Отиди на
Форум "Наука"

2008-а е годината на картофа и... математиката


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

2008-а е обявена за година на най-различни неща, но най-важните сред тях са картофът и... математиката.Иначе, 2008-а е годината на летните олимпийски игри, на финалите на европейското първенство и на африканската купа на нациите по футбол. И още: европейска година на интерктултурния диалог, международна година на езиците, и на планетата Земя...

В Ню Йорк на 17 октомври 2007 г. ООН откри официално Международната година на картофа - инициатива, която беше осмивана от някои дипломати, но пък тя ще позволи да бъдат събрани средства за нови агрономически изследвания.

Поредното 60-то Общо събрание на ООН прие през 2005 г. искане на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), която настояваше генералният секретар официално да заяви, че

картофът е основна храна за населението по света.

С декларация от 22 декември 2005 г. ООН обяви 2008 г. за Международна година на картофа, отбелязвайки ролята, която той може да има за развитието на хранителната сигурност и усилията да се изкорени бедността.

Картофът, богат на витамин С и калий, може да допринесе за намаляване на смъртността, дължаща се на недохранване. Консумацията на картофи намалява в Европа, но се увеличава в развиващите се страни, където за 40 години се е удвоила, но все пак се равнява на едва 25 % от консумацията на Стария континент.

Картофът произхожда от териториите на днешните Перу и Чили и е завладял света след колонизирането на Америка. Първите археологически следи от него са отпреди 8000 години. Първите култури от картофи са от 4000 г. пр. Хр. и са отгледани в Андите. Картофът е бил основна храна в империята на инките, които са му посветили религиозни ритуали.

Разбира се, значението му е било по-малко в сравнение с царевицата, отбелязва перуанската историчка Сара Беатрис Гардия, която е авторка на книга, посветена на картофа. Картофите са се появили като ботаническа забележителност първо в Испания - през 1565 г.

В средата на 16-и в. с тях хранили прасетата. Приписвали на картофа какво ли не - болести, свойства на афродизиак... Някои го поставили в семейството на трюфелите. Картофът обаче започва да интересува ботаниците. През 1596 г. швейцарецът Пиер Баюен го споменава под научното му название Solanum tuberosum.

Картофът постепенно се налага като средство срещу глада. В първата половина на 17-и в. лошата реколта от зърнени храни вследствие на Тридесетгодишната война превръща картофа в техен заместител.

През 18-и в. французинът Антоан Огюстен Пармантие изследва свойствата му и дори успява да убеди крал Луи XVI да направи промоция на отглеждането на картофи. След това зеленчукът завладял света благодарение на европейците, които изнасяли картофи в колониите си в Азия и Африка от 17-и в. до 19-и в.

Сега европейците консумират по срдно 93 кг. карофи за година. Източно европейците в частност са много запалени по зеленчука.

Продукцията му сега е глобална: Индия и Китай събират почти една трета от световната картофена реколта.Традицията всяка година да се посвещава на някоя от науките, води началото си от 2000 г. 2007-ма беше годината на хуманитарните науки. 2008 е обявена за

година на математиката

Целта е да се популяризира тази наука, да бъде поощрен интересът на широката публика и да се покаже, че математиката е не само необходима и полезна, а - и забавна.

Едно от прочутите места с доказателства, че науката е и забавна е математическият музей в германския град Гисен. Първият и единствен в света интерактивен математически музей е създаден преди пет години. Посетителят там е не наблюдател, а участник. Радва се на изключителен успех. Посещават го хора от цял свят и от всички възрасти.

Музеят е превърнат в средище, където по интересен и достъпен начин се обясняват математически феномени.

"Да учиш и да разбираш, като наблюдаваш и изпробваш. Това е просто чудесно. С дъщеричката ми вече научихме и разбрахме някои неща, например защо от петоъгълници не може да се направи паркет - защото сборът на ъглите не се равнява на 360, а на 108 градуса," казва пред Радио "Дойче веле" посетител.

Експозицията се състои от 120 експоната. Любопитните гости редят и отгатват пъзъли, строят геометрични фигури. Който желае, може да се опита дори да композира.

post-471-1201635804.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...