Отиди на
Форум "Наука"

Полярни връзки


towelee

Recommended Posts

  • Потребител

Оуукей...Така се случва като започнеш да учиш химия направо от органична.Може ли някой да ми обясни какво са полярните връзки,как се поляризират и какво е значението им.Ъм,аз доколкото разбирам колкото по-полярна е една връзка,толкова по-нестабилна е. Не мога да разбера електронните ефекти без да знам за поляризация.Тей че давам ви думата.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Ковалентната връзка е връзка, която се образува между атоми на елементи с неметален характер. Ковалентната връзка може да бъде полярна и неполярна. Полярността на химичните връзки се поражда от различната електроотрицателност на образуващите връзките атоми. При условията на химично свързване електроотрицателността на участващ в ковалентна връзка атом на определен елемент се характеризира със силата, с която той привлича електронната двойка на връзката. Поради различната електроотрицателност на два атома връзката между тях е полярна. За означаване направлението на поляризация на връзката валентната черта се изразява като стрелка, насочена към по-електроотрицателния атом.

Когато една молекула съдържа полярни връзки, обикновено тя притежава полярност. Полярната молекула е дипол, ако центровете на положителния и отрицателния заряд в нея не съвпадат. Диполът се характеризира с диполен момент. Ако една неполярна молекула се намира в електрично поле, създавано например от някой дипол, в неполярната молекула се формира индуцирана молекулна поляризация. Тя се изразява в преместване на електроните спрямо ядрата на атомите и на самите атоми. Величината, характеризираща склонността на дадена молекула към такава поляризация (възникналия поляризационен момент) при единица интензитет на електричното поле, се означава като поляризуемост.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...