли нещо не съм добре с материала, или наистина сезоните са свързани само с наклона на земната ос спрямо Слънцето..........И все пак се замислих, ами нали орбитата, която Земята описва за една година около Слънцето, не е окръжност, а елипсоид, от което пък произлиза, че през цялата година тя и то са на различно разстояние. Та питам, ако някой знае, да ми каже, това свързано ли е със сезоните, които се определят от наклона на земната ос и, ако е така, как? :hmmm::(
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами Земята обикаля около Слънцето по окръжност, ако беше по елипсоид, когато отиде в най-отдалечените му точки от Слънцето тогава температурите и в двете полукълба щяха да паднат, но това не става, те просто се сменят - ту в едното е по-топло, а в другото по-студено и обратно, а това се определя от наклона на земната ос.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В един сайт по астрономия прочетох, че; "Планетата Земя – нашият общ дом, е третата по отдалеченост от Слънцето. Тя обикаля около Слънцето на разстояние 1 АU за около 365,25d. / AU - средното разстояние от земята до слънцето се нарича астрономическа единица и се бележи с AU. 1 AU = 1,496.10^11 метра/

Ако е така, значи, Земята не се движи на постоянно разстояние от Слънцето.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност имаш право. А и моите общи и идеализирани представи за космоса ме подведоха. А за да не подведа и теб, ето го точния отговор на въпроса ти:

Земята действително обикаля по елиптична окръжност около Слънцето, а не идеална окръжност (макар и съвсем близка до нея, ако се имат в предвид размерите на космоса). Средното разстояние между Слънцето и Земята е 149,6.10 на 6-та степен километра. Най-близко до Слънцето е през януари - 147.10 на 6-та, а най-далеч през юли - 152.10 на 6-та степен км. Но смяната на сезоните все пак се определя от наклона на земната ос по време на орбиталното движение на Земята. :117:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Ще напиша първите 2 от законите на Кеплер, които, надявам се, ще бъдат достатъчни, за да внесат разяснение по темата:

1. Орбитите на планетите са елипси, а Слънцето се намира в единия от фокусите им.

Най-близката точка от орбитата на планетата до Слънцето се нарича перихелий, а най-отдалечената - афелий.

Средното разстояние от Земята до Слънцето се нарича "астрономическа единица" (AU). Тя е равна на приблизително 150 000 000 км. Използва се за измерване на разстоянията в рамките на Слънчевата система.

Всички гравитиращи тела в Слънчевата система се движат по елипси, като някои са много слабо сплеснати, като тази на Земята.

2. При движението на планетите около Слънцето техните радиус-вектори описват равни площи за равни интервали от време.

Когато планетата минава през перихелия си, се движи с максимална скорост, а през афелия си - с минимална. Земята преминава перихелия си в началото на януари, а афелия си през юли.

Поради това и имайки пред вид наклона на земната ос, можем да се радваме, че в северното полукълбо зимата ни е по-къса, отколкото в южното.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...