Отиди на
Форум "Наука"

Държавите се делят на унитарни и федерални


Recommended Posts

  • Потребител

по какво държавите се делят на унитарни и федерални- в зависимост от формата на управление; в зависимост от степента на разделение на властите;в зависимост от правомощията на отделните органи;в зависимост от разпределението на суверенитета?? попаднах в спор по този въпрос и ще се надявам някой да помогне ако знае със сигурност.предварително благодаря :!!!:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Формата на държавно управление е едно, формата на държавно устройство е друго.

По форма на държавно управление се делят на републики и монархии. Разликата е дали държавния глава е изборен или наследствен. Реч Пасполита (Полската Република) е имала крал, но изборен. Затова е република.

По форма на държавно устройство се делят на унитарни, федерациии и конфедерации. Ново явление са общностите - ЕС и ОНД. Унитарната държава си е една държава, една територия и т.н. Федерацията практически се състои от няколко държави, които обаче имат наред с регионалното и общо правителство, също обща армия. Федарации са Германия, Великобритания, САЩ и др. Конфедерацията е близка по форма до федерацията, но единството е доста по-малко. Като пример често се сачи Швейцария, но тя вече от доста време е федерация.

Има доста признаци за разграничаване едно от друго, ама не ми се изброяват всички.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Различават се по формата на държавното устройство.

Почти всички държави са унитарни - федералните са малко, ама затова пък - какви държави - прилагам карта, която ги показва:

post-1785-1202902950.png

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Федерални или унитари, зависи от административното делене на държавата. Най-големите държави (освен Китай) са федерални, а останалите - унитарни. Федерални са държави, в които отделните области имат свое вътрешно самоуправление, а при унитарните, всички отделни административни единици са подчинени на централната власт и във вътрешните си работи. Както е показал колегата горе, Федерални са САЩ, Русия, Германия, Индия, Бразилия, Канада,а Унитарни са България, Франция, Англия,Китай и тн....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...