Отиди на
Форум "Наука"

паметник на български хан, управлявал Волжска България през XI век


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Първият паметник на български хан, управлявал Волжска България през XI век, бе открит в руската република Татарстан, информира Дойче веле.

Това стана в рамките на тридневни тържества, с които бе чествана 1000-годишнината от основаването на град Елабуга.

Тържествата откри президентът на Татарстан Минтимер Шаймиев. Сред най-впечатляващите инициативи бе театрализирания средновековен фестивал "Древните булгари" на територията на историко-архитектурния резерват "Елабужко селище".

"Булгари" е приетото в Русия (под влияние на арабите) название на българите от Волжско-Камска България. Арабите наричали дунавските българи „бурджани". Селището и запазената Бяла кула в него са символ на Елабуга и бяха напълно реконструиран за юбилея.

За българския фестивал бяха поканени военно-исторически клубове от Казан, Екатеринбург, Ижевск, Йошкар-Ола, които се занимават с реконструкция на исторически събития (historical reenactment). Древните български воини водеха единоборства и участваха в отблъскването на масирано нападение на отряд на монголския хан.

Бе открит и паметник на основателя на града, владетел на Волжка България, управлявал от 1006 до 1025 година.

Впрочем, тогава волжките владетели не са ханове, а вече емири, тъй като през 922 година приемат исляма, водени от политически и стопански подбуди. Владетелят, основател на града, се нарича Ибрахим I бен Мухамад.

Тридневните тържества в Елабуга целяха да покажат взаимното влияние на етноси и религии, установилите се добри традиции в тази насока в републиката. Заедно със старобългарски обекти бяха реставрирани и църкви, независимо че християнството се свързва със завоюването на тези земи.

За толерантност говори и експозицията в новооткрития музей на града. Сбирката в Елабуга е изключително богата и в нея преобладават старобългарските предмети на бита, труда, украшения, оръжия. Заедно с историческите обекти за юбилея бе открит и най-големият стопански обект - 100 милиона долара са вложени в Специална икономическа зона, от която се очаква да тласне града към просперитет.

Доказателствата за 1000-годишнината на Елабуга историците откриха през последните 15 години със започналите мащабни археологически проучвания. Методиката за датирането е разработена от известния историк Фаяз Хузин. Така преди две години бе отбелязана и 1000-годишнината на град Казан, основан също от българските ханове.

Любопитно е, че в съветските времена забраниха предложение за честване на далеч по-скромен юбилей на Казан. Въпросът за културно-историческата идентичност на татарите възникна с особена острота след съветския разпад. Отпаднаха ред догми и забрани, свързани с тяхната история и религия и наложени от доминиращата руска нация.

Започнаха системни археологически проучвания на обекти от Волжка България като столиците Булгар, Биляр, Казан. Татарските историци днес приемат теорията, че са наследници на волжките булгари, доминираща съставка от исторически създалия се етно-коктейл в тези кръстопътни земи.

През последните години главните исторически и религиозни средища станаха обект на засилен религиозен туризъм и поклонничество.

Това са снимки от крепостта Алабуга. Триъгълник до кулата сочи точно към гр. Мека и указва накъде да се обръщат с лице мюсюлманите по време на молитва.

Източник: news.ibox.bg

post-471-1200511271_thumb.jpg

post-471-1200511286_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...